Husk dette når du halverer en kakeoppskrift
Kan jeg halvere en langpanne-oppskrift, for rund springform?
Ja, i de aller fleste tilfeller kan du det. Halvparten av en klassisk langpannekake vil passe fint i en 24 cm rund springform. Det samme gjelder omvendt, du kan doble oppskriften på en rund kake, til en langpanne.
Vil steketiden endres?
Dersom kaken er ca like høy vil også steketiden være ganske lik, selv om formen er mindre. Vårt beste tips er å sjekke med kakenål mot slutten av steketiden. Dersom det ikke henger igjen noe røre på nålen, er kaken ferdig. Steketid vil også variere noe fra ovn til ovn.
Derso det er snakk om marengs til for eksempel Pavlova, vil ikke trikset med kakenål gjelde, men også her er steketid og fremgangsmåte lik uavhengig av størrelsen på kaken.
Er det forskjell på hvor i ovnen små og store kaker skal stekes?
Nei, både runde kaker og langpannekaker kan stekes midt i ovnen.
Hva med cupcakes?
Du kan gjerne også helle kakerøre i muffinsformer for å lage muffins eller cupcakes. Da blir steketiden kortere, rundt 20 minutter avhengig av størrelse.
TIl slutt, noen tips til glasur!
Farget glasur
Dersom du skal lage en kake med farget glasur, for eksempel en grønn dinosaur til barnebursdag, er det best å lage en kremostglasur. En lys krem vil ta farge mye bedre enn en sjokoladekrem. Ta heller sjokoladekrem mellom to lag av kaken dersom det er mulig.
Marmoreffekt
Du kan også bruke en smørkrem der du blander litt kakao i halvparten av kremen og deretter vender kremene lett sammen for "marmoreffekt".
Frosting til cupcakes
Dersom du skal lage cupcakes og vil ha en høy frosting på dem er også kremostglasur å anbefale. Alternativt kan du lage melis med eggehvite og litt sitron istedenfor vann, og piske til den blir tykk. Da vil den holde formen bedre.