Kvikk Lunsj - hele Norges tursjokolade
Helt siden sjokoladen ble lansert i 1937, har Kvikk Lunsj hatt en helt unik plass i nordmenns hjerte som hele Norges tursjokolade.
Men hvordan ble sjokoladen til, hvorfor ble den en så utpreget tursjokolade og hvilken fugl er det på Kvikk Lunsjen?
Historien bak Kvikk Lunsj
Det sies at Freias grunnlegger, Johan Throne Holst, rotet seg bort i marka sammen med en forretningsforbindelse. Turkameraten klaget over at Throne Holst ikke hadde tatt med sjokolade på turen.
Dette var noe Throne Holst tydeligvis aldri glemte, for noen tiår senere kom Kvikk Lunsj til verden.
Kvikk Lunsj kom til verden i 1937, en tid hvor tilgangen på næringsrik mat ikke var en selvfølge. Det ble faktisk sagt at denne sjokoladen hadde samme næringsverdi som ett egg og to stykker brød med smør.
Det spørs nok om dagens ernæringseksperter stiller seg bak akkurat den påstanden, men å kose seg med en velfortjent Kvikk Lunsj på tur er fortsatt en stor del av turopplevelsen for nordmenn flest.
Ikonisk design og utforming
Designet på Kvikk Lunsj har vært nærmest uforandret helt siden lanseringen. De tre fargesterke stripene i rødt, gult og grønt har vært der siden dag én.
Hvilken fugl er det på Kvikk Lunsj?
Fuglen du ser på sjokoladen kalles Freia-storken. Den stammer fra en konkurranse i 1907, og har siden da vært et kjennemerke på all Freia-sjokolade.
Er Kvikk Lunsj formet som et skispor?
Det er faktisk en tilfeldighet at sjokoladen kan se ut som et skispor, selv om mange har trodd sjokoladen er utformet slik med vilje.
Utformingen gjør at sjokoladen lett å brekke og enkel å spise ute - selv i kaldt vær. Siden Kvikk Lunsj er en utpreget tursjokolade, er det kanskje ikke rart mange har lagt merke til likhetene når de tar en rastepause fra nettopp skituren.
Visste du dette om Kvikk Lunsj?
En sjokolade med så lang fartstid har mye god historie. Visste du dette om tursjokoladen?
- Under vinter-OL i 1952 ble det solgt utrolige 10 millioner Kvikk Lunsj!
- De første 10 årene ble Kvikk Lunsj ble laget med mørk sjokolade.
- Det har vært lansert tre limited editions av Kvikk Lunsj: en med blåbærsmak, en med appelsinsmak og den siste med mørk sjokolade, akkurat som originalen fra 1937.
- Hvert eneste år blir det produsert 50 millioner Kvikk Lunsj.
- Vi spiser i gjennomsnitt 9 Kvikk Lunsj hver i året.
- ... Og hele 5 av dem spises i påsken!