Når bør man ta hviledager?

Når bør man ta hviledager?

Når du trener styrke, er det helt essensielt med hviledager. Det er lett å bli ivrig, men restitusjon og dager der kroppen henter seg inn igjen, er viktig for å få resultater av treningen.

Når du trener styrke, sender du signaler til musklene i kroppen om at de må bli sterkere. Du pusher tyngre enn du klarer å løfte, du kjenner at musklene dirrer, og du merker umiddelbart at du har slitt ut musklene. 

Hva skjer egentlig? Inni kroppen skjer det en utmattelse av fibrene musklene våre består av. Musklene får en belastning som er større enn de klarer, og man kan si at musklene får signaler om å vokse. Hviledagene vil sørge for at musklene bygger seg opp igjen, sterkere enn før. 

Dette kan påvirke restitusjonen din:

  • Alderen din (jo eldre du er, jo lengre restitusjon) 
  • Hvor intensiv økta var (hvor mye belastning musklene fikk) 
  • Hvile (hvor mye du slapper av i etterkant) 
  • Matinntaket ditt (dårlig mat = dårligere restitusjon)

En tommelfingerregel for nybegynnere er at hver muskel trenger minst 48 timer før de trenes på nytt. Da forstår du hvorfor styrkeprogrammet med styrke fire ganger i uka, er delt opp i to. Dette er for å gi musklene nødvendig hvile og tid til oppbygging.

Når trenger du hvile? Du er sliten og øm i kroppen og klarer bare litt av vekten du vanligvis pleier å løfte. Du føler deg kraftløs. Det verker i senefestene. Du sliter med å sove. Matlysten din endres.