7 av de beste pizzaene fra hele verden

7 av de beste pizzaene fra hele verden

Napolitansk, amerikansk, italiensk, deep dish, New York style og siciliansk pizza - er det egentlig noen stor forskjell på alle de ulike pizzatypene? Finn din favoritt blant de mest populære pizzaene i verden!

Pizza er like populært verden over, og du finner en lokal favoritt i ethvert verdenshjørne. Likevel er det noen som stikker seg ut som de vanligste typene som mange har lagt sin elsk på. 

Er det så stor forskjell på pizza da? Utgangspunktet med deig og fyll er det samme verden over, men allikevel er det store forskjeller på fyll, størrelse, fremgangsmåte og ikke minst - smak. 

Noen av de mest populære pizzatypene

  • Napolitansk (Italiensk)
  • Siciliansk
  • Deep dish (Chicago style)
  • Detroit style
  • New York style
  • Langpannepizza
  • Canotto

Napolitansk pizza - klassisk italiensk pizza

Når noen sier "italiensk pizza" er det napolitansk de mener. Med sin smakfulle, tynne bunn, luftige skorpe og enkel, god topping er napolitansk pizza en grunn i seg selv til å besøke pizzeriaer i Italia. 

Men du kan også lage ekte, napolitansk pizza hjemme. Det krever litt forberedelse, men er mye enklere enn du tror.

En klassiker er pizza Margherita med tomatsaus, mozzarella, og frisk basilikum En klassiker er pizza Margherita med tomatsaus, mozzarella, og frisk basilikum

En ekte, napolitansk pizza krever lenger hevetid, riktig utbaking og særdeles lite gjær i forhold til en normal pizzadeig som er klar på et par timer. 

Allikevel gjør deigen seg nesten selv. Har du først smakt napolitansk pizza og erfart hvor enkelt det er å lage den, er det vanskelig å gå tilbake til ferdig pizzabunn eller normal pizzadeig igjen. 

Siciliansk pizza

Siciliansk pizza har også sitt opphav i italia, men i motsetning til napolitansk, har siciliansk pizza en tykk, luftig og brødliknende bunn.

Kort og godt minner bunnen veldig om focaccia, så for deg som elsker focaccia er nok siciliansk pizza en inntertier.

Lag en rask og enkel variant av siciliansk pizza med en halvstekt focaccia og god topping.

Chicago deep dish pizza

Denne pizzaen kalles også Chicago style eller deep pan pizza, og minner kanskje mest om en pai ved første øyekast. 

Det er en stor, tung pizza med mye, smakfullt fyll og ost. Denne pizzaen stikker seg spesielt ut fordi pizzasausen smøres på toppen av pizzaen - og først etter at pizzaen er ferdigstekt. 

Deep dish pizza bakes i en høy form og deigen fylles i formen som om det skulle være en pai. Ost legges i bunnen og fyll - ofte smakssatt kjøtt eller kjøttdeig - legges i på toppen før den settes i ovnen. 

Mot slutten av steketiden har man på ost på toppen. Når pizzaen er ferdig og osten har smeltet, tas den ut av ovnen og forsiktig ut av formen før den smøres med oppvarmet pizzasaus og serveres.

Detroit style pizza

Detroit style pizza lages i en firkantet form, og er skikkelig kosemat. Tykk bunn, gyllen og sprø skorpe og masse god smak fra toppingen gjør denne pizzaen en klar favoritt hos mange.

Man lager pizzaen i en firkantet langpanne og legger deigen i bunnen. Den toppes deretter med ost, langsgående striper med tomatsaus og pepperoni til slutt, før den stekes i ovnen. 

Resultatet er en digg pizza med sprø kant, tykk og saftig bunn toppet med god ost og smakfull pepperoni. 

Vil du ha enda mer smak på bunnen? Legg et lag pepperoni på før du legger på ost! Da vil det smaksrike fettet fra pepperonien dryppe ned i bunnen under steking. Nam!

New York-style pizza

Amerikanerne elsker pizza, og dette er deres svar på napolitansk pizza med tynn bunn og sprø, luftig skorpe. 

Den har mange likheter med den klassiske, italienske pizzaen, men har en mye mykere bunn under fyllet. Karakteristisk for New York-style pizza, er at den nærmest kan rulles opp. Denne pizzaen er det vanlig å brette på midten når den spises. 

New York style pizza har en karakteristisk tynn bunn, og pizzastykket brettes gjerne i to. New York style pizza har en karakteristisk tynn bunn, og pizzastykket brettes gjerne i to.

New York pizza er kanskje det de fleste av oss forbinder med amerikansk pizza, og spesielt den som blir formidlet på film og i TV-serier.

Utbakingen foregår også på mye av samme måte som med napolitansk pizza, hvor luften presses ut i skorpa, slik at den blir luftig og resten av pizzaen forblir tynn.

Norsk langpannepizza

De som ikke har fredagstaco, har gjerne fredagspizza med tykk bunn. Den skal gjerne toppes kjøttdeig og ost, før den deles og serveres i firkantede stykker. 

Dette er vel den hjemmelagde pizzavarianten de fleste nordmenn har vokst opp med, og som Detroit pizza er dette skikkelig kosemat.

Pizzen kan lages på mange forskjellige måter, og det tradisjonelle fyllet varierer fra familie til familie. Her har man rett og slett på sine favoritter! 

Men en ting er de fleste enige om - bunnen skal være tykk og luftig, og pizzaen skal toppes med masse ost.

Har du alt du trenger til fredagspizzaen?

Pizza Canotto

Canotto på italiensk betyr båt, og denne pizzaen lever opp til navnet sitt. Med sin ekstremy høye og luftige skorpe, er dette en pizza som imponerer!

Den er i nær slekt med napolitansk pizza og tilberedes nesten likt, så dersom skorpa er det beste du vet på en italiensk pizza, er canotto en variant du absolutt bør teste ut.