MENYs lille lammeguide

MENYs lille lammeguide

Med frisk høstluft og kaldere temperaturer, kommer også årets ferske lam til butikkene. Bli bedre kjent med de ulike stykningsdelene og hva du kan bruke dem til med vår lille guide!

En ting er dermed sikkert: I tiden fremover vil det bli servert mye god mat rundt om i de norske hjem!

Noe som kanskje vil overraske deg, er at lammekjøttet er svært enkelt å tilberede. Det gjør lammekjøtt til noe langt mer enn bare søndagsmat. Så hvorfor ikke glede og imponere familie eller venner på en hverdag?

Slik tilbereder du ulike typer lammekjøtt

Slik tilbereder du ulike typer lammekjøtt

Bruk hele lammet og oppdag nye fantastiske retter med lam. Her er våre anbefalinger og gode tips for saftig lam og et vellykket resultat - hver gang.

Lammelår

Lammelår er mørt og saftig, og passer perfekt for helsteking i ovnen. Det kan også benes ut til lammestek eller skæres i skiver. 

Lammelår i skiver kan stekes i pannen for en enkel hverdagsmiddag, eller skjæres i biter til gryter, fårikål, supper og spyd.

Lammestek med ben

På en lammestek skal isdbenet og den ytterste delen av benet på skanken være fjernet. Ved å dele lammelåret slik, gjør det steken lettere å skjære opp når den er stekt.

Surret lammestek uten ben

Lammestek er et lammelår uten ben, og kan kjøpes ferdig surret i nett. Den stekes på samme måte som vanlig lammelår, men fordelen med benfri lammestek er at den er lettere å steke, og lettere å skjære opp i pene skiver. 

Få lammelår og lammestek levert hjem

Slik bener du ut lammelåret

Slik bener du ut lammelåret

Endelig er lammesesongen her, og en lammestek er perfekt søndagsmiddag. Men hvordan bener man ut lammelåret, egentlig? Vi viser deg hvordan!

Fårikål av lam

Fårikålkjøtt er en god blanding av ulike stykningsdeler på lammet, som bog, bryst, slagside og nakke.

De ulike kjøttstykkene har varierende mengder med kjøtt, ben og fett, og det er dette som gjør fårikålen ekstra smakfull og gir god kraft. Husk hel pepper!

Fårikål ble opprinnelig laget av sauekjøtt (får), og ikke av lam som i hovedsak selges i butikkene i dag. Mange foretrekker den milde smaken fra lam, ettersom sauekjøtt har en kraftigere smak.
Fårikålens festdag - 26. september 2024

Fårikålens festdag - 26. september 2024

Folket bestemte seg allerede i 1972. Mer enn førti år senere ble folket utfordret på nytt: Hva er Norges nasjonalrett? Også denne gang lød det rungende svar: Fårikål! Fårikålens Festdag feires den siste torsdagen i september hvert år.

Lammekoteletter

Lammekoteletter er sadelen (ryggen) skåret i skiver. Den består av både indrefileten og ytrefileten, så lammekoteletter er magert, mørt kjøtt med mye smak!

Kotelettene smaker mye, og egner seg godt med marinade. Prøv dem med frisk ingefær, hvitløk, salt og pepper, eller urter som timian og rosmarin. 

Lammebog

Lammebog er forbarten på lammet. Den kan helstekes, benes ut og surres som en stek eller deles i skiver og stekes som koteletter. 

Bog brukes også mye i fårikål, ettersom bogen er kjøttrik med mindre bein og fett enn vanlig fårikålkjøtt. 

Bland gjerne lammebog med fårikålkjøttet, men husk at fårikål bør også bestå av fett- og benrike biter for best smak.

Lammeskank

Den nederste delen på lammelåret er full av god smak, men trenger litt lengre tilberedningstid for å bli mørt.

Tilberedes i gryte, i ovnen i leirgryte eller i form dekket med folie. Perfekt til søndagsmiddag og selskapsmat.

Strimlet lammekjøtt

Mørt og magert lammekjøtt i strimler trenger nesten ikke tilbereding for å bli saftig og smakfullt. Ofte er stimlene fra fra lår eller bog, og kjøttet egner seg ypperlig til raske og enkle retter. Prøv dem i wok, wraps eller raske gryter.

Kjøttdeig av lam

Lammedeig er uunværlig i moussaka,  og greske lammeboller. Bruk lammedeigen som vanlig kjøttdeig - hva med en hjemmelaget lammeburger? Lammekjøttdeig er ypperlig å bruke i retter du ønsker mer smak!

Lammecarré

Ønsker du å imponere, er lammecarré tingen. Carré er lammerygg med ribbestykket på, noe som gir de flotte bena ved servering. Ryggbenet fjernes og kjøttet mellom ribbeina fjernes før tilbereding.

Lammecarré kan helstekes eller deles opp i skiver og stekes raskt i pannen. Her er det viktig å ikke oversteke, lammecarré skal behandles som en biff.

Lammebaron

Skal du by på skikkelig selskapsmat? Lammebaron lages av en utbenet og surret lammesadel, og er et  velsmakende og eksklusivt alternativ til lammestek. 

Den kan fylles med marinade, spennende krydder eller urter og frisk hvitløk. Prøv den helstekt, eller del den opp i skiver og stek i pannen. 

Lammeribbe

Den benholdige delen av lammesiden er ypperlig å servere helstekt som ribbe. 

Best resultat får du om du damper den krydrede ribben under folie i ovnen før den grilles. Dette er spareribs for entusiaster!

Pinnekjøttside av lam

Pinnekjøtt lages av renskåret ribbe og rygg fra lammet. Skal du lage ditt eget pinnekjøtt til jul, bør prosessen starte senest i oktober. Det kan lønne seg å handle inn pinnekjøttsiden tidlig!

Slik lager du pinnekjøtt selv

Slik lager du pinnekjøtt selv

Har du tenkt å lage ditt eget pinnekjøtt? Da er det viktig å starte i god tid - helst 6-8 uker før det skal serveres. Slik gjør du det!

Rulleskinn av lam

Kalles også slagside av lam, og er lammeribbe uten ben. Rulleskinn brukes aller mest til å lage lammerull, og er spesielt populært rundt juletider. 

Bruk steketermometer

For best resultater, lønner det seg å bruke steketermometer. Da er det enkelt å få saftig, smakfullt lam - hver eneste gang. 

Når du skal bruke steketermometeret, er det viktig å sette det i den tykkeste delen av kjøttet. Stikk det inn på skrå til spissen er omtrent midt i, og pass på at spissen ikke kommer i kontakt med ben - da vil termometeret vise helt feil temperatur. 

Steketips for perfekt lammestek

Skal du servere lammestek og er redd for å oversteke den? Her er noen enkle tips for å lykkes med lammestek og hele stykningsdeler av lam - med eller uten ben. 

  1. Sett stekeovnen på 125 grader.
  2. Legg steken i en langpanne og sett den på nest nederste rille slik at steken kommer midt i ovnen.
  3. Stek i ovnen til steken når ønsket kjernetemperatur
  4. Ta ut steken og la den hvile i 20-30 minutter før du skjærer i den - da blir den ekstra saftig. 

Hvilken kjernetemperatur skal lammekjøtt ha?

For å sikre saftig lammekjøtt, er det best å ikke oversteke kjøttet. Magert kjøtt blir veldig tørt når det overstekes. 

  • 60°C: rødt kjøtt (medium rå)
  • 63-65°C: rosa kjøtt (medium)
  • 70°C: svakt rosa kjøtt (medium pluss)
  • 75°C: gjennomstekt

Få hele vårt store utvalg lam levert på døren