Matskattpodden - MENYs podcast om Matskatter
Matskatt-podden er et ambisiøst prosjekt der målet er å få litt flere til å bli litt klokere på norsk mat.
Pål Knutsson Medhus inviterer Matskatt-produsenter til spennende samtaler om produkter, idéer, bruksområder og smaker. Deltagerne deler tankene sine om norsk mat, egen virksomhet og hvordan man gjennom samarbeid, når målene man setter seg.
Podcastene hører du der du vanligvis lytter, men følg med på denne siden.
Her presenterer vi Matskatt-produsentene og deler lenker til podcastene etter hvert som de blir publisert.
Episode 1: ASK Spekehus
Anne Marte og Kristoffer er kunstnerne som satset på spekepølser laget etter italiensk tradisjon, med norske råvarer. De mener kvalitet og dyrevelferd går hånd i hånd og snarveier aldri lønner seg.
Episode 2: Det er slutt på biffbingo!
Prima Jæren hadde sett seg lei på variasjonen i kvaliteten på norsk biff. Nå har 1.500 norske bønder avtale med Prima Jæren om levering av ANGUS-kvalitet som sikrer forbruker en jevn høy kvalitet på biff av norsk Angus.
Episode 3: En eggende historie
Verpedato på eggkartongene sikrer deg eggene du trenger! Enten det er dagsferske egg til frokosten neste dag, eller litt eldre egg til det perfekte sukkerbrødet. Og hva gjør du egentlig når du får 15.000 egg levert i hønsehuset hver eneste dag? Svaret er pudding! Bli med til Lars Erik Ek på EK Gårdskjøkken og hør hele historien.
Episode 4: Aspargeseventyret på Hvasser
Episode 5: Lokalmat midt i Oslogryta
På Oslo øst med kort vei til både Sinsenkrysset og Carl Berners plass holder Metervare hus. Kokkene og pølsemakerne hos Metervare lager pølser, pålegg og sauser, jakter alltid etter den beste oppskriften og gjør justeringer underveis. Målet er å lage verdens beste pølse. Bli med inn i lokalmatprodusentens lokaler i tjukkeste Oslo by!
Episode 6: Fokus på jordhelse hos Skjærgaarden gartneri
Hva betyr jordhelse, og har det noe å si formaten som dyrkes?
Bli med Matskattpodden til vakre og solfylte Åsgårdstrand der Bjørge og Kristin dyrker grønnsaker og urter på friland! De er pionerer på dette med god jordhelse, og det får du og jeg nyte godt av.
Episode 7: Tradisjonsmat hos Rørosmeieriet
Hvorfor har all maten og det som produseres på Røros blitt så viden kjent og godt mottatt av kundene? Hva er hemmeligheten bak Skjørost, Tjukkmjølk og Gårdsmjølk. Hvordan jobber et av Norges beste meierier for å stadig beholde sin plass i hjertene til oss nordmenn? Bli med inn og hils på meieribestyrer Trond Vilhelm Lund i dagens episode av Matskattpodden.
Episode 8: Det er knust noen egg på Galåvolden Gård
Han var en av pionerene innen norsk lokalmat. Bli med til Galåvolden Gård og møt Ingulf Galåen som sammen med daglig leder Rune tar oss med inn i både historiene om oppstart og rikt og stort sortiment Matskatter der grunntanken er at alt skal brukes.
Episode 9: Det handler om å koke, og aldri jukse med oppskriftene til bestefar hos Inderøy Slakteri
To ekte trøndere er overbevist om at Inderøysodd er fremtidens festmat, kjøtt skal kokes og at det aldri kan eller skal jukses med de gode gamle oppskriftene på skikkelig mat! På Inderøy slakteri blir vi med Håvard og Marius rundt om i smaksverden de har etablert seg i, og inviterer oss inn i.
Episode 10: Verdens beste ost - kåret i 2023 kommer fra Gangstad Gårdsysteri
27. oktober 2023 ble Nidelven Blå kåret til Verdens beste ost. I salen satt hele arbeidsgjengen fra Gangstad Gårdsysteri og holdt pusten. Jubelen kunne slippe løs etter dommerresultatene, og så startet en helt ny reise for Maren, Anne og resten av gjengen på Gangstad. Men, det de reiste hjem og gjorde vil nok overraske mange. Bli med inn på ysteriet til Maren og hør hva som skjedde.
Episode 11: Håndverk og vidunderlige småbiter av lykke hos Jentene på Tunet
Hva er det som gjør god sjokolade til god sjokolade? Er det virkelig mulig å håndmale alle sjokoladebitene med unikt design? Hvordan tenker en av Norges mest populære sjokoladeprodusenter? Bli med Iris og Eivind inn i låven til Jentene på Tunet.
Episode 12: Rafinert røyksmak fra Garnviks Røkeri
Neste stopp er Island, om du bytter til båt! Ja, for så langt ut i havgapet ligger Garnviks Røkeri. Frøya er en del av øyriket på Trøndelagskysten, og vi får i dagens episode møte menneskene bak suksessen Garnviks Røkeri på Norddyrøy. På veggene henger det utmerkelser i fleng, og vi lurer jo på om det er mulig å få ta del i noen av hemmelighetene…
Episode 13: I takt med naturen hos Stavanger Ysteri
Lise har syklet i alpene, bodd i telt og lært av ystere, bønder og folk hun kom i kontakt med i alpefjellene. Hun ba pent om å få studere melk på Ås, fikk lov til det, og fant fort ut at melk kunne brukes til mye mer enn drikke. Lise Brunborg forteller om hvordan og hvorfor hun reiste tilbake til byen sin, Stavanger, og etablerte et ysteri midt i byen! Det handler om bærekraft, moderne landbruk og ikke minst så handler det om denne fantastiske råvaren; melk!
Episode 14: Gardsbrenneriet - slipp Frisideren fri, og la de andre komme etter
De har holdt på siden 2012, kjemikerne Synnøve og Jann, og har enda til gode å tenke tanken, nå har vi funnet den siste smaken. Kanskje ikke så rart da, de er utdannet i å blande ting.
På en travel dag midt i eplehøsten møter vi Jann på Gardsbrenneriet blant 4000 egenpodete epletrær der det henger over 20 forskjellige eplesorter. Slikt blir det over 100 varelinjer av…bli med inn i en smaksverden du før kun har drømt om!
Episode 15: Jerseymeieriet - et av Norges mest offensive fjøs...
Jerseymeieriet er et stykke norsk landbrukseventyr. Et slikt eventyr der prinsesse må finne seg ein prins, bygge seg ein gård og så berre ta verden! Sonja fra Jerseymeieriet var lei av å bare stelle med kalvene og ville finne på noe nytt. Det endte med det vi i dag skal besøke, nemlig Jerseymeieriet. Melk på flaske, smør ost, yoghurt og iskrem fra den lille vennlige Jerseykua.
Episode 16: Kinn Bryggeri tar deg med inn i ølverdenen.
Kongelig Mjød, Belgisk øl. Konservative engelsmenn og reinhetslova som ikke alle bryr seg om. Humle, malt, gjer og vatn. Råvarer som klarer ei god og lang reise, og variasjonane frå den eine bryggaren til den andre. Hundrevis av typer, farger, smaker og stilarter. Men, egentlig er det delt inn i 3 hoveddeler, og er laget i flere tusen år. Jadda! Vi skal snakke i en hel episode om øl.
Episode 17: Bjertnæs & Hoel: Den magiske poteten og kunsten å lage sin egen settepotet
Det er høst i lufta når vi møter Lars og Åsmund Bjertnæs, den ene av de to brødreparene, hjemme på Nøtterøy. Vi blir vist helleristninger og vi blir fortalt om de lange linjene, både historisk men også for framtida. Hva er det egentlig med poteter som gjør den så fascinerende? Bli med på en virkelig lærerik episode om dyrking, høsting, lagring og smak. JA, og litt ekte potetnerding da!
Episode 18: Dybvik - klippfisk, et eldgammelt håndverk og viktig handesvare
Jakob tar oss med innover i de store lokalen hans far bygde da klippfisk skulle sendes rundt omkring i verden. Til alle andre steder enn Norge. Nå er det annerledes. Du og jeg skal endelig få ta del i denne utrolig gode råvaren, som også kan betegnes som fast food...
Episode 19: Juviksild - Sild, havets sølv med smak av gull
Hel aldeles ute i havgapet, på Romsdalskysten ligger godt bevarte bygninger, med fornyet tro og et plankt strøk hvitmaling. Det positivitet og gramtidstro som rådet grunnen på den forblåste plassen! Og det er ikke så rart, for sild er mer populært enn noen gang tidligere, om skal tro bror og søster som tar oss med inn i sildens verden.
Episode 20: Frebergs rosenkål - 600 tonn rosenkål! Aner du hvor mye det er?
Vel, det er mengden rosenkål som tas opp fra jordene og inn i blancheringskjelen og så rett på frys. Du finner rosenkålen i din frysdisk. I denne episoden er vi innom litt av de utfordringene som vi står overfor dersom vi skal fortsette å dyrke mat i Norge.
Episode 21: Aron Mat - pålegg og spekemat av nordnorsk kvalitet
Langt mot nord ligger det en liten plass under et fjell som heter Blåmannen. Her har Aron Mat laget de deiligste kjøttproduktene i lang, lang tid. Og akkurat tid er de gode på. Kjøttet mørnes, saltes og modnes lenge. Oppskriftene kommer både fra tante og bestemor, og da skjønner du at dette må bli noe av det aller beste norsk matproduksjon har å by på. Hør historiene.
Episode 22: Holli Mølle - liten mølle med store ambisjoner for norsk matkorn
Ut fra den lille røde låven kommer en blid mann med mel over hele seg. Det er mølleren selv. Trygve Nesje heter mannen med det lune smilet. Vi rusler inn under låvebrua og inn på kontoret. SÅ starter vi samtalen om korn. Om 15.000 års historie og en helt utrolig dedikasjon til korn, steinmaling og økologi.
Episode 23: Frebergs pastinakk og sellerirot
Det jobbes døgnet rundt i traktor og ved sorteringsbånd hos brødrene Freberg. Og tiden det tar fra sellerirot og pastinakk på jordet på Nøtterøy, er i frysedisken i butikk er under to døgn. I denne episoden får du grønnsakskunnskap og oppskriften på noen helt utrolige vafler. Selvsagt, med både sellerirot og pastinakk i røra...
Episode 24: Askim Frukt & Bærpresseri - det handlet om å gjøre det enklere for husmødrene
I 1936 ble det dannet en virksomhet, som hadde en litt annerledes forretningsmodell. Folk kunne nemlig komme innom å levere frukt og bær fra egen hage, og så få en andel i produksjonen. Slik er det den dag i dag ved Askim Frukt og bærpresseri. Bli med til Askim og lær mer om dette smykket av en matprodusent.
Episode 25: Bamsrudlåven - prisbelønt italineskinspirert is av egne egg og melk fra nabo'n
Når du skal lage is som er inspirert fra italienske gelatoteknikker, trenger du egg og melk. Da er det veldig praktisk at den nærmeste naboen til eggprodusenten på Bamsrud leverer fersk melk på døra tre ganger i uka. Slikt blir det nemlig prisbelønnet iskrem av. Jens Klufterud tar oss med inn i historien og forklarer dette iskalde mateventyret.
Episode 26: Finnmark Rein - kompetanse og ektefølt kjærlighet til tradisjonene
Reineiere i Finnmark har gjennom mange generasjoner bygget opp kompetanse og kunnskap. Denne kompetansen sammen med ektefølt kjærlighet til tradisjonene, gir noe av det beste viltkjøttet vi har i Norge. Johan Buljo forteller mer om Finnmark Rein og filosofien som ligger til grunn for virksomheten.
Episode 27: Klokk & Co - stas til floket
Bli kjent med Leif Klokk og Kristine Lund som er folkene bak Fripa, Nada og flere gode alkoholfrie drikkevarer som egner seg like godt som tørsteslukkere som til mat. Deres mantra er "Stas til folket", fordi de ønsker at alle skal kunne nyte god drikke, i alle anledninger.
Episode 28: Vossakjøt - eldhusrøyking og håndarbeid
Arne og Willy Roger forteller om spekmat, eldhusrøyking og håndarbeidet som gør produktene fra Vossakjøt til deilige matminner.
Episode 29: Den Sorte Havre - urkornet som ble spennede frokostprodukter og gode bakemikser
I en åker i Norges kornkammer, bestemte Ingunn og Johan seg for å finne frem til og ta vare på selve utkornet, en type sort havre. Historien om Den Sorte Havre er en klassisk «vi tar sats og prøver og lærer på veien»-historie.
Episode 30: Åkre Gård, musserende eple og kirsebær
På ein av de bratteste fjellsidene i Hardanger har Arita og Gjermund Åkre skapt noe helt unikt – en norsk siderrevolusjon med røtter i lidenskap, håndverk og kjærlighet. Dette er historien om å satse alt på eplet – og lykkes med det til tross for utradisjonelle valg.
Episode 31: Thorbjørnrud Ysteri, på Øvre Kjekshus gård ystes det av melk fra både ku, geit og sau
Vi møter både bonden Olav og Salvatore som er yster. Italiensk inspirasjon og ærgjerrighet, i kombinasjon med kvalitets-melk fra vakre Gran blir de deiligste oster. Det som er litt annerledes på Kjekshus er at de melker både ku, sau og geit.
Episode 32: Balholm, bli med på en reise i eplets fantastiske historie
Ta deg tid til å høre på hele episoden, så garanterer vi at du får mye kunnskap om epler, fruktdyrking og lidenskap for det å skape noe på stedet du bor. Vi reiser til Balestrand og Balholm der Eli Grete og Åge bor og skaper, sammen med resten av familien.
Episode 33: Troll Salmon - banebrytende om lakseforedling
Året er 1987 og foredling av laks var knapt et tema i Norge. Arve Iversen tenkte at å foredle laksen vi nå begynte å få mengder av, var en god ide! Han og Troll Salmon hadde kunder i Asia og USA før de fikk særlig gehør her til lands. Nå er sønnen Birk også med og produktporteføljen vokser stadig, selv om grunnprinsippene fra 1987 er akkurat de samme for far & sønn i Troll Salmon.
Episode 34: Røros drikkeri - perlende naturlig leskedrikk fra Røros
Skal vi følge tradisjonen fra 1900-tallet, må vi ønske velkommen til Brus-Rob og Brus-Per på Røros drikkeri! Denne lille perlende fabrikken på Røros har gått i fra banan og ananas i smakspaletten, til å ta imot bær fra ivrige bærplukkere som høster lokale bær.
Episode 35: Rørosbakern - kvalitet og tradisjon på takke
Det første sønnen Erik Lien gjorde var å ta vekk noen av de mest kjære produktene Rørosbakern hadde brukt mange år på å finjustere og tilpasse. Det skulle vise seg at var et utrolig viktig grep.
Episode 36: Rueslåtten Ysteri - oster med navn inspirert av tidlig turisme
Jarle Rueslåtten er den motvillige bygutten fra Sauda som slett ikke ville overta slektsgården i Hallingdal. Men kona Rakel ville! Det ble en suksess og nå driver de to gårder i Hol og yster oster med navn som Lord Garvah, Fanitullen og Lein. Og ikke minst den prisvinnende modnede geitosten Kubbeost.
Episode 37: Wangensteen fra Valdres med fisk, ost og kjøtt
På Færden Gård har det bodd folk i mer enn tusen år, og slekten til Jørn Færden Wangensteen har drevet gården sammenhengende siden 1500-tallet. Nå som den gang, handler driften om mat – nemlig rakfisk, ost og spekepølse. Bli med og hør Jørn og Turid fortelle historien.
Episode 38: Røyland Gård - smakfull drikke, gele og syltetøy av norske ville bær
Vi er sankere, og dyrker egentlig ingenting her på Røyland Gård, forteller Gunnar og Pernille. Men med naturressursene vi har rundt oss, må vi bare foredle bærene til produkter folk vi ha - drinksirup, gele, syltetøy, deilig gløgg og most. Produkter som gjør god mat enda bedre.
Episode 39: Strandli Gård - en litt anderledes historie
Tor og Siri hadde både hus og hage i byen, da de i voksen alder bestemte seg for å flytte til Fiplingdalen helt innunder foten av Børgefjell i Nordland. Og kanskje var det arbeidsmoralen og eventyrlysten som i kombinasjon tok dem videre på reisa, ja for det har vært en innholdsrik reise. Med lange vintre og korte sommermåneder, er det virkelig imponerende å se hva disse to fine folka har skapt sammen. I årets NM i ost ble da også Bæråscammen kategorivinner i hvitmuggost.
Episode 40: Eiker Gårdsysteri - nye tider
Det er nye tider på Eiker Gårdsysteri. Nye eiere, nye kuer, nye oster og ny energi! Ida og Even tok over for fullt i 2022 og det er full fart med både utvikling og ysting. Og det var kjærligheten som fikk Ida til å bli interessert i landbruk og ysting, da hun og Even fant ut av at det er dette som er livet! Livet på landet, nærmere bestem Eiker! Bli med opp på hemsen og hør historien om Eiker Gårdsysteri 2.0