Fiken - en søt delikatesse

Fiken er en søt delikatesse. Med sin søte og milde smak er den prefekt sammen med ost eller spekemat.

Fiken er dråpeformet og har et fløyelsmykt skall som til manges overraskelse kan spises. Fruktkjøttet er mykt og saftig. Fargen på skallet kan variere mellom de ulike sortene, men mest vanlig er lysegrønn eller rødblå. Når den er moden har den gjerne en mørkere farge og gir etter for et lett håndtrykk.

Fiken har mange bruksegenskaper. Den er for mange fast tilbehør til ostefatet, og passer godt både i fruktsalater, i middagssalater og sammen med spekemat. Den kan gjerne gratineres eller bakes og serveres varm som dessert eller med parmesan på tapasbordet.  Fiken kan brukes i kjøttretter eller som garnityr til is. Den er også godt egnet i bakverk.

Fiken inneholder vitamin A som bidrar til normal hud og normalt syn. Det har også et høyt kostfiberinnhold, noe som gjør den gunstig for fordøyelsen.

5 eksotiske fakta om fiken

  • Spises med skallet på
  • Kan være dekket av et hvitt pulverlignende belegg som er naturlig og helt ufarlig
  • har kort holdbarhet og bør spises så fort som mulig
  • Har søt og mild smak
  • Har lang historie, og er omtalt blant annet i Det gamle testamentet

Eksotisk tips om fiken

Fiken kan spises naturell, i fruktsalat, på ostefatet, ovnsbakt, marinert i likør eller rødvin eller som garnityr til is.

Med smak av historie

Fiken er en meget gammel frukt, og er omtalt både i Det gamle testamentet og Det nye testamentet. Å spise fersk fiken til dessert kan spores helt tilbake til oldtiden! I dag får du tak i fiken importert fra Brasil, Israel og Tyrkia stort sett hele året. Det mange ikke vet er at fiken faktisk vokser på trær. Når den er på sitt beste i vokseperioden vokser den hele 2-3 ganger sin egen størrelse på bare fem dager.Moden frisk fiken har kort holdbarhet og bør spises så fort som mulig. Fiken må oppbevares i kjøleskap mellom 2-4 ºC og beskyttes mot direkte lufttrekk. Frukten får veldig lett trykk- og støtskader og må håndteres med forsiktighet.

Kilde: eatme.eu, frukt.no, bama.no