Slik byr du på smakfull meze

Slik byr du på smakfull meze

Meze er mange småretter, og kan minne litt om tapas med smaker fra Midtøsten. Smaksrikt, fargerikt og godt selskap er stikkordene for et vellykket mezebord. Her er rettene du bør servere.

Meze består av mange kalde og varme småretter som alle rundt bordet skal dele på. Tradisjonelt sett inneholder et mezebord dipper, salater, varm og kald mat - og ikke minst brød. 

Maten spises gjerne med fingrene, og det er en veldig sosial måte å dele et måltid på.

Meze kan både være forretter før hovedretten, eller en helaftens matopplevelse. Skal Meze serveres som et måltid på egenhånd, er det viktig at det er flere retter som metter godt der. 

Hva kan serveres på et mezebord?

Som med tapas og italiensk antipasti er det kun fantasien som setter grenser. En tommelfingerregel er å servere ulike farger, smaker og konsistenser. Slik finner alle noe de liker. 

Vanlige retter å servere:

  • Dipper - yoghurt, hummus, aubergine- og hvitløksdipp (baba ghanoush) og paprika- og valnøttdipp (muhammara).
  • Snacks - oster, nøtter, oliven, granateplekjerner
  • Småretter - fylte paprika, syltede grønnsaker, grillede grønnsaker, grillet aubergine 
  • Salater - tabbouleh eller salater bestående av aubergine, squash, kikerter og andre godsaker.
  • Brød - lag selv, eller server med brød som pita, naan eller hjemmestekte tortillachips.
Hvis du skal invitere til helaftens mezebord, bør du beregne ca 5-6 retter.

Hummus

En selvfølge på ethvert mezebord! I tillegg er det enkelt å lage og holder fint noen dager i kjøleskap. Dermed kan du lage hummus dagen i forveien, så slipper du å stresse med bordets viktigste rett på selve dagen.

Lag selv eller kjøp ferdig

Vegetarisk köfte

Köfte er avlange tyrkiske kjøttboller, men vi har laget en vegetarisk variant med VegMe vegodeig. Med gode krydder fra Midtøsten er denne småretten full av smak. Passer både godt til hummus og tzatziki.

Grillet auberginekompott

Meze og grillmat hører godt sammen, og ofte er meze en forrett til grillede hovedretter. En god auberginekompott er godt både som en deilig dipp og tilbehør, og med god røyksmak fra grillen er denne perfekt til meze. 

Lag dine egne tortillachips! Del opp tortillalefser i biter og stek dem i olje. La dem renne av seg på et tørkepapir - perfekt til dipper og sauser.

Tabbouleh med granateple

Tabbouleh er like viktig som hummus til meze. En utrolig frisk, fargerik og mettende salat som egner seg supert som tilbehør til grillet kjøtt. Denne kommer til å bli populær på mezebordet!

Rødbethummus

Lyst på hummus med en vri? Prøv rødbethummus! Den friske fargen og gode smaken gjør dette til et populært valg.

Aubergine og kikertsalat

En mettende salat med spennende smaker, grillet eller ovnsbakt aubergine med en god dressing. Passer svært godt til kylling og lam, eller bare som en digg vegetarsalat.

Ikke glem dette til mezekvelden: