MENY reduserer matsvinnet med 25%

MENY reduserer matsvinnet med 25%

Publisert 13. april 2016
MENY vil «omplassere» frukt og grønt, selge det til lavere pris for å redusere kastingen.

I løpet av tre år har supermarkedkjeden redusert matavfallet med en fjerdedel. Nå skal kundene få frukt og grønt til 10 kroner kiloen. Målet er å redusere svinnet i butikken med 20 prosent.

- Vi var først med nedprising av varer nær utløpsdato, og har jobbet systematisk med å redusere matsvinnet siden 2012. Fortsatt er kasting av mat en stor samfunnsutfordring, og vi i MENY tar nå tak i frukt og grønt som samlet står for 23 prosent av alt matsvinnet i butikken, sier MENY-sjefen Vegard Kjuus.

Kaster hver åttende bærepose

Hvert år kaster nordmenn spiselig mat for ca 20 milliarder. Det betyr at hver forbruker kaster 46,3 kilo mat i året, noe som tilsvarer omtrent 15 prosent av det vi kjøper i verdi. Over 80 prosent av den totale matkastingen skjer hjemme hos forbrukerne.

- Det er ikke bærekraftig at hver åttende handlepose med fullt spiselig mat går rett i søpla. Vi synes derfor det er veldig bra at Regjeringen og Stortinget nå engasjerer seg i denne problemstillingen. De har og skal ha forventninger til at dagligvarebransjen bidrar, og vi i MENY kommer til å utfordre både oss selv, leverandører og kunder til å ta praktiske grep i hverdagen for å redusere matsvinnet, sier Kjuus.

20 prosent redusert svinn

Butikkenes frukt- og grøntavdeling er et av områdene hvor matsvinnet oppstår. Typisk er flere enheter av samme vare pakket i poser eller på brett. I dag destrueres ofte hele posen eller brettet når en enhet, som for eksempel en løk eller en avokado, ikke har riktig kvalitet. Nå vil MENY opprette en egen løsvektseksjon kalt «Omplassert frukt og grønt» hvor resten av posen eller brettet selges til sterkt rabattert pris.

- Våre ansatte vil nå manuelt ta frukt og grønnsaker ut av emballasjen og tilby dette til kundene til 10 kroner kiloen. Vi har strenge kvalitetsstandarder i MENY, så det vi tilbyr, også i denne dedikerte seksjonen, vil være prima vare. Dette i kombinasjon med andre grep vi gjør vil kunne redusere svinnet i frukt- og grøntavdelingene med opptil 20 prosent, sier Kjuus.

Emballasjen er fortsatt viktig for å redusere kastingen.

- Emballasjen er i utgangspunktet svært viktig for å redusere matsvinnet. Det beskytter mot støt og bakterier, holder på fuktigheten og bidrar til å bevare produktkvaliteten. Med det vi nå innfører opprettholder vi dette samtidig som vi sikrer at all fullgod frukt og grønt blir tilgjengelig for forbrukerne, sier Kjuus.

Butikkene det gjelder er følgende: MENY Bekkestua, MENY CC Vest, MENY Fornebu, MENY Hagaløkkveien, MENY Holmen, MENY Høvik, MENY Jessheim, MENY Kolsås, MENY Lillestrøm, MENY Rykkinn, MENY Røa, MENY Sandvika Storsenter, MENY Skedsmokorset, MENY Skjetten, MENY Snarøya, MENY Trekanten, MENY Tveita, MENY Vøyenenga og MENY Skøyen.