EK Gårdskjøkken - Onsøy
På Gjølberg gård i Onsøy utenfor Fredrikstad er det drevet jordbruk og dyrehold gjennom flere generasjoner.
Nå driver Lars Erik Ek gården sammen med foreldrene, Ingrid og Joar som kjøpte gården i 1988. Mer enn 180 dekar er viet til rosenkål, både den tradisjonelle grønne og den spennende lilla varianten som gjør seg så godt på tallerken.
På gården holder de også høner og i hønsehusene produseres smakfulle gårdsegg med ekstra gul plomme.
Først i Norge med soyafritt og vegetabilsk fôr
EK Gårdskjøkken har siden slutten av 1990-tallet utfordret gjeldene driftsformer og gått sine egne veier med bærekraft, dyrevelferd og kvalitet som drivkraft. Nå er foregangsbedriften første eggprodusent i Norge med 100 prosent soyafritt vegetabilsk hønsefôr. Fôret er kortreist og gir samtidig egg av høyere kvalitet. – Her vinner både miljøet og smaken, forteller Ingrid.
- Fôret har mye å si for smaken på eggene og vi ville ikke ha fiskesmak på dem. Vi er opptatt av å gi hønene kvalitetsfôr. Det er også viktig for godt dyrehold.
Vi er første eggprodusent i Norge med 100 prosent vegetabilsk og soyafritt hønsefôr, sier Lars-Erik Ek.
Nå klarer den lokale mølleren, Fiskå Mølle Råde, å lage nok åkerbønner, raps og erter til å erstatte behovet for soya i fôret.
– Fôrresepten er vår egen, den deler vi ikke med noen andre. Den kortreist. Lokal forankring er viktig, de lokale bøndene og møllerne er viktige, sier Lars-Erik og legger til at 90 prosent av ingrediensene nå er norskproduserte. Samtidig unngår Ek Gårdskjøkken transport av importert soya og kobling til avskoging.
Her vinner både miljøet og smaken
Smakfulle gårdsegg fra Ek
Hjemmelagde desserter fra eget gårdskjøkken
Fra gårdskjøkkenet lager familien hjemmelagde desserter og sauser. Alle produktene er basert på nylagte egg fra de 15.000 verpehønene de tar seg av på gården.Det startet med at Ingrid fant frem sin bestemors oppskrift på karamellpudding som en del av markedsføringen av eggene. Denne ble så godt mottatt at de øynet muligheten for alternativ gårdsdrift, og i 2021 sto gårdskjøkkenet klart.
Her lages det idag både karamell-, mocca- og sjokoladepudding, crème brûlée og panna cotta. Bearnaisesaus og flere typer aioli er også blitt til ettersom årene har gått.
Kjøp dessertene fra EK Gårdskjøkken
Da vi vant Matskattstipendet ble vi så veldig stolte og glade av det vi har gjort. Vi følge at vi ble sett i det store bildet. For det å drive innovasjon er krevende.
- Lars Erik Ek

Alltid på leting etter nye bruksområder for eggene
På EK Gårdspakkeri synes de det er spennende å finne nye bruksområder for egg, og bruker mye tid på prøving i kjøkkenet. Gode tilbakemeldinger og omtale, samt nasjonale priser har inspirert denne familiebedriften til å fortsette utviklingen av ekte, hjemmelaget mat.