Romantisk kveld med ostefat og godt tilbehør
Et ostefat tar kort tid å tilberede og anrette og det et eneste du må huske på er å temperere ostene i forkant. Gjør klart ostefatet og sett det på kjøkkenbenken et par timer før daten kommer, da viser osten seg fra sin beste side med både smak og konsistens.
Oster for enhver smak
Uansett om du er en dreven osteelsker eller såvidt har begynt å smake på oster, finnes det alltid en ost du vil like. Et tips er å sette sammen et fat med klassiske, trygge oster du vet du liker og ha en eller flere nye.
Liker du milde oster, er en moden brie eller camembert bra å ta utgangspunkt i. Liker du oster som smaker mye uten å være for skarpe, finnes det mange gode rødkittoster. Vil du ha oster som sparker litt ekstra har vi et stort utvalg blåmuggost som for eksempel en spenstig og salt Roquefort.
Tips til ostefatet
Det finnes ulike typer oster; milde, modne og sinte. Her har du tre ostefar sammensatt av våre favoritter i de ulike typene.
Prøv lokale oster
Det finnes nå mange spennende lokale oster. Ekstra gøy er det å kunne fortelle daten sin om ostens opphav eller hvorfor den heter akkurat det den gjør.
Visste du at...
- Flere av ostene til Himmelspannet er oppkalt etter fjell og topper i fylket?
- Gruveosten fra Eiker Gårdsysteri blir modnet i gruvene til Blaafarveverket?
- Blåmuggosten Kraftkar ble kåret til verdens beste ost i 2016?
- Munkeby blir laget av munker på Mariaklosteret i Levanger?
Prøv disse marmeladene:
Det gode tilbehøret til ost
De aller fleste oster kler det samme tilbehøret, men dersom du ønsker å finspisse smakskombinasjonene, finnes det marmelader som er skreddersydd for enkelte ostetyper. Her står det ofte på glasset hva marmeladene er spesielt godt egnet til - men det betyr ikke at de ikke passer annen ost.
Gode allroundere er fikensyltetøy, eple- og pæremarmelade. Hvis du eller daten din elsker kirsebær, prøv en kirsebærmarmelade. Eller hva med en frisk og søt mandarinmarmelade?
Prøv disse kjeksene til:
- Ulike typer nøtter er også smakfullt tilbehør - både naturelle, ristede og saltete. Har du prøvd brente mandler til brie eller camembert? En nydelige smakskombinasjon.
- Fersk fiken, pære, eple og druer passer med nesten alle oster. Tørket frukt som aprikos, dadler og tranebær gir fin sødme til skarpe og modne oster.
- Friske bær tilfører både syre, friskhet og sødme, og er dessuten nydelig å pynte med.
- Flytende akasiehonning er god på all ost, og smaker spesielt godt med nøtter.
- Unngå salt tilbehør som saltkjeks og salte nøtter til blåmuggost. Saltet i kjeksen og saltsmaken i osten blir ofte for overveldende. Vil du bare ha èn kjekstype til mange ulike oster, velg en kjeks uten for mye smak.
Hvis du er i ekstra romantisk humør kan du servere pepperkakehjerter med blåmuggost. Et annet godt tips er faktisk sprøstekte vaffelhjerter!