Jerseymeieriet - supermelk fra liten ku Se video

Jerseymeieriet - supermelk fra liten ku

Det eneste som er stort på Herikstad gård er ambisjonene. De har høye ambisjoner. Ambisjoner knyttet til dyrevelferd, til miljø og drift og ikke minst til smak, kvalitet og presentasjon av produktene fra Jerseymeieriet.

- Da vi i 2001 startet melkeproduksjon med Jerseykyr var det ikke mange som hadde troa, forteller Per Ådne.

- Kyrne er mindre, og produserer mindre melk enn en vanlig NRF-ku. Men vi satset. Vi tror nemlig at verden trenger en liten ku som gir kvalitetsmelk som smaker bedre og er mer næringsrik. Jerseykua er nisjen vår, og hele grunnen til at vi turte å satse på gårdsmeieri, forklarer Sonja. 

Det er den spesielle Jerseymelka som gjør produktene våre unike.

  • Heilmelk 6% 1l Jerseymeieriet
    56,90 kr

    56,90 kr/l

    Heilmelk 6%

    1l Jerseymeieriet

  • Fløyte 40% 3dl Jerseymeieriet
    59,90 kr

    199,67 kr/l

    Fløyte 40%

    3dl Jerseymeieriet

Herikstad Gaard er et familiebruk med melkeproduksjon, gressforet storfekjøtt, sauehold og høns.

Gården ligger på Herikstad rett sør for Bryne i Rogaland. Der driver Sonja og Per Ådne gressbasert husdyrproduksjon og legger stor vekt på å være mest mulig selvforsynt med fôr til dyrene på gården. De bruker heller ikke soya eller annet langreist fôr. Metanhemmere er utelukket.

For å bruke bondens egne ord;

«Me bruker ikke og har ingen planer om å bruka metanhemmar. Alle produkta våre er laga av eiga mjølk som er produsert utan bruk av metanhemmere. Det å problimatisera ein naturleg biologisk prosess som er ein del av det naturlege krinsløpet stiller me oss undrene til. 80% a fôret til storfe kan ikke utnyttast av menneske direkte. Gjennom den naturlege fermenteringa i vomma blir dette nedbrote til næringssubstrat som kua brukar vidare til å produsera mjølk og kjøtt. Metan er eit natureleg restprodukt av denne prosessen. Denne metanen inngår dermed i eit naturleg krinsløp, der drøvtyggjaren utgjer ein viktig faktor som produsent av høgverdige matvarer som mjølk og kjøtt, med utgangspunkt i CO2, lys og vatn. Populært kalla fotosyntesen

Me bruker ikke og har ingen planer om å bruka metanhemmar!

- Per Ådne Skårland

Kyrne har tilgang til store beiter rundt Herikstad gard Kyrne har tilgang til store beiter rundt Herikstad gard

Dyrevelferd er grunnlaget

Høy dyrevelferd er selve grunnlaget for driften på gården. Dyrene er ute så mye som mulig gjennom året. Beitetiden starter i midten av april og varer som regel til midten av oktober. For sauene varer den omtrent til jul.

Kyrne kalver i romslige binger med halm. De går sammen med kalven i minst seks uker før kalven flyttes over i egne kalvebinger. Det gjør at kalven får en svært god start på livet. Herikstad gård og Jerseymeieriet er den eneste produsenten av drikkemelk som lar ku og kalv gå sammen så lenge.

Kyrne blir melket i robot, de hviler på vannseng og har en spiseplass hver. Fjøset på Herikstad gard er et romslig kaldfjøs med naturlig ventilasjon.

Kyrne kalver i romslige binger og får være lenge med kalven Kyrne kalver i romslige binger og får være lenge med kalven (Bilde: Ihne Pedersen)

Belønnet med Dyrevernmerket

Det legges merke til, det livet dyrene på Herikstad Gård nyter, og ikke minst søkelyset Sonja og Per Ådne setter på dyrenes livskvalitet.

Dyrevernalliansen som mener at alle dyr har krav på livskvalitet – et liv verd å leve, har etablert Norges eneste merkeordning der dyrene er i fokus.

Jerseymeieriet oppfyller alle krav til dyrevelferd

Målet med merket er både å bedre livet til flest mulig dyr og gi forbrukerne hjelp til å velge bedre dyrevelferd, gjennom matvarene de velger. Hos Jerseymeieriet på Herikstad Gård får ku og kalv gå sammen, et viktig element i dyrevelferden, og som eneste produsent av drikkemelk oppfyller Jerseymeieret alle kravene dyrevernalliansen setter til dyrevelferd og er derfor tildelt Dyrevernmerket.

Per Ådne mottar Dyrevernmerket i fjøset på Herikstad Gård Per Ådne mottar Dyrevernmerket i fjøset på Herikstad Gård (Bilde: Ihne Pedersen)

Fra kanaløya Jersey

Jerseyrasen stammer fra Jersey øya i Den engelske kanal. Rasen har vært i Norge siden slutten av 1800-talet. Jerseykyrne er små og nette. De er nysgjerrige, oppmerksomme og har en stor personlighet. De er lette på foten og liker seg svært godt på beite.

100 % A2A2 melk

Melken til Jerseykua er helt spesiell. Den har ca. 50 % høyere fettinnhold, 30 % høyere proteininnhold og over 20 % høyere vitamin og mineralinnhold enn annen kumelk. Melka er mer gul enn hvit på fargen, det kommer av det høye innholdet av betakaroten, et  A-vitamin.

Melken er 100 % A2A2. Det vil si at den har det opprinnelige genetiske varianten av betakaseinet i melk. Personer med melkeprotein-intoleranse kan oppleve at de tåler denne melken bedre enn annen melk.

Melken fra Jerseykyrne er såkalt A2A2 melk som også de med melkeprotein-intoleranse opplever å tåle bedre Melken fra Jerseykyrne er såkalt A2A2 melk som også de med melkeprotein-intoleranse opplever å tåle bedre
Emblem
Melken fra Jerseymeieriet er A2A2 melk. Mange med melkeprotein-intoleranse opplever å tåle denne melken
Vinnere av Matskattstipendet 2023

Vinnere av Matskattstipendet 2023

Sild gikk til topps i Norges største lokalmatpris, og Juviksild mottar kr. 300 000 som vinner i MENYs Matskattstipend. Jerseymeieriet får kr. 150 000 for å videreutvikle produkter av A2A2-melk. Klokk & Co får kr. 150 000 for å utvikle en sunnere brus basert på norske og naturlige råvarer.

Fra studietur til eget meieri

Jerseymeieriet er i dag den eneste produsenten av meieriprodukt basert på ren jerseymelk.  Jerseymeieriet har sitt utspring i gårdsdriften og den spesielle Jerseykua.

Hadde det ikke vært for Jerseykyr hadde vi nok ikke startet et eget meieri.
                                                       - Sonja

Gjennom nettverket i Europeisk Jersey Forum kom Sonja og Per Ådne i kontakt med et tysk par og ble invitert på studietur til gårdsmeieriet deres hjemme på gården i Tyskland. Der så de at det å foredle den energirike jerseymelken gir helt andre produkter enn melk fra andre kuraser.  

Rett før jul i 2021 tok de sats og bygde sitt eget meieri.

Jerseymeieriet er tildelt Dyrevernmerket. Jerseymeieriet er eneste produsent av drikkemelk med Dyrevernmerket. Jerseymeieriet er tildelt Dyrevernmerket. Jerseymeieriet er eneste produsent av drikkemelk med Dyrevernmerket. (Bilde: Ihne Pedersen)

Alt er laget fra bunnen

Nå satser de på småskalaproduksjon fra egne kyr og produserer yoghurt, fersk melk, ekte smør, fyldig rømme, is og andre prima produkt. Meieriet er rigget for å produsere alle typer meieriprodukt, også ulike typer ost. 

Alt som produserer i meieriet er laget fra bunnen av. Det tar den tiden det tar når melken skal separeres, fløten skal syrnes til rømme, og rømmen etter hvert skal kinnes til smør. For å få ett kilo smør trenger man rundt 15 kilo melk – og godt med tid.

For det et finnes ingen snarvei til god mat, avslutter hun.

Kjøp produktene fra Jerseymeieriet

Produkter fra Jerseymeieriet får du levert hjem fra MENY nettbutikk  i Oslo-området og i flere MENY-butikker rundt om i landet:

  • Trøndelag - MENY Solsiden

  • Møre - MENY Fosnavåg

  • Hordaland - MENY Knarvik, MENY Åsane Storsenter, MENY Kleppestø, MENY Sartor, MENY Oasen Bergen, MENY Dolviken, MENY Os, Lerøy Mat Galleriet

  • Rogaland - MENY Aksdal, MENY Karmsundgata, MENY Oasen Norheim, HelgøMENY Hundvåg, HelgøMENY Tasta, HelgøMENY Herbarium, HelgøMENY Stokka, HelgøMENY Mariero, HelgøMENY Sandnes, HelgøMENY Sandved, HelgøMENY Bogafjell

  • Agder - MENY Vågsbygd, MENY Albert, MENY Sørlandsparken, MENY Fevik, MENY Krøgenes

  • Telemark - MENY Flåtten, MENY Lietorvet, MENY Klosterfoss, MENY Saga

  • Vestfold - MENY Teie Torg, MENY Tolvsrød, MENY Åsgårdstrand, MENY Borre, MENY Klokkerjordet

  • Buskerud - MENY Stortorvet, MENY Krogstadelva, MENY Union Brygge, MENY Liertoppen

  • Akershus - MENY Hagaløkkveien, MENY Holmen, MENY Sandvika Storsenter, MENY Fornebu, MENY Jarhuset, MENY Ski, MENY Ski Storsenter, MENY Drøbak City,

  • Oslo - MENY CC-Vest, MENY Frogner, MENY Colosseum, Jacob's Majorstuen, MENY Rignes Park, MENY Bjølsen, MENY Frysja, MENY Løren, MENY Vollebekk, MENY Tveita, MENY Bryn, Jacob's Holtet, MENY Lambertseter, MENY Nordstrand

  • Østfold - MENY Mosseporten, MENY Wilbergjordet