Dette er bubble tea og slik lager du den

Dette er bubble tea og slik lager du den

Bubble tea har tatt Norge med storm de siste årene, og det er kanskje ikke så rart. Denne spennende drikken med de store bobler i bunnen både ser lekker ut og smaker fantastisk. Her er alt du trenger å vite om boba tea og hvordan du kan lage den hjemme!

Du har kanskje sett den spennende teen med kuler i bunnen på sosiale medier eller på kafeer. Teen kan enten være blandet med melk, eller som en forfriskende iste, og den kommer mange spennende smaker.

Hvor kommer bubble tea fra?

Bubble tea kommer fra Taiwan, og drikken lages ved å blande te med eller uten melk, fruktjuice, isbiter og tapiokaperler.

Det er disse spennende perlene og boblene som oppstår når alle ingrediensene til slutt ristes sammen som gjør at drikken har fått navnet Bubble Tea.

Husk te til Bubble tea:

Derfor har Bubble tea blitt så populær

Hvorfor har denne teen med kulene nederst blitt en yndet drikk hos så mange? De fleste som ikke har prøvd, er ofte skeptiske. Men kulene i bunnen har i lang tid blitt brukt til asiatiske desserter, og Bubble tea i seg selv har vært populært i Vest-Asia siden 1980. 

Tapiokakulene gir nemlig en god, forfriskende drikk det lille ekstra. 

Disse kulene i bunnen har en subtil, søt smak, og en konsistens som minner om litt fast gelé. En frisk liten godbit med god drikke til. Konsistensen og den subtile smaken på kulene passer godt med en frisk, kald iste eller melkete.

Tapiokaperler eller poppingperler?

I tillegg til vanlige tapiokaperler, serveres også Bubble tea gjerne med poppingperler. Disse perlene har et "skall" laget av sjøgressekstrakt og er fylt med fruktjuice. Disse popper i munnen når man tygger dem, og gir ekstra god smak - spesielt til fruktige isteer med disse perlene i bunnen.

Bubble tea drikkes fra gjennomsiktige glass for at de kule boblene skal synes, og serveres med et tykt sugerør slik at du kan suge opp tapiokakulene gjennom røret. Du kan også bruke skje om du ikke har tykt sugerør.

Bubble tea med eller uten melk?

Bubble tea kan lages i nærmest et ubegrenset antall varianter. Den klassiske varianten er sterk te, fruktjuice og melk som ristes godt sammen med isbiter. Melken gir den karakteristiske duse fargen, og runder av smaken på den sterke teen. 

Er du derimot glad i vanlig iste, er kanskje en melkefri variant noe du bør prøve. Disse er ofte veldig fruktige, og har en litt sterkere tesmak enn klassikeren med melk. Fremgangsmåten for å lage isteen er den samme, og det er viktig å riste teen godt før den helles over tapiokakulene. 

Alt du trenger å vite om te

Alt du trenger å vite om te

En kopp te er ikke bare en kopp te! Te finnes nemlig i uendelige variasjoner, smaker og farger. Lær mer om hvor teen kommer fra, hvordan den lages og hvordan du enkelt kan brygge en perfekt kopp rykende varm te.

Slik lager du Bubble tea

De aller fleste kjøper bubble tea på utsalgssteder og kafeer som spesialiserer seg på denne gode drikken, men det er også fullt mulig å lage den selv!

Dette trenger du:

  • Tapiokaperler
  • Te i valgfri smak (med eller uten melk)
  • Fruktjuice
  • Isbiter

Prøv denne oppskriften

Bubble tea lages enkelt ved å blande sterk, kald te med fruktjuice, isbiter og eventuelt melk. Teblandingen ristes deretter godt i en egnet beholder, slik at det dannes bobler og skum på toppen. 

Klassisk bubble tea serveres gjerne i gjennomsiktige krus eller høye glass, hvor man har ferdigkokte tapiokakuler i bunnen og heller teblandingen over. Server med et tykt sugerør eller en skje så du får tak i kulene i bunnen også. 

Har du alt du trenger?

Hvordan lage tapiokaperler selv?

Bubble tea er ikke bubble tea uten de karakteristiske perlene i bunnen. Men hvordan kan de lages selv? 

Hemmeligheten bak kulene er tapiokamel - et stivelsesrikt mel som blir geléaktig når det kokes. Tapioka er den eneste stivelsestypen som vil gi den karakteristiske konsistensen på kulene, og kan ikke erstattes med maismel eller potetmel. 

Tapiokamel får du tak i på de fleste helsekostforretninger.

Slik lages tapiokaperler

Perlene lages ved å blande tapiokastivelse, sukker og vann til en deig. Man triller så ut deigen til pølser, deler opp pølsene i biter og triller dem til kuler i passende størrelse. 

Dette må du huske på når du tilbereder tapiokaperler

Om du har laget tapiokakuler selv eller har kjøpt ferdige, er det viktig å tilberede dem riktig for best mulig resultat.

Siden kulene består av stivelse, kan man ende opp med ugjenkjennelige kuler med en limaktig konsistens om man bommer på tilberedingen. 

  1. Kok opp vannet før du har de tørre perlene i. Har du i kulene fra starten av, vil du få en limaktig blanding i kjelen. 
  2. Kok perlene i nok vann. Minimum er 1 del tapiokakuler i 5 deler vann.
  3. Kok perlene lenge nok. Dersom det ikke står noe annet på pakken, bør de koke i minst 15-20 minutter på lav til medium varme. 
  4. La kulene trekke like lenge som de har kokt. For best resultat, trekk kjelen til side, la lokket være på og la kulene trekke i det varme vannet i 15-20 minutter. 
  5. Kok dem om igjen dersom de ikke er helt ferdige. Noen perler trenger lenger tid enn andre. Smak gjerne på dem, er de harde i midten, må de kokes litt til.
Når kulene er ferdigkokt, kan du ha dem i sukkerlake fram til de skal brukes. Da klistrer de seg ikke sammen.

Slik får du ulik farge på tapiokaperlene

Om du lager tapiokaperlene selv, kan du også velge farge på dem. Naturlig er tapiokakulene helt kritthvite, og blir gjennomsiktige når de er ferdigkokt. 

Men det finnes et hav boba-kuler i forskjellige farger, og svart er spesielt vanlig som en kontrast til den lyse melketeen. 

For å få farge på dem, tilsetter du konsentrert konditorfarge. De sterkeste fargene får du av geléfarger. 

Har du alt du trenger?