Thorbjørnrud Ysteri – prisvinnende oster fra Hadeland
Kjøp ostene fra Thorbjørnrud hos MENY
Utmerkelser i oste-VM
Premiedrysset over ostene fra Thorbjørnrud Ysteri har vært imponerende. I World Cheese Awards har Rød Ku blitt tildelt Supergull hele to ganger, noe som er en bragd. Supergull betyr at den på sitt dommerbord, i konkurranse med ca. 50 oster kåres til bordets beste. Brilliant Brie hentet hjem Supergull i 2024.
I tillegg har ostene Julia og Afrodite i forskjellige modningsgrader hentet hjem både sølv og bronse i konkurransen.
På Øvre Kjekshus er de selvforsynt med kjøtt, melk og grønnsaker fra egen gård. De lager sine egne spekepølser og skinker, og i ysteriet produseres velsmakende oster og andre meieriprodukter. Ku, sau og geit blir melket, og Øvre Kjekshus er den eneste gården i Norge som melker alle disse tre lakterende dyrene. Jordsmonnet på Hadeland, genetikk, dyrevelferd, fôring, kunnskap og håndverk gjør ostene unike .
Vi i ysteriet er stolte og ydmyke over hva som skapes i samspill med natur, kunnskap og teknologi.
Folkene bak
Det snakkes om kvalitet og smak, og jakten på det unike. Det kan lett bli tomme ord, for uten dedikerte og solide folk, kan enhver intensjon ramle sammen.
Å være på vakt og jobbe beinhardt hver eneste dag, 365 dager i året, for å sørge for at dyrene har det bra og at melken er av best mulig kvalitet. Sikre at hver batch ost som ystes behandles med samme kjærlighet og omtanke, og at osten som ligger til modning, ses på og inspseres hver eneste dag, hele året, krever nettopp lidenskap. Ostene skal snus, vaskes og noen ganger prates godsnakkes litt med.
Uendelig mange detaljer skal ivaretas for at vi, hver gang vi sender fra oss ost, skal være trygg på kvaliteten og produktet.
Gården sysselsetter i dag 7 årsverk, fordelt på fjøs og ysteri.
Salvatore Scocozza, en "vassekte" italiener med en lidenskap og passion for sau og geit, som er så sterk at Olav Lie-Nilsen så det som best at han fikk overta besettningen og driver den nå for egen regning og med eget produsentnummer. Ysteriet kjøper melken fra Salvatore.
I fjøset er det Wojchech og Sylwester som har ansvaret med tett oppfølgning og deltagelse av Olav.
Kjetil Myrengen er daglig leder for Ysteriet og følger også opp de øvrige virksomhenten på gården.
Yaroslaw er produksjonsansvarlig i ysteriet, opprinnelig fra Ukraina, men har 15 års særs verdifull erfaring fra ysterier i England, og har vært ansvarlig for flere oster som har markert seg med supergull i oste-vm. Det er en ære og glede å få så dedikerte og flinke folk med på laget.
Mats er kjøkkensjef, og får los og stor arbeidslyst når han kan forvandle gårdens råvarer til fantatiske måltider for gjester (og noen ganger for alle oss som jobber her).
Ysteriet holder til i et nytt bygg på gården som ble oppført høsten 2022, etter at Olav Lie-Nilsen solgte hotellet og tok med seg ysteriet til Øvre Kjekshus på Gran. I bygget er det også en stor flott konferansesal/selskapslokale med plass til 130 gjester. der det serveres gårdens produkter, formidles mat- og måltidskultur og glede og stolthet over matproduksjon, landbruk og foredling.
Kombinasjonen bonde, gjestgiver og lokalmatprodusent er en herlig miks. Dagene blir aldri kjedelig og når en tenker litt utenfor boksen, så tiltrekker driften seg masse spennende folk, både kunder og samarbeidspartnere, kolleger og læremestere. Det gir liv på gården og skaper et verdifullt innhold for de som jobber i det daglig.
Og så er jo osteproduksjon og utvikling så spennende. Tenk deg selv å måtte vente i uker og måndeder før du får vite om du er på sporet av noe spektakulært!