Kjøtt av norsk Angus - rødt kjøtt med god samvittighet
Klokken er 08.30 og på en av Norges største gårder, Åna gård, begynner dagens arbeid. Tåken ligger tett over Jærenlandskapet, og hvisker ut overgangen mellom himmel og mark.
Landskapet er grønt og frodig, og de svarte Anguskyrne skiller seg klart ut. Om noen få timer vil solen stikke frem, og kontrastene mellom det grønne, det blå og det svarte vil om mulig bli enda større.
– Du ser at de tar livet med ro, forteller Angus-bonde Gro Tove Kvia, mens hun speider utover landskapet.
Over store beiteområder vandrer Anguskveget rolig, spiser litt gress, tar seg en liten hvil i skyggen og generelt gjør som de vil.
Vi jobber mye for å legge til rette for denne naturlige adferden, og for at kyrne skal få leve etter instinktene sine. Dette gir bedre dyrevelferd, og bidrar til at du får bedre kvalitet på kjøttet.
Angus er kokkenes favoritt
Kjøttet fra Angus er bedre marmorert enn annet biffkjøtt, noe som gir en unik smaksopplevelse. Det stilles spesifikke krav til både kjøttfylde, fettmengde, marmorering, størrelse, alder og mørning.
– Fordelen med Anguskjøttet vårt er at det har samme kvalitet hver gang, og det gjør at du alltid får den beste biffen, forteller Kim Ronny Larsen. Han er ferskvaresjef på MENY Gystadmarka og lidenskapelig opptatt av godt kjøtt.
På Angus er marmoreringen, det vil si fettet som ligger inne i kjøttet og som gjør det saftig og mørt, jevnt fordelt. For at utvalget i ferskvaredisken skal være det absolutt beste, blir kjøttet kvalitetsjekket i alle ledd før det kommer til butikken. Her blir håndskåret av faglærte matarbeidere.
– Hele verden har fått øynene opp for kjøtt fra Angus, og du får det i de beste supermarkeder og på de beste restaurantene over hele verden. Det er rett og slett det beste kjøttet du kan få tak i.
Få MENY Angus levert rett hjem på døren
Dyrevelferd i fokus
Åna gård er en av over 150 norske gårder som driver med Angus og som leverer kjøtt til MENY. Å være så tett på dyrene har gitt Andreas og Gro Tove en spesiell type respekt for mat. Det å kaste mat er uaktuelt for dem begge.
– Det koster deg ikke så mye å kaste de tre pølsene. Men når du vet hvor mye arbeid som ligger bak dem, så gjør du det bare ikke.
Dyrevelferd er noe som er viktig for dem begge, og som også er noe av grunnen til at de har valgt å jobbe med Angus.
– Dyrevelferden gjenspeiler seg i alt, men først og fremst i trivselen til dyrene. Har dyrene det godt, så vil du få bedre resultat i alle ender. Og så har bonden det mye bedre når dyrene har det godt. Det er helt grunnleggende, forklarer Gro Tove.
Derfor går Angusen ute på beite så lenge været tillater det. Når de er inne, har de god plass og muligheten til å bevege seg fritt.
Når du arbeider med dyr får du en helt annen tilbakemelding på den jobben du gjør enn i mange andre yrker. Når du går ut på beitet og du ser at dyrene har det godt, så gjør det deg tilfreds.
Du må være tålmodig
Sammen med Gro Tove har Andreas Bjorland ansvar for 44 kyr fordelt på 3500 mål med jord.Det er hardt arbeid, men som de begge sier - det er det som skaper et godt produkt.
– Skal du få gode resultater som Angusbonde, må du være tålmodig, ha høy innsats og vise god omsorg for dyrene. Det gir gode resultater, forteller Andreas.
Skal du få gode resultater som Angusbonde, må du være tålmodig, ha høy innsats og vise god omsorg for dyrene.
Kvalitet i alle ledd
Kravene som er satt for Angus fungerer både som inspirasjon og som noe å strekke seg etter for bonde Andreas. Derfor tenker han kvalitet i alt han gjør, fra beitearealet og fôret til hvordan dyrene har det.
– Det er alltid fint å få tilbakemelding på det arbeidet vi gjør. Når kokker forteller at de er fornøyd med marmoreringen og kvaliteten på kjøttet så er det "jysla gildt".