Nå blir det mindre plast hos MENY
Plast er et nyttig materiale for å bevare produktkvalitet og redusere matsvinn på frukt og grønt. Men for å ta vare på miljøet, ser vi nå på hvordan vi ytterligere kan redusere bruken av plast og likevel beholde MENY-kvalitet. Innen 2020 skal vi, i samarbeid med BAMA, redusere plastforbruket på frukt og grønt med hele 20 prosent, hvilket innebærer 150 tonn.
Dette gjør vi på flere måter: Vi går over til løsvekt der det er mulig, bytter ut plast med papp der det er et godt alternativ og optimaliserer plasten og mengden i grønnsaker og frukt som fortsatt trenger plast.
Der vi må fortsette med plast, erstatter vi med resirkulerbar plast. I løpet av 2018 vil all plast på fersk frukt og grønt være resirkulerbar.
- Samtidig har vi fått nye kjølere i butikk som bidrar til å øke holdbarheten på for eksempel druer, sier Siri Helen Hansen, kategoriansvarlig for frukt og grønt i MENY.
Eksempler på endringer i løpet av våren og sommeren:
- Hjertesalat: fjerner plastskål – reduksjon på ca. 11 tonn pr år
- Avokado 2-pak: fjerner plastbeger – reduksjon på ca. 18 tonn pr år
- Gartner gulrøtter: fjerner plastbeger – reduksjon på ca. 3,3 tonn pr år
- Norske bringebær: Kurven blir av papp – reduksjon på ca. 12 tonn pr år
- Norske moreller: Kurven blir av papp – reduksjon på ca. 24 tonn pr år
Miljøvennlig salatbar
MENY har de siste årene hatt fokus på å redusere mengden plast. I vinter erstattet vi plastbegrene i våre salatbarer med mer miljøvennlige pappbegre.
– Salatbaren vår er utrolig populær. Derfor gir denne endringen en stor miljøgevinst med en plastreduksjon på seks tonn per år, sier Hansen, som avslutter med å oppfordre alle kunder til å levere inn plast til gjenvinning.
I tillegg har vi tidligere skiftet begrene med epler og tomater fra plast til papp, og endret lokket på blåbærshakerne for å minske plastmengden.
Matsvinn er også viktig
I et miljøperspektiv minner Hansen også om utfordringene knyttet til matsvinn. Frukt og grønt er blant varene med høyeste matsvinn, både på grunn av kortere holdbarhet og fordi varene ofte kommer i flerpakninger hvor deler av innholdet kan være ødelagt. MENY-butikkene fjerner det ene stygge eplet i pakken, for så å legge resten i et stativ for «omplassert» frukt og grønt hvor alt koster kr. 10 pr. kilo. MENYs «Omplasserte frukt og grønt» førte i 2017 til en årlig reduksjon i matsvinn på ca. 200 tonn.