"Omplassert" frukt og grønt til lavere pris
Frukt og grønnsaker er i tonn blant svinnverstingene, mye pga. kort holdbarhet. Derfor er det ekstra viktig å ha gode svinnreduserende tiltak her.
Rabatt på 20-70%
Siden 2016 har MENY solgt frukt og grønnsaker som ikke er helt fine til kr. 10 pr. kilo. Du finner stativet butikkens frukt- og grøntavdeling.
Alt i stativet koster kr. 10 pr. kilo, noe som tilsvarer alt fra 20-70% rabatt! Du kan mikse varer som du selv vil og gjerne kjøpe litt av hvert i samme pose.
Ny rutine fra 2016
Før ble hele pakken gjerne destruert, når for eksempel et eple ikke hadde riktig kvalitet. Nå ender de fine eplene i pakken som «Omplassert frukt og grønt». Her legges også frukt og grønnsaker som ikke er perfekte, men som likevel er gode.
- Vi har strenge kvalitetsstandarder i MENY. Varer som ikke tilfredsstiller kravene, men som fortsatt er like gode, er det fint at vi legger i 10 kronersstativet. Dette i kombinasjon med andre grep kan gi oss en reduksjon i matsvinn i frukt- og grøntavdelingene på opptil 20 prosent, sier frukt og grønt ansvarlig i MENY, Steinar Lauritsen.
Syltebær: Kjøp bær til redusert pris
Bær har kort holdbarhet, og for å kutte i matsvinn lanserte MENY "Syltebær" i 2020. Det betyr at du kan få bær til en ekstra god pris. Disse er perfekte å fryse ned eller til å lage syltetøy, kompotter og saft.
Singel, men like god!
Single bananer blir oftere liggende igjen. Helt uten grunn! De er jo like gode som dem i klase. Vi oppfordrer derfor kundene våre til å velge single bananer, særlig når de kun skal ha én.
Slik kan du bruke frukt og grønnsaker som er omplassert
En litt sliten brokkoli kan bli en nydelig brokkolisuppe. Nesten alt av slappe grønnsaker kan få nytt liv i en suppe - her er det bare kreativiteten som setter grenser!
Du kan lage verdens beste smoothie av epler som er brune/har slagskader og flekkete bananer.
Mål om 50% reduksjon i matsvinnet
MENY har som mål å kutte matsvinnet med 50 prosent innen 2025. Brød, frukt og grønnsaker er i volum blant svinnverstingene.
I Norge er matsvinnet på minst 417 000 tonn pr år, tilsvarende 78 kilo per innbygger (kilde: Matvett, 2021). Det representerer et CO2-utslipp på 1,26 millioner tonn.
- Vi var først med nedprising av varer nær utløpsdato, og har jobbet systematisk med å redusere matsvinnet siden 2012. Fortsatt er kasting av mat en stor samfunnsutfordring. Vi i MENY tar nå tak i frukt og grønt som samlet står for 23 prosent av alt matsvinnet i butikken, sa MENY-sjefen Vegard Kjuus da Omplassert frukt og grønt ble lansert i 2016.
Tiltaket "Omplassert frukt og grønt" førte i 2023 til en reduksjon i matsvinn på 412,5 tonn.