11 norske oster du må smake

11 norske oster du må smake

Norsk ost er ikke lenger bare gulost og brunost. I dag finnes det mange gårdsysterier som lager prisbelønnede oster som løfter ostefatet til nye høyder. Dette er de norske ostene du ikke må gå glipp av.

Mange har sverget til fransk, italiensk, spansk eller britisk ost når ostefat skal serveres. Norsk ost hadde verken smaken eller utvalget man fant andre steder i verden.

Heldigvis er dette historie, og ostediskene er fulle av norsk ost i verdensklasse. Faktisk har mange vunnet både nasjonale og internasjonale priser.

Det bugner av god, norsk ost - men også av godt tilbehør! Prøv syltetøy fra Røyland gård eller sprø kjeks fra Røros.

Du kan med andre ord være sikker på at du får en unik kvalitet og smak med norsk ost på ostekvelden. Her er våre favoritter du ikke bør gå glipp av:

1. BæråsCammen

En camembert med mild smak, klar hvit skorpe og lys ostemasse. Perfekt til ethvert ostefat eller når man bare vil kose seg litt ekstra. Mild og god - denne passer for alle!

BæråsCammen lages på Strandli Gård i Fiplingdal i naturskjønne Nordland. BæråsCammen har fått navnet sitt fra den naturskjønne Bæråsen som skimtes rett bak familiegården.

Emblem
Osten er velegnet til ostefatet, på godt brød med søtt tilbehør og tørket frukt.

2. Nidelven blå

Nidelven blå er en prisbelønnet blåmuggost fra Trøndelag, rettere sagt Inderøy. Den fikk blant annet supergull i World Cheese Awards 2019! 

I tillegg til Nidelven blå, kan du også prøve granstubben eller edel blå fra Gangstad Gård. I tillegg til Nidelven blå, kan du også prøve granstubben eller edel blå fra Gangstad Gård.

Astrid Aasen driver gården og ysteriet sammen med ektemannen Perry Frøysadal. I dag produserer de åtte ulike oster og tester ut nye typer fastost.

Høy kvalitet i alle ledd er et absolutt krav, og det gjenspeiles i de mange prisvinnende ostene de produserer.

Grindal ysteri - Rennebu

Grindal ysteri - Rennebu

Frå den reine råvara, gjennom solid mathandverk, til ostar med raus smak.

3. Råblå

Råblå lages på Grindal Ysteri - et lite gårdsysteri i Rennebu. Her lages osten av økologisk kumelk, og resultatet er en fast blåmuggost som både har vunnet VM-gull og ble kåret til årets ost i Det Norske Måltid. 

Råblå modnes i 2-3 måneder, og resultatet er unik, fyldig og kremete smak med markant blåmuggsmak.

4. Kvitlin

I denne unike hvitosten fra Sunnmøre er det brukt melk fra lokale geiter. Kvitlin er en lagret ost med fast konsistens, kritthvit farge, fyldig og svakt syrlig smak.

I 2003 ble den første faste, hvite geitosten lansert. Oppskriften er den samme fra den gang og mye omtanke og arbeid er lagt i å oppnå den høye kvaliteten og friske gode smaken på geitemelken.

5. Norsk alpeost

Etter flere år med utvikling ystes TINE Norsk Alpeost nå på meieriet i Elnesvågen, rett under fjellene som reiser seg langs den vakre nordvestkysten.

Etter minst sju måneder med godt stell i modningshyllene, er den en vellagret og smaksrik ost for de som setter ekstra stor pris på god mat og godt håndverk.

Alpeost gjør seg godt både på ostefatet og til gratinering. Alpeost gjør seg godt både på ostefatet og til gratinering.

Alpeosten er en allsidig ost, og kan brukes til alt fra tapas, ostesmørbrød eller bare rett og slett på brødskiva. I tillegg er den mild samtidig som den både har karakter og smak. 

6. Gamalost frå Vik

I vakre Vik ved Sognefjorden ystes Gamalost etter god gammel tradisjon. Med røtter helt tilbake til vikingtiden, er dette uten tvil en unik ost.

Gamalost er en kjernesunn smaksopplevelse med kun 1 prosent fett og hele 50 prosent protein, samtidig som den har en fyldig og intens aroma.

Tradisjonelt sett nytes gamalost med meierismør, rømme og en god dæsj syltetøy - men du kan også ha den på pizzaen! Tradisjonelt sett nytes gamalost med meierismør, rømme og en god dæsj syltetøy - men du kan også ha den på pizzaen!

Fra gammelt av ble osten lagret lenge på stølen, noe som sannsynligvis er opphavet til navnet Gamalost.

Osten regnes som en delikatesse, og selv med små mengder av denne smaksbomben kan du ta matopplevelsen til helt nye høyder!

Gamalost - Vik

Gamalost - Vik

I vakre Vik ved Sognefjorden ystes Gamalost etter god gammel tradisjon. Med røtter helt tilbake til vikingtiden, er dette uten tvil en unik ost.

7. Fanaost

På en liten vestlandsgård ved Fanafjorden sør for Bergen bor og driver ekteparet Ruth og Jørn Hafslund med melking og ysting av 10-12 melkekyr. Da sier det seg selv at man får et ekstra nært forhold til både råvarene og de ferdige produktene!

Fanaost ble kåret til verdens beste ost under World Cheese Awards i 2018.

Melka fra kuene er ekstra søt og smakfull og kuene går ute hele sommeren og spiser mer enn 10 ulike typer gress. Det gir en unik ost med en rund og mild ost med fast konsistens som minner om Gouda.

8. Raudberg

På et lite ysteri i Hemsedal produseres det oster i verdensklasse etter tradisjonsrike oppskrifter.

Raudberg er tilsatt hvitmugg under ysting og etterbehandlet med rødkitt på modningsrommet. Den har en rund og moden smak og er myk i konsistensen.

Himmelspannet har mottatt flere priser for ostene sine, blant annet som finalist i årets ost fra Det Norske Måltid. Raudberg er også tildelt Spesialitets-merket.

Himmelspannet - Hemsedal

Himmelspannet - Hemsedal

Oster ystet på melk fra ku og geit som har beitet mellom mektige fjell i Hemsedal

9. Brilliant Brie

På Hadeland, nærmere bestemt på vakre Jevnaker, ligger ærverdige Thorbjørnrud hotell der bonde, eier og hotell-direktør Olav Lie-Nielsen yster spennende oster.

Brilliant Brie er inspirert av den franske osten Brillat Savarin, og er tilsatt ekstra mye fløte for en kremet konsistens og smak.

Brilliant brie passer perfekt til ostefatet med lyst brød eller usaltet kjeks, på brødskiven eller sandwich.

10. Bufarost

Grytidlig hver sommermorgen kjører melkebilen fra støl til støl i Valdres og henter melk fra kyr på ferie. Stølsmelken gir fantastisk Bufarost.

Bufar - en fest av en ost

Bufar - en fest av en ost

Grytidlig hver sommermorgen kjører melkebilen fra støl til støl i Valdres og henter melk fra kyr på ferie. Stølsmelken gir fantastisk Bufarost.

Det frodige beitet gir melken et høyere innhold av proteiner, antioksidanter og fargepigmenter. Dette finner du igjen i melkens lukt, smak og farge, som gir en unik ost i særklasse.

11. Fønix

Midt i Stavanger sentrum ligger Nord-Europas første by-ysteri i en gammel hermetikkfabrikk. Stavanger Ysteri får likevel dagsfersk råmelk fra Leikvoll gård - 10 minutter unna byen. 

Fønix er en aromatisk blåmuggost, balansert med søte og nøtteaktige smaksnoter - og ysteriets flaggskip.

Fønix er en relativt fast blåmuggost og den lange modningstiden - rundt 6 månder, ved lav temperatur gir en kremet konsistens og kompleks smak. Osten er ystet av økologisk, dagsfersk råmelk.

Stavanger ysteri – by-ysteri med lidenskap for rå melk

Stavanger ysteri – by-ysteri med lidenskap for rå melk

I et hvitmalt murhus i Østre bydel av Stavanger forvandler Lise økologisk melk fra Leikvoll gard i Randaberg til de lekreste økologiske oster. Vi er hos Stavanger Ysteri i Ryfylkegata!