Å få vite at man selv eller noen i familien har cøliaki kan snu opp ned på livet for de fleste. Hva gjør man egentlig når vanlig brød, hvetemel og kaker ikke lenger kan spises? Heldigvis er det et stort utvalg oppskrifter i tillegg til spesialmel og allergivennlige produkter for deg som ikke tåler gluten. Ikke bare finnes det gode erstatninger - de smaker også godt!
Jula er full av god mat og god bakst! Selv om du må bake glutenfrie julekaker, betyr ikke det at de ikke smaker like godt som de tradisjonelle julekakene. Vår allergiekspert Sissel Brustad har samlet sine favorittoppskrifter for deg med cøliaki eller glutenintoleranse, slik at du også kan nyte god julebakst i førjulstiden.
Om du har cøliaki er intolerant, overfølsom eller ønsker glutenfri mat, må det gjøres noen tilpasninger i oppskriftene. Glutenfritt mel må ofte brukes på litt andre måter, og skal man bytte ut hvetemel og glutenholdige ingredienser med noe annet er det kjekt å få noen gode tips på veien så maten blir god! Her har vi samlet noen av våre beste, glutenfrie oppskrifter.
Savnet er ofte stort etter luftig hvetebakst når man må spise glutenfritt. Prøv disse oppskriftene på saftige boller og sprø kjeks som er like gode som den originale oppskriftene med hvetemel.
Bursdagsselskap, konfirmasjoner og andre anledninger feires ofte med kake som inneholder gluten. Heldigvis finnes det mange gode kaker du kan lage som er helt glutenfri! Her er våre favorittoppskrifter på glutenfrie kaker.
Noen kaker er tradisjonelt laget med nøttebunn eller marengs, og er dermed naturlig glutenfrie. Disse kakene er fine å servere i selskap og andre anledninger der det kan være allergiske eller intolerante gjester.
Det er ikke bare vanlige kaker og søtsaker man må unngå med cøliaki eller glutenintoleranse. Både brød, tacolefser, hamburgerbrød og pølsebrød er plutselig utenfor rekkevidde. Vi har samlet våre beste oppskrifter på brød, pizzadeig og annet bakverk til alle måltider.