Den store julevask-guiden Se video

Den store julevask-guiden

På tide å ta julevasken? Vi har samlet våre beste tips og anbefalte produkter for å få unna den store julevasken unna i en fei!

”Nå har vi vasket golvet”, synger Alf Prøysen i den kjente og kjære sangen Julekveldsvisa.  For mange er julevasken et viktig punkt på lista over ting som skal gjøres før julen kan ringes inn.

Vi vasker for å få det rent, og vi vasker for å trives hjemme. Til julens mange julefester og familiesamlinger ønsker man selvfølgelig å vise hjemmet fra sin beste side!

Så enkelt kan du fjerne fastbrent mat fra den ildfaste formen

Så enkelt kan du fjerne fastbrent mat fra den ildfaste formen

Du har sikkert vært borti det før - svidd ost, seige marinader og stivnet potet som nekter å gi slipp på langpannen eller en ildfast form. Her finner du de beste triksene som enkelt fjerner de svidde matrestene.

Slik vasker du kjøkkenet

Bruk varmt vann med en skvett salmiakk og litt flytende oppvaskmiddel. Gni med en svamp og tørk over med en fuktig mikrofiberklut etterpå.

Er fettlaget ekstra seiglivet, kan du også prøve skurekrem. Legg på hyllepapir gråpapir til slutt, så slipper dere å vaske der neste år.

Har du alt du trenger til vasken?

Bli kvitt flekker på vegger og skapdører

Gå over med en mikrofiberklut og vann. På vanskelige flekker bruker dere kjøkkenspray eller varmt vann med oppvaskmiddel/salmiakk.

Husk bare at enkelte typer av tre, som ubehandlet eller oljet furu, kan få misfarging av kjøkkenspray.
Bruk kjøkkenspray eller varmt vann med oppvaskmiddel/salmiakk på vanskelige flekker. Bruk kjøkkenspray eller varmt vann med oppvaskmiddel/salmiakk på vanskelige flekker.

Vask kjøleskapet

Tøm det helt og kast det som er gått ut på dato eller har blitt dårlig. Ta ut alle løse deler og vask dem i varmt oppvaskvann.

Bruk kjøkkenspray eller varmt oppvaskvann inni, tørk deretter over med en mikrofiberklut.

Sett av en dag med hele familien til julerengjøring i huset. Lag en plan for hvem som skal gjøre hva, guff på med noe fengende musikk og gå i gang.

Vask komfyren

Bruk spesialpreparater for ovnen, da trenger du ikke å slite deg ut med å skrubbe ovnen i lang tid. 

  1. Spray på og la virke etter anvisning på produktet. 
  2. Tørk over klut og vann.

Skittent glass på stekeovnen?

Bruk en vaskeløsning av oppvaskmiddel og salmiakk og svamp på glasset i stekeovnen. Tørk godt over med en fuktig klut etterpå.

Les bruksanvisningen før du bruker sterke vaskemidler inni komfyren – noen ovner er selvrensende og har et belegg som ikke tåler vanlig vask.

Vask bak og under hvitevarene

Trekk fram komfyr og kjøleskap og støvsug godt. Fjern eventuelle flekker med kjøkkenspray og en fuktig klut. Benytt også anledningen til å tørke av hvitevarene på utsiden med en fuktig mikrofiberklut.

5 smarte hacks med Zalo

5 smarte hacks med Zalo

Zalo har vært uunnværlig for de fleste til oppvasken, men er visste du at den grønne klassikeren kan brukes til mye mer? Her er fem life hacks med Zalo du kanskje ikke har prøvd!

Ikke glem kjøkkenviften

Tåler filteret oppvaskmaskin, så vask det på varmt program. Du kan også gi det en sprut med oppvaskmiddel og en sterk vaskeløsning av oppvaskmiddel og salmiakk.

Skyll godt med varmt vann. Gjenta behandlingen til alt fett er fjernet. 

Enkel gulvvask

Gulvene i alle rom rengjøres mest effektivt med støvsuger eller tørrmopp. Fjern flekker med en fuktig mikrofiberklut og eventuelt litt moppespray. 

Det er bare nødvendig med vann dersom det er mye fett eller annet smuss. 

Sett av en dag med familien, så er julevasken unnagjort i en fei! Sett av en dag med familien, så er julevasken unnagjort i en fei!

Slik vasker du stuen

Gå over hyller, stolseter og puter med støvsugeren, bruk munnstykker som passer de ulike møblene. Bruk en støvmopp på bilder og liknende.

Trekk fram sofaen og andre store møbler og støvsug godt bak.

Gi støvsamlere som gardiner, løse pledd og avtagbare putetrekk en omgang i vaskemaskinen.

Handle det du mangler hos MENY:

  • Tepper - Rist store tepper godt ute.
  • Lampekupler og potteskjulere - Vaskes opp for hånd. La dem tørke godt før de settes på plass.
  • Sotete peisvegg - Støvsug først og vask med salmiakkvann og en klut.
  • Gang - Dra frem skohyllen og støvsug/vask godt. Gå over selve hyllen med en klut og oppvaskmiddel eller bruk et allrengjøringsmiddel.
  • Soverom - Gi gardinene en vask, eller bruk en støvmopp dersom de ikke er vaskbare. Støvsug madrassene godt. 
  • Vegger og tak - Fjern støv enkelt med et moppestativ og en tørr mikrofibermopp.
Slik renser du oppvaskmaskinen på 1-2-3

Slik renser du oppvaskmaskinen på 1-2-3

Det er sjeldent man kan ta seg tid til å kjøre en helt tom maskin for å gi den en skikkelig god rens. Da er det godt det finnes produkter som kan rense maskinen samtidig som den vasker - her er våre beste tips til en gullende ren oppvaskmaskin!

Slik vasker du badet

Vask toalettet og tørk over ulike flater med en baderomsspray og fuktig mikrofiberklut.

Skur flisene med en baderomsskrubb. Vask kranene godt og gi dem gjerne en finish med en tørr klut så de skinner.