Hjemmelaget konfekt og sjokoladetrøfler til jul

Hjemmelaget konfekt og sjokoladetrøfler til jul

Kjøpmann Marvin Våge lager hvert år deilig hjemmelaget julekonfekt med vennegjengen på sitt årlige konfektverksted. Bli inspirert til å lage konfekt, trøfler og godteri - det er enklere enn du tror!

Duften av sjokolade fyller kjøkkenet. Med en slikkepott i den ene hånden og en hvit keramikkbolle i den andre, jobber Marvin Våge konsentrert. 

Han er utdannet butikkslakter og jobber som kjøpmann hos MENY Østerås, men på fritiden er han lidenskapelig opptatt av sjokolade.

Emblem
Skal du gi bort konfekt til jul, kan du legge dem i fine esker med litt silkepapir og en liten lapp som sier noe om hva konfektbitene inneholder.

Temperering av sjokolade til konfekt

Å temperere sjokolade til konfekt er en møysommelig jobb, og det er viktig å være nøyaktig. Derfor er verktøy som vannbad og termometer viktig. 

- Tempereringsprosessen er helt nødvendig når du skal lage konfekt. Dette er en prosess der du får fettkrystallene i sjokoladen til å binde seg, slik at sjokoladen blir hard og knekker hvis du prøver å bøye den, sier Marvin.

Dette gjør også at du kan holde sjokoladen i hånden uten at den smelter og den kan ligge i romtemperatur uten at den blir myk.

Konfekt har blitt en juletradisjon

Å lage konfekt til jul har ikke alltid vært en tradisjon for Marvin. For noen år siden bestemte han og en venninne seg for å møtes for å lage julekonfekt, både til seg selv og for å gi bort i gave.

I vennegjengen til Marvin har konfektverkstedet blitt en godt innarbeidet juletradisjon. I vennegjengen til Marvin har konfektverkstedet blitt en godt innarbeidet juletradisjon.

Etter hvert som årene har gått har flere i vennegjengen meldt seg på, og konfektverkstedet har blitt en godt innarbeidet juletradisjon. 

Vi møtes ikke lenger til julebakst for å lage de tradisjonelle syv slag, nå handler det kun om konfekt, sjokoladetrøfler og annet julegodt.
Alt du trenger å vite om sjokolade

Alt du trenger å vite om sjokolade

Vi nordmenn elsker sjokolade! Den kommer i mange ulike farger og fasonger, og spises gladelig som den er. Men hva er egentlig forskjellen på hvit sjokolade, kokesjokolade og melkesjokolade - og hvordan blir sjokolade til? Her får du alle svarene.

- De syv slagene får du jo kjøpt ferdig i butikken og disse smaker minst like godt, om ikke bedre, enn de kakene man lager selv. Da synes jeg det er morsommere å bruke tiden på noe som faktisk blir spist, og som er litt mer spennende å lage, sier Marvin

VELG RIKTIG SJOKOLADE: Det er viktig å velge sjokolade av god kvalitet, gjerne Odense mørk sjokolade eller Valrhona, som du finner i utvalgte MENY-butikker. VELG RIKTIG SJOKOLADE: Det er viktig å velge sjokolade av god kvalitet, gjerne Odense mørk sjokolade eller Valrhona, som du finner i utvalgte MENY-butikker.

Lager konfekt med spennende fyll

I dag er det konfekt med og uten fyll av pasjonsfrukt og sjokoladetrøfler med kakaodryss som står på planen. For å få fine julete former på konfekten, bruker Marvin konfektformer i silikon.

Restene av sjokoladefyllet kan du bruke til å lage trøfler.  

Marvin bruker fruktpuré av pasjonsfrukt, men du kan også bruke en kombinasjon av sjokolade og fløte, og smakstilsetninger som kaffe og likør.

Husk sjokolade til konfekten:

Sjokoladetrøfler med kakaodryss er perfekt å lage enten til deg selv eller noen du er glad i. Sjokoladetrøfler med kakaodryss er perfekt å lage enten til deg selv eller noen du er glad i.

Velg sjokolade av god kvalitet

Vil du lage konfekt til jul, anbefaler Marvin sjokolade av god kvalitet. Her får du lettere et bedre resultat. Velg gjerne mørk sjokolade fra Valrhona, som du finner i mange MENY-butikker.

Det er viktig at sjokoladen har høyt kakaoinnhold - fra 55% og opp. Husk at den også må ha fett, så ikke velg den aller mørkeste varianten.

Ikke nok tid til å lage konfekt selv?