Røyland gård - Engesland
Hos Pernille og Gunnar på Røyland Gård blir norske ville bær, bær og frukt fra hager i nærområdet og aromatisk granskudd fra heia foredlet til lekker gele, syltetøy og drikke.
Fra gjestegård til matskatter
Foreldrene til Gunnar kjøpte gården i 1979 og bygget opp en virksomhet med selskapslokaler, overnatting og gjestehytter.
Mor Marits mat var høyt skattet, og på oppfordring begynte hun så smått å lage litt ekstra gele og syltetøy av lokale ville bær for salg til gjestene.
De bygget også tårnet, kjennemerket som er sentralt i logoen til Røyland Gård.
Lokale arbeidsplasser basert på norske ville bær
Da Pernille og Gunnar overtok driften hadde Røyland Gård allerede hatt sine første leveranser til dagligvare, etterspørselen økte jevnt og kapasiteten på både folk og gryter var i ferd med å sprenges. Det måtte tenkes nytt og det måtte investeres. De var aldri i tvil, de ville skape sin egen arbeidsplass på gården og utnytte de ressursene norske ville bær er.
Nye kokegryter og tappelinje til gele og syltetøy kom på plass, og samtidig dukket idéen om å tilby ungdomsskoleelevene i bygda jobb. I samarbeid med skolen blir alle åttendeklassinger invitert til å søke. Gjennom skoleprosjektet lærer de å skrive jobbsøknad, sette opp CV og forberede seg til intervju. De aller fleste ender opp med jobb noen timer i uken, der arbeidsoppgavene er å sette på etiketter, pakke og klargjøre varene for utsendelse.
- Ungdommene er supre arbeidstakere, nøyaktige, presise og pålitelige, forteller Gunnar. De fleste jobber hos oss gjennom hele ungdomsskoletiden.
Ungdomsskoleelevene er supre arbeidstakere, nøyaktige, presise og pålitelige!
Norske ville bær i verdensklasse
- Vi er sankere, og dyrker egentlig ingenting her på Røyland. Men med de naturressursene vi har rundt oss, må vi bare foredle bærene til produkter folk vil ha, forteller Pernille. Norske ville bær er i verdensklasse både når det gjelder smak, næringsinnhold og renhet. For oss er det selvfølge å ta vare på safte- og syltetradisjonene som er blitt videreført gjennom generasjoner og foredle disse enestående råvarene til enda bedre smaksopplevelser, fortsetter hun.
Vi er sankere, og dyrker egentlig ingenting her på Røyland.
- Oppskriftene på syltetøy med krydret blåbær og tyttebær og gele av rips med vanilje og eple med granskudd er de samme som Marit brukte. Men vi har jobbet mye med inspirasjon rundt bruken av produktene, og synes vi har kommet frem til noen veldig gode kombinasjoner. Bakt laks, for eksempel med seterrømme og eple med granskudd, er nok favoritten, sier Pernille.
Rene produkter av norske ville bær
Selv om en rød tråd i produksjonen har vært å lage rene produkter av norske ville bær, norske hagebær og frukt, med lite sukker og uten konserveringsmidler slik at den gode smaken av frukt og bær kommer til rette, har dette aldri stått i veien for innovasjon og produktutvikling.
Fryste norske ville bær, hverdagssyltetøy av norske hagebær og norske ville bær, eplegløgg, tilbehørsgele og delikate små glass med gele og syltetøy til ost er nå å finne i sortimentet – alt for å gjøre god mat, enda bedre!
Produktene fra Røyland Gård gjør god mat, enda bedre!
- Hverdagssyltetøy kommer i variantene blåbær, tyttebær, bringebær og dronning som er både blåbær og bringebær. I tillegg til Klara fra Kutoppens bringebærsyltetøy som har tilsatt litt ripssaft for den friske smaken.
- Middagsserien omfatter både viltgele, myntegele, rødvinsgele, aquavitgele og ripsgele. Du stusser kanskje over dette med rødvin og norske råvarer, men rødvinsgelene er laget av vin fra Ve gård i Sande i Vestfold.
- Gele og syltetøy til ost kommer i små delikate glass som er pene på bordet, og nok blir spist opp i løpet av en hyggelig kveld med god ost. I serien med små glass finner du både solbærsyltetøy, eple med granskudd og rips med vanilje, og alle tre variantene i gavepakning.
- Fryste bær er perfekt til å toppe frokosten med, eller i en frisk smoothie som smaker like godt etter en treningsøkt, tur eller når du har lyst på noe godt.
Produktene av norske ville bær og bær og frukt fra norske hager finner du i alle MENY-butikkene.