Dette er forskjellen på meieriproduktene

Dette er forskjellen på meieriproduktene

Lurer du på hvordan man bruker kesam i matlaging? Hva er forskjellen på rømme og crème fraîche? Her får du svar på forskjellene mellom de mest populære meieriproduktene.

Det er lett å føle seg litt forvirret blandt boksene med ulike meieriprodukter. Hva skille rømme fra kesam, og hva er egentlig cottage cheese? 

Forskjellen på rømme og crème fraîche

Både rømme og crème fraîche er syrnede meieriprodukter, men hovedforskjellen mellom disse er at crème fraîche egner seg bedre i varme retter. Det er fordi den ikke skiller seg når den kokes, som rømme gjør.

Slik bruker du rømme

Rømme hever smaken på et hvert måltid. Den har en frisk og rik smak, og en fyldig konsistens. Det passer perfekt som tilbehør til kjøtt, fisk, spekemat, og som basis i dressinger og dipper.

  • Rømme passer også godt i bakverk og kaker. Det gjør dem ekstra fyldige og saftige.
  • Rømme kan piskes til luftig krem. Denne kremen er syrlig og god, perfekt til kaker, desserter, frukt og bær.

Det finnes ulike rømmevarianter med ulikt fettinnhold, fra den magreste på 10 % fett, til lettrømme med 18 % fett og seterrømme som inneholder 35 % fett. 

Dersom du kun har rømme for hånd til en varm rett, anbefales det å tilsette rømmen like før servering.

Slik bruker du crème fraîche

Crème fraîche er kremet og rund. Den er svært kokestabil, og egner seg derfor godt i varme retter som gryteretter, supper, bakeverk og sauser. 

I likhet med rømme så finnes det flere varianter av crème fraîche der fettinnholdet varierer.

Crème fraîche egner seg godt i varme retter som viltgryte. Crème fraîche egner seg godt i varme retter som viltgryte.

Rømme og crème fraîche kan fryses

Har du rømme eller crème fraîche som nærmer seg utløpsdato? Et godt tips er at begge variantene kan fryses!

Selv om de tåler å fryses, vil de endre konsistens etter tining - da egner de seg best å bruke til f.eks vaffelrøre og kaker. 

Visste du at både crème fraîche og rømme kan piskes til luftig krem? Og pisker du lenge nok, får du også hjemmelaget smør med frisk og syrlig smak.

Forskjellen på cottage cheese og kesam

Både kesam (kvarg) og cottage cheese er ferskoster, og er svært populære som frokost, mellommåltider og som ingredienser i sunnere middager. 

Selv om de har flere likheter, har de derimot helt ulik konsistens.

  • Cottage cheese består av en kornete ostemasse og oppleves som "klumpete". Osten blir skåret i terninger etter den har syrnet og er tilsatt løpe, deretter varmet opp til kornene er passe faste. 
  • Kesam er derimot en jevn, fløyelsmyk blanding. Tradisjonelt sett har kesam blitt hengt til avrenning over natten, noe som gir kesamen den myke, jevne konsistensen.

Slik bruker du cottage cheese

Cottage cheese svært proteinrikt, har lite fett og har en svak, syrlig smak. Den originale varianten inneholder 4,3 % fett, mens den magre varianten kun inneholder 2 % fett. Ingen av variantene er tilsatt sukker.

Den sunne proteinbomben kan brukes til pålegg, bowls, smoothies, i middagen eller i bakverk og salater.

Bland cottage cheese med yoghurt, og topp med granola og ditt favorittsyltetøy. Deilig frokost eller mellommåltid. Bland cottage cheese med yoghurt, og topp med granola og ditt favorittsyltetøy. Deilig frokost eller mellommåltid.
Kesam kan erstatte noe av kremfløten i desserter og kakeoppskrifter. I tillegg vil bakverk holde seg saftig mye lenger og smuldre mindre når du har litt kesam i deigen.

Slik bruker du kesam

Kesam er en mager ferskost, også kalt kvarg, med rund og fyldig smak. Den originale er rik på proteiner, inneholder lite fett, er god kilde til kalsium, jod og B-vitaminer. 

Kesam egner seg godt til blant annet dressinger, kalde sauser, bakverk, desserter og frisk frukt. Den passer også ypperlig til dipper og kan benyttes på samme måte som rømme.

Kesam kan ikke kokes, men er ypperlig i varme retter som skal tilberedes i ovnen.

En av fordelene med kesam er at du kan lage mager mat som også smaker veldig godt. Kesam kan nemlig erstatte mye av fettet (som smør og fløte) i matlagingen uten at det går ut over smaken. Bare bytt ut matfettet med tilsvarende mengde kesam. 

Slik kan du bruke yoghurt i matlagingen

Slik kan du bruke yoghurt i matlagingen

Slik har du aldri brukt yoghurt før! Yoghurt er både næringsrikt og godt, men trenger ikke bare nytes til frokost. Her får du tips til hvordan du kan løfte kjente retter med litt yoghurt.

Prøv kesam i deigen til paibunn, så blir den utrolig lett å arbeide med. Den blir ikke så sprø som med bare smør, men kan lettere skjæres i pene stykker, fordi den ikke smuler så mye.