Slik oppgraderer du ostesmørbrødet

Slik oppgraderer du ostesmørbrødet

Ostesmørbrød er godt med en vanlig gulost og skinke - men du kan løfte toasten til nye høyder med spennende oster og smaksrikt tilbehør. Blåmuggost og sennep, eller hva med chevre med spekeskinke og honning? Se våre tips!

- Ostesmørbød kan lages akkurat så enkelt eller så avansert som du ønsker. Og det beste av alt – det blir liksom aldri feil med ostesmørbrød, sier osteansvarlig Stian Bråthen Johansen på MENY Østfoldhallene.

Ostesmørbrød er ofte den første retten som barn og ungdom lærer seg å lage. Det finnes alltid en bit ost i kjøleskapet og en litt for gammel brødskalk på kjøkkenbenken.

Klassisk ostesmørbrød med ost og skinke blir tidlig barnas favoritt. Klassisk ostesmørbrød med ost og skinke blir tidlig barnas favoritt.

- Det geniale med ostesmørbrødet er at både osten og brødet føles og smaker ferskt etter å ha fått en omgang i stekepanna, toastjernet eller ovnen, sier Stian

Med litt smør på begge yttersidene av brødet, har du et knasende sprøtt ostesmørbrød på 1-2-3!

Ostesmørbrød etter sesong

I MENY har vi et bredt utvalg av oster som egner seg til ostesmørbrød og forslag til hvordan du kan variere ostesmørbrødene i takt med skiftende sesonger.

I november er edamerosten på plass i butikken, og da er det kanskje fristende med et BLT-smørbrød med edamer, bacon tomat og aioli?

Avokado, pesto og aioli er for mange nye ingredienser på ostesmørbrødet, men du kan også gå for det helt enkle. 

- Blant den yngre garde har jeg hørt rykter om at det er god gammeldags Norvegia og rikelig med piffikrydder som gjelder, sier osteansvarlig Stian Bråthen Johansen.

Du kan bruke både stekeovnen, stekepanna eller et toastjern for å steke ostesmørbrødet slik du selv liker det best.
Kremet chevre og salt spekeskinke sammen med søte nøtter og frisk timian. Kremet chevre og salt spekeskinke sammen med søte nøtter og frisk timian.

Tips som løfter ostesmørbrødet:

  • Velg en smaksrik ost som vellagret, blåmugg eller kittmodnet ost
  • Bruk sennep. En uslåelig kombinasjon med smeltet ost.
  • Bruk både noe salt og søtt  For eksempel er pære veldig godt som tilbehør. En skarp ost trenger noe sødme som kan gi litt balanse i smakene.
  • Server med salat. Ønsker du er litt større måltid, kan du øke grønnsaksinntaket ditt ved å servere ostesmørbrød med grønn salat ved siden av.

Prøv dette i ostesmørbrødet:

Ostesmørbrød med blåmuggost, roastbiff, småløk og sennep. Den salte blåmuggosten komplementerer de søte, glaserte småløkene og kjøttet på en smakfull måte. Ostesmørbrød med blåmuggost, roastbiff, småløk og sennep. Den salte blåmuggosten komplementerer de søte, glaserte småløkene og kjøttet på en smakfull måte.