Hjemmelaget konfekt og sjokoladetrøfler til jul
Duften av sjokolade fyller kjøkkenet. Med en slikkepott i den ene hånden og en hvit keramikkbolle i den andre, jobber Marvin Våge konsentrert.
Han er utdannet butikkslakter og jobber som kjøpmann hos MENY Østerås, men på fritiden er han lidenskapelig opptatt av sjokolade.
Temperering av sjokolade til konfekt
Å temperere sjokolade til konfekt er en møysommelig jobb, og det er viktig å være nøyaktig. Derfor er verktøy som vannbad og termometer viktig.
- Tempereringsprosessen er helt nødvendig når du skal lage konfekt. Dette er en prosess der du får fettkrystallene i sjokoladen til å binde seg, slik at sjokoladen blir hard og knekker hvis du prøver å bøye den, sier Marvin.
Dette gjør også at du kan holde sjokoladen i hånden uten at den smelter og den kan ligge i romtemperatur uten at den blir myk.
Konfekt har blitt en juletradisjon
Å lage konfekt til jul har ikke alltid vært en tradisjon for Marvin. For noen år siden bestemte han og en venninne seg for å møtes for å lage julekonfekt, både til seg selv og for å gi bort i gave.
Etter hvert som årene har gått har flere i vennegjengen meldt seg på, og konfektverkstedet har blitt en godt innarbeidet juletradisjon.
Vi møtes ikke lenger til julebakst for å lage de tradisjonelle syv slag, nå handler det kun om konfekt, sjokoladetrøfler og annet julegodt.
- De syv slagene får du jo kjøpt ferdig i butikken og disse smaker minst like godt, om ikke bedre, enn de kakene man lager selv. Da synes jeg det er morsommere å bruke tiden på noe som faktisk blir spist, og som er litt mer spennende å lage, sier Marvin
Lager konfekt med spennende fyll
I dag er det konfekt med og uten fyll av pasjonsfrukt og sjokoladetrøfler med kakaodryss som står på planen. For å få fine julete former på konfekten, bruker Marvin konfektformer i silikon.
Restene av sjokoladefyllet kan du bruke til å lage trøfler.
Husk sjokolade til konfekten:
Velg sjokolade av god kvalitet
Vil du lage konfekt til jul, anbefaler Marvin sjokolade av god kvalitet. Her får du lettere et bedre resultat. Velg gjerne mørk sjokolade fra Valrhona, som du finner i mange MENY-butikker.
Det er viktig at sjokoladen har høyt kakaoinnhold - fra 55% og opp. Husk at den også må ha fett, så ikke velg den aller mørkeste varianten.