Suksess for sprudlende dråper

Suksess for sprudlende dråper

Da familien bak Balholm ville tenke nytt, kom de opp med Margaret – en forfriskende festdrikk uten alkohol. Den ble en fest for ganen, med sprudlende eple og rabarbra.

- Det fine med festdrikken, er at hele familien kan kose seg med den, sier Eli-Grete Høyvik. 

Hun snakker om Margaret, fruktdrikken på epler og rabarbra, som er blitt Balholms boblende bestselger.

Den får stadig vekk 6-er på terningen og skryt for sine rene og naturlige smaker. Anmelder Ingvild Tennfjord skriver i Aftenposten at «De har klart å lage en deilig og autentisk smak av rabarbra. Dette er som om farmors hage er fanget i en flaske». 

Prøv bestselgeren Margaret

Barndomsminner på flaske

Som guttunge løp Åge Eitungjerde barføtt mellom besteforeldrenes epletrær. Han lærte alt om epler, og da han flyttet fra Førde for å overta familiegården i Balestrand, klarte han akkurat det: Å fange smakene og luktene fra sin egen barndom.

I 1997 var han og Eli-Grete de første i landet som tappet 100% ufiltrert eplemost på flaske for salg i dagligvare. De skapte en sagnomsust epledrikk-bedrift og utvidet produksjonen med limonader, cider og Margarets boblende gleder, med den perfekte kombinasjonen av eple og rabarbra.

Emblem
Festdrikken har nok syre til å balansere fet mat, og den fungerer like godt under en parasoll som til sommerfesten.

- Som barn var vi med og plukket epler hver høst. Lufta var kjølig, og det luktet Gravenstein over hele området, som er en veldig spesiell aroma. Nå skaper vi nye minner for våre barnebarn. Det er en luksus å bo i en eplehage, sier Åge.

Balholm - Balestrand

Balholm - Balestrand

Ingenting tilsatt og ingenting tatt ut.

Tøff, britisk klatrepioner

Margaret, som har vunnet DOGA-merket for god design, er laget til ære for britiske Margaret Green. Klatreren kom til Jotunheimen i 1888, for å klatre Store Styggedalstind og andre fjelltopper i lange skjørt. I Balestrand traff hun hotelleier Knut Kvikne og i 1890 giftet de seg på Kviknes Hotel.

- Margaret var ei utrolig tøff dame, som har betydd mye for Balestrand, sier Eli-Grete.

Det samme gjør familiebedriften Balholm, som inkluderer sønnen Gard Eitungjerde Høyvik, svigerdatter Tuba Ardic og barnebarna Edda og Brage. Tyrkiskfødte Tuba driver blant annet restauranten på gården og er full av ideer.

Eplene faller ikke langt fra stammen. Datteren Edda (7) plukker frukt, pakker paller og er en overbevisende selger.  

Åge Eitungjerde og Eli-Grete Høyvik har suksess med eplebedriften i Balestrand Åge Eitungjerde og Eli-Grete Høyvik har suksess med eplebedriften i Balestrand

I den vakre frukthagen steller familien noen tusen trær med 60 ulike eplesorter, åtte pæresorter, et førtitalls plommevarianter, aprikos, kvede, mispel, ulike saftige bær og ikke minst rabarbra. Den planter de mellom epletrærne, både for å utnytte plassen og holde ugresset borte.

Frukthagen er økologisk og det samme er en stor andel av produksjonen, men for å møte etterspørselen får de også frukt fra nabobygdene og den totale tilgangen på økologisk frukt er foreløpig for liten til at de kan drive hundre prosent økologisk.

Musserende med stikkelsbær

Folk har dyrket frukt i Sogn i snart tusen år. Den første eplehagen i Norge som er dokumentert i skriftlige kilder er Aldin hage i Vik, som ble etablert på 1100-tallet. Sogn lå midt i «Eurpaveien», tvers over landet, hvor langveisfarende og Kongens sendemenn passerte.

Noen hadde vært ute i verden og sett nye ting, blant annet fruktdyrking. Med sine milde vintre, passelig varme somre, bratte bakker og rike morenejord, er Sogn en perfekt plass å dyrke frukt. Familien Eitungjerde Høyvik elsker å eksperimentere og nye produkter er alltid i gjære.

- Vi liker å skape noe nytt med tradisjonelle råvarer – som stikkelsbæret, et klassisk femtitallsbær, som vi har hentet frem igjen, forteller Åge.

Åge med barnebarnet Edda (7) i den vakre eplehagen Åge med barnebarnet Edda (7) i den vakre eplehagen

Snart kommer Emma i butikkene, en sprudlende fruktmost med eple og stikkelsbær. I 25 år har de finjustert håndverket. Når de lager Balholm Eplemost, mikser de ulike eplesorter, som Gravenstein, Aroma, Bramley Seidling og Discovery, for å oppnå best mulig smak og en perfekt balanse mellom søtt og syrlig.

Alt handler til syvende og sist om å finne den gode smaken. Det er ikke bare eplesorten som bestemmer hvordan mosten smaker til slutt. Når de velger å plukke og presse eplene, lagringstiden, om det har vært mye eller lite sol det året. Justering, justering. Det gjelder alt de holder på med.

Ett år er det mye plommer, et annet mye pærer, men knapt en plomme å få tak i. Når du dyrker frukt, må du være tålmodig. Vi følger naturen. Det er den som bestemmer.

Fruktig drikke fra Balholm