Slik former du lussekatter
Skal du bake lussekatter til Lucia? Her viser vi deg 6 måter å forme lussekattene i ulike former og figurer, blant annet klassisk lussekatt, Lilje og Prestens hår.
For mange er det tradisjon å bake lussekatter til Luciadagen 13. desember.
Disse gule bollene med morsom fasong er uten tvil noe som skaper mye julestemning for både store og små.
Slik lager du lussekatter i ulike former
Lussekatter kan lages i ulike mønstre og figurer hvor noen er enkle og krever ingen forklaring, mens andre er mer imponerende.
Her viser vi hvordan du formene gullvogn, julegris, prestens hår, lilje og soldatgutt.
Julegris
- Start med å trille ut en lang pølse av deigen
- Rull endene innover mot midten, men på hver sin side slik at du får en slags "S"-liknende form.
- Pynt med rosiner i hver "snurr".
Gullvogn
- Trill ut to pølser av deigen.
- Rull hver ende inn mot midten, men motsatt vei av hverandre.
- Legg den ene oppå den andre, slik som på bildet.
- Pynt med rosiner.
Prestens hår
- Trill ut tre deigbiter til lange pølser.
- Legg den første som en vid "U", og gi endene en liten snurr utover.
- Legg neste som en litt smalere "U" innenfor den første, og gi også endene der en liten snurr utover.
- Gjør det samme med den siste delen av deigen, og pynt med rosiner.
Lussekatt
- Trill to lange pølser av to deigbiter.
- Rull endene sammen mot hverandre.
- Legg delene rygg mot rygg og pensle med egg.
- Pynt med rosin i hver ende.
Soldatgutt
- Trill en pølse ut av et deigemne.
- Legg deigen i en enkel sløyfe.
- Pynt med en rosin i hver ende av sløyfen.
Lilje
- Trill ut en deigbit til en lang pølse.
- Brett pølsen til en A-liknende form og snurr endene oppover på utsiden. Snurr helt til det bare er noen centimeter igjen til toppen.
- Dekorer med rosiner i de snurrede endene.