Våre utvalgte VM-oster
I ostediskene finner du modne, milde og skarpe oster ystet av frisk melk fra ku, geit, bøffel og sau. Vi har våre utvalgte oster fra TINE meieri Ørsta, TINE meieri Elnevågen, TINE meieri Haukeli, Eiker Gårdsysteri, Himmelspannet, Den blinde ku, Valdresost, Strandli gård og Gangstad Gårdsysteri.
-Det har ikke vært noen enkel oppgave å velge hvilke oster som skulle få denne "æresbetegnelsen" utvalgt, sier Siri Helen Hansen Barry, kategoriansvarlig for ost i MENY.
Vi har så mange fantastiske oster å tilby, så jobben har i første rekke bestått i å velge bort. MENY har butikker i mange størrelser på samme måte som det finnes osteprodusenter i mange størrelser. De minste kan ikke tilby ostene sine mer enn helt lokalt, mens andre klarer og betjene et regionalt marked og atter andre har ost nok til hele Norge. Vi har valgt ut 13 fantastiske oster fra Fiplingdalen i nord, til Fana i vest, Ås i øst og Haukeli i sør. Felles for disse er at du får dem i alle MENY-butikker. I tiden frem mot World Cheese Awards i Bergen i november 2018 vil vi vie disse utvalgte ostene ekstra oppmerksomhet i butikkens ostedisker, forteller hun.
Camembert Eiker
Camembert Eiker fra Eiker gårdsysteri i Øvre Eiker ved Hokksund i Buskerud, produseres av melk fra gårdens egne kuer. Kuene går fritt ut og inn av fjøset som er utstyr med både kløbørster og «ku-styrt» melkerobot. Kuer som har gode liv, gir god melk, og det merker vi på kvaliteten på osten.
Camembert Eiker er en bløt hvitmuggost som ganske fersk gir en mild smak, men ved god modning blir mye kraftigere. Osten smelter i munnen, og passer utmerket både på brødskiva, i osteanretninger og til dessert. Kan også grilles, servér med kokte poteter.
Camembert Eiker er Matskatt fra Buskerud.
Jaktost fra den Blinde Ku
Jaktost fra den Blinde Ku i Ås i Akershus produseres av økologisk melk fra Tine. Osteeventyret begynte med at Inger Rosenfelt fikk en halvblind ku i 50 års-presang, og bestemte seg for å begynne å yste.
Jaktost er en halvfast ost ystet på økologisk kumelk. Einebær gir osten en smak av «norsk natur». Ung ost har mild smak som blir kraftigere ved lagring. Jaktost passer godt til spekemat eller til gratinering av stekt vilt og som pålegg.
Jaktost er Matskatt fra Oslo og Akershus.
Raudberg fra Himmelspannet
Raudberg fra Himmelspannet i Hemsedal i Buskerud. Navnet Himmelspannet er hentet fra fortellingene fra livet på stølene i gamle dager og viser til sagnet om «haugafolket» som helte litt av den aller beste melken over i Himmelspannet i ly av nattemørket.
Raudberg er en kittost med rund, moden smak og myk konsistens, ystet av denne aller beste økologiske melken. Osten egner seg like godt til forrett som til dessert, på en god sandwich, i en salat eller som smeltet på pizzaen. Raudberg er Matskatt fra Buskerud.
Kvitlin
Kvitlin fra TINE Meieriet Ørsta på Sunnmøre. Den unike hvitosten er utviklet av erfarne ystere og laget på melk fra lokale friske geiter. Kvitlin inngår i serien Norske Ostespesialteter, en samling norske osteskatter fra definerte geografiske områder med særegne historier og sjel.
Kvitlin er en hvit fastost med litt syrlig og mild smak av geitemelk. Den er velegnet til brød og kjeks, som snacks og til tapas eller spekemat. Kvitlin er Matskatt fra Møre og Romsdal.
Fanaost
Fanaost er en nyhet fra Ostegården ved Fanafjorden utenfor Bergen i Hordaland. Gården har tolv melkekyr som gresser fritt ned mot fjorden og leverer all melken til osteproduksjonen. Fanaosten har spesialitetsmerket for unik smak, og i 2017 vant Fanaosten gull i NM i gårdsost.
Fanaosten har rund, mild smak og fast konsistens. Smaken blir kraftigere ved modning. Den er velegnet til gratinering, til ostesmørbrød eller smeltet på pizza. Fanaost er Matskatt fra Hordaland.
Blåmandag fra Den Blinde Ku
Blåmandag fra Den Blinde Ku i Ås i Akershus vant gullmedalje i «Käsiade» i Østerrike i 2010 og enda et eksempel på kvalitetsostene til Inger Rosenfelt. Blåskimmeloster som Blåmandag er spesielt krevende å produsere og en gullmedalje i kategorien henger høyt.
Blåmandag har syrlig og fyldig smak med tydelig preg av blåmugg. Konsistensen er myk og smidig. Blåmandag passer perfekt til ostefatet eller somdessert sammen med karamellisert fiken. Blåmandag er Matskatt fra Oslo og Akershus.
Bufar - Valdresost
Bufarfra Wangensten i Valdres i Oppland er ost produsert av helmelk fra glade kyr på stølsbeite i fjellet. Egenskapene til stølsmelken fra Valdres er så spesielle at det er skrevet en doktorgradsavhandling om den, og sammensetningen gi ost i særklasse.
Bufar - Valdresost er laget av stølsmelk, og har fyldig rund smak og en fin gul farge. Osten passer godt til ostebordet, til småretter og snacks. Prøv den også til ostesmørbrød og gratinering.
BæråsCammen fra Strandli gård
BæråsCammen fra Strandli gård i Nordland ystes på gården på vestsiden av Fiplingvatnet i vakre Fiplingdal i Helgeland. Osten har navnet sitt fra den naturskjønne Bæråsen og produseres av pasteurisert kumelk fra gårdens kuer.
BæråsCammen er en norsk camembert med mild smak, klar hvit skorpe og lys ostemasse. Konsistensen er lys. Osten er velegnet til ostefatet, på godt brød med søtt tilbehør og tørket frukt.
Gruveost
Gruveost fra Eiker gårdsysteri i Øvre Eiker ved Hokksund i Buskerud produseres av melk fra gårdens egne glade kuer. Osten formodnes på Eiker gårdsysteri og lagres i koboltgruvene ved Blaafarveværket i Modum i minst seks måneder for å få sin unike og særegne smak.
Gruveosten har mild, fyldig og aromatisk smak som utvikler seg ved lagring. Osten har halvfast og smidig konsistens og er velegnet til ostefatet, i salater, til smørbrød og dessert. Gruveost er Matskatt fra Buskerud.
Syndin - Valdresost
Syndin fra Wangensten i Valdres blir laget av helmelk fra gårder i Valdres. Det er lange tradisjoner for osteproduksjon i Valdres. Kunnskapen har gått i arv, og familien Wangensten som står bak Valdresosten, er lidenskapelig opptatt av at osten deres skal være bedre enn all annen ost.
Syndin er en rund og fyldig halvfast ost med smak av brennesle og urter. Den er velegnet til smørbrød og sandwich, og skåret i terninger til snacks. Syndin - Valdresost er Matskatt fra Oppland.
Nidelven Blå
Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsyteri på Inderøy i Trøndelag, produseres av melk fra gårdens egne kyr. Da ekteparet Astrid Aasen og Perry Frøysadal overtok gården ønsket de å utvikle gårdsdriften til også å foredle melken som ble produsert på gården. Det ble starten på Norges første gårdsysteri med kumelk.
Nidelven Blå er en stor blåskimmelost som utvikler en svært fyldig smak under modning. Tildelt gullmedalje flere ganger under Landsutstillinga for gardsost. Denne osten fikk i 2017 sølv under VM. Godt tilbehør er vår Fikenmarmelade.
Haukeli Chevre
Norsk Chevre fra Haukeli er laget av geitemelk. Chevre Naturell Haukeli inngår i serien Norske Ostespesialiteter, en samling av norske osteskatter, fra definerte geografiske områder med særegne historier og sjel. Ostene er av høy kvalitet, godt håndverk, unike og rike på smak
Osten har nære aner fra Frankrike og er ypperlig servert naturell, i varme eller kalde retter, til forretter, småretter, middag eller dessert.
TINE Norsk Alpeost
TINE Norsk Alpeost er en helt ny ost utviklet av TINE i samarbeid med MENY-Lauget. Osten er ystet av frisk melk fra gårder rundt Romsdalsalpene og modnet i minimum syv måneder i vakre Elnesvågen.
TINE Norsk Alpeost er tildelt Spesialitetsmerke for unik smak og er en allsidig ost som passer utmerket til det meste. Bruk den på skiven, skjær tynne fl ak av den til topping på salaten, til gratinering, ostesmørbrød og raclette. Eller kanskje best av alt – del den i staver og anrett sammen med biter av søt pære og spis som snacks.