Julens beste oster
Mørke kvelder er en god nok anledning i seg selv til å invitere venner og familie til en hyggelig ostekveld. Fordelen med en slik aften er at den krever minimalt med forberedelser. Se våre ulike forslag til ostefat:
Flere enkle oppskrifter på ostefat
De gode juleostene
For mange blir det ikke jul uten en spesiell ost. Noen er kun tilgjengelige rundt juletider, og andre gir ekstra julestemning når de nytes i juletiden.
Edamer til jul
En av de mest kjente ostene til jul er uten tvil edamer, MENY har både vanlig modnet og vellagret. Vi har ekte, hollandsk edamer og flere norske edameroster av høy kvalitet. Finn din favoritt!
Husk edamer til jul
Blå stilton
Stilton er helt klart en annen juleost du ikke kommer utenom. Det er en smaksrik, fyldig, aromatisk og meget særegen blåmuggost. Den blir kraftigere desto lenger den får modne, og MENY har både klassiske stilton-hjul og Colston Bassett som løsvektsost.
Stilton nytes med et glass portvin, en sterk kopp te eller på en søt pepperkake. Du kan også servere Stilton på nøttebrød med fiken eller honning til.
Kjøp stilton hos MENY:
Selv om edamer og stilton er de største juleostene, er det mange oster som er både milde og smaker godt av jul, eller er veldig gode til julematen.
Julens beste brunoster
Brunost er en klassisk, Norsk ost med lange tradisjoner. Da er det ikke rart den har en fast plass på bordet til jul!
- Julebrunost er en søt og krydret fløtemysost med smak av kardemomme. Prøv den på gjærbakst og vafler.
- Heidalsost er en tradisjonsrik brunost med en en søt, syrlig og karakteristisk smak med en tydelig karamellaroma. Den tradisjonsrike Heidalsosten lages på gamlemåten, i former laget av en lokal treskjærer.
Ost til julefrokost og julelunsj
De klassiske juleostene spises hele jula, men et ostefat kan godt ha et større utvalg ost. Dette er noen ostene du kan ha på ostebordet i jula - eller servere til julefrokosten:
- Gräddost
- Brie de Meaux
- Brillat Savarin
- Kraftkar
- Le Roule med hvitløk
- Chevre
Brie er alltid populært hos de fleste, det samme med kremoster. Har du en av disse, kan du også ha smaksrike, skarpere oster til de som ønsker mer smak.
Gløgg og annen drikke til ost
Gløgg er en varm drikk som vanligvis er alkoholholdig, men som også finnes i alkoholfrie varianter. Drikken er den skandinaviske versjonen av "mulled wine" (engelsk) eller "glühwein" (tysk) varm krydret vin.
Det vanligste tilbehøret er kanelstang, rosiner og mandler. Gløgg fås alkoholfri i alle MENY-butikker, og kan drikkes som den er ved å blande ut med vann. Du kan også tilsettes alkohol. Rødvin er vanlig, men bør unngås til ost.
Hvilken gløgg er din favoritt?
Vin og eplemost til ost
Andre drikker som passer ost godt, er vin. Hvitvin er stort sett det man bør gå for, rødvin må velges med omhu - spesielt til blåmuggost.
Siden blåmuggost ofte er veldig fet og salt, forsterker det garvestoffet i rødvin.
Fet og salt ost krever dermed drikke med høy friskhet for å balansere smakene, og eplemost er et perfekt valg om du ønsker noe alkoholfritt. En frisk alkoholfri cider kan også være et godt valg.
Prøv eplemost til ostefatet:
Øl til ost
Liker du øl bedre enn vin? Øl passer godt til ost, og kan fint serveres til ostefatet. En tommelfingerregel er at ølen skal være like kraftig og kompleks som osten.
Lyse øl til milde oster, kraftig øl til kraftig ost
Milde oster som brie kan fint servers med lyse øl, og blir osten kraftigere må ølen også bli mørkere og kraftigere.
Prøv for eksempel mørke, komplekse juleøl eller porter til de kraftigste ostene, og en sødmefylt bayer til de mildere ostene.
Usikker på ost? Spør oss om hjelp!
Usikker på hvilke oster du bør velge, eller hva slags drikke du ønsker til? Spør våre dyktige matarbeidere i ostedisken!
Du kan også få smaksprøver om du er usikker på en ost eller to - og få tips til å sette sammen ostefat, spesielt godt tilbehør eller gode kjeks og brød du bør prøve med ost.