Matskatter fra Hedmark og Oppland

Hedmark er dype skoger og store, flotte gårder, og Oppland har Jotunheimen, Rondane og Dovrefjell, reindrift og seterdrift. Mjøsa renner gjennom regionen og bidrar til fruktbare jordbruksområder og mye god mat. Rakfisk fra Valdres, Heidalsost fra Gudbrandsdalen, egg og spekemat er noen av de gode Matskattene herfra.

Lokalmat fra Hedmark og Oppland:

Lange tradisjoner for ysting av ost

Mellom daler og berg finner man flere ysterier. Valdresost lager ost på stølsmelk, mens Dovre Ysteri spesialiserer seg på hvitmuggost laget på lokal melk og fløte. I denne regionen er det flere ysterier som oster prisbelønte oster - og her kan du lese mer om dem

Prøv ost fra lokale produsenter:

Tradisjonelle flatbrød

Bakst av flatbrød og rømmebrød er gamle håndverkstradisjoner fra tidenes morgen, og spesielt i Hedmark og Oppland. Her finner vi både Holmen Crisp som spesialiserer seg på Erterflatbrød, Potetflatbrød og Rømmebrød, Kvikne Hjemmebakeri som lager flatbrød på gamlemåten og Østerdalen hjemmebakeri som lager fantastiske, takkestekte flatbrød. 

Ishavsrøye og rakfisk

Fra Annes Hage kommer den lekreste ishavsrøye. Den er er mager, har mye smak og en fløyelsmyk konsistens i superior kvalitet. Her lages det varm- og kaldrøkte produkter, samt rakfisk og gravet ishavsrøye.

Noraker gård er viden kjent for sin fantastiske rakfisk, og har vunnet folkejuryens pris som beste rakfisk ved Norsk Rakfiskfestival hele 14 ganger siden 1994. 

Høyfjellsrein fra Jotunheimen og Valdres

Eksotisk kjøtt fra en av Norges flotteste nasjonalparker. I det vakre og ville fjellandskapet 1000-2000 meter over havet, lever høyfjellsreinen. Her sikrer reinen seg tilgang på friskt gress og fjellurter, og det er derfor Høyfjellsrein har en unik kjøttfylde og fantastisk smak. 

Mer lokalmat fra Hedmark og Oppland

Både egg, frukt og bær er også viktige råvarer i regionen, og her finner du både økologiske egg fra høner med over 35 dekar tumleplass og syltetøy fra viltvoksende bær.