Slik lager du håndbrygget kaffe
Tar du deg god tid og nyter de små øyeblikkene? Da er håndbrygg noe for deg. Siden du bruker lengre tid og gjør traktingen for hånd, «åpner» kaffen seg på en annen måte. Dette gjør at du får frem alle de gode smakene i bønnene.
For å lage håndbrygg trenger du gode bønner, for eksempel Exelso Colombia fra Jacobs Utvalgte, en V60 eller Chemex, filter, stoppeklokke og vekt. Bønnene kverner du til litt finere enn filtermalt.
Slik lager du håndbrygg
For en kopp perfekt håndbrygget kaffe gjør du følgende: Skyll filteret godt, for å fjerne papir-smaken. Hell nykvernet kaffe i filteret, 6-7 gram kaffe per desiliter vann, og fordel jevnt utover.
Start stoppeklokken, og hell i ca. 70 gram vann. Hell vannet med roterende bevegelser, begynn i midten og jobb deg utover. Vent i 30 sekunder før du heller vann til vekten viser 200 gram. Etter ett minutt heller du på nytt vann til vekten viser 300 gram.
Vent til det har rent helt ned, og fyll på med vann til vekten viser 400 gram. Når dette er dryppet ferdig er kaffen klar.