Mer klimavennlige oppskrifter
Lurer du på hvordan du kan spise litt bedre for klima? Du er ikke alene, og du er heller ikke alene om å ikke vite i hvilken ende du skal begynne. Her kommer noen gode huskeregler:
- Et sunnere kosthold er ofte et mer klimavennlig kosthold
- Fersk frukt og grønt har som regel et lavt avtrykk. Velg gjerne norsk og i sesong.
- Fisk er et bedre valg enn kjøtt. Hvit fisk og hvitt kjøtt, har et lavere klimaavtrykk enn rød fisk og rødt kjøtt.
- Bønner og linser er bra.
- Brød og rundstykker har et lavt avtrykk, velg gjerne grovt, det er bedre for deg.
- Melk har lavt avtrykk, fløte og ost har høyere.
Oppskrifter med lavt klimaavtrykk
Selv med disse huskereglene kan det være vanskelig å navigere blandt oppskrifter og råvarer. For disse oppskriftene har vi gjort jobben for deg, og sjekket at alle har et klimagassavtrykk som ligger under 0,5 kg Co2e per porsjon, det tilsvarer grønt nivå i "Mitt Klimaavtrykk".
Populær hverdagsmat
Å spise mer klimavennlig betyr ikke at du må gjøre om på alt. Sjansen er stor for at du allerede tar noen gode valg i dag.
Vi trekker først frem noen oppskrifter som pleier å være populære hos både store og små; fiskekake i pita, tomatsuppe, fiskegrateng og lasagne.
Inspirert av ulike verdenskjøkken
Dersom du ser utover landegrensene er det utrolig mye god vegetarmat å la seg inspirere av. Gode krydder, smaksrike sauser, bønner, tofu, sopp og nøtter brukes mye istedenfor kjøtt, og er også bedre valg for klima. Prøv disse oppskriftene:
Har du prøvd den mer klimavennlige varianter av guacamole, laget av erter? God konsistens og samme grønne, friske fargen. Prøv den du og!
Småretter og tilbehør
Tilbehøret er et godt tips i seg selv. Dersom du ønsker å spise kjøtt eller fisk kan du velge en mindre porsjon av dette, for så å øke mengden digg tilbehør med mye grønnsaker, bønner og belgbekster. Og dersom du har rester igjen fra maten i går, la det bli en god lunsj i dag! Mindre matsvinn er alltid en god ting!