Slik lager du ceviche
Det er kanskje en trendy rett for oss, men denne måten å tilberede fisk på har eksistert i flere år. Det er nettopp det som er så spesielt med denne retten - måten den blir tilberedt på.
Chevice er rå fisk (eller annen sjømat) tilberedt i sitrussaft med grønnsaker til. Denne tilberedingsmetoden gjør at fisken får et kokt utseende, men den friske, rå smaken er fremdeles bevart.
Hvordan blir fisken kokt i ceviche?
Denne spesielle tilberedingsmetoden fungerer takket være den syrlige marinaden.
Den inneholder store deler lime, sitron, appelsin eller annen sitrusfrukt, og ved å marinere fisken i et slikt syrebad vil fisken få et kokt utseende men femdeles beholde den friske, rå smaken.
Syren fra sitrusfrukt tilbereder fisken
Hvordan er dette mulig? Syre er sterke saker, også i matlaging. Ved å legge fisken i den syrlige marinaden, vil proteinene i fiskekjøttet denaturere.
- Denaturere vil si at syren sørger for en fullstendig eller delvis ødeleggelse av proteinstrukturen – og dermed får fisken det "kokte" utseendet.
- En annen måte å denaturere mat på er ved å tilføre varme. Du kan selv legge merke til prosessen når du steker egg - når eggehviten går fra hvit til gjennomsiktig, denaturerer proteinet.
Fisk som egner seg til ceviche
Selv om fisken blir tilberedt og tilnærmet kokt på utsiden, er den fremdeles rå. Det vil si at man bør velge fisk av høy kvalitet, som sushi eller sashimi-kvalitet på fisken, eller ved å fryse den før bruk.
Fisken bør også være svært fersk, så spør gjerne våre flinke matarbeidere i fiskedisken om de har noen spennende fisk de nylig fikk inn.
Fisk og skalldyr til ceviche
- Laks
- Torsk
- Kveite
- Kamskjell
- Scampi (kokt)
- Reker (kokt)
Slik lykkes du med ceviche
Når du skal marinere fisken, er det viktig å tenke på hva slags fisk du bruker.
En fisk som fort flaker seg, trenger ikke lange tiden i marinade - ellers vil den falle fra hverandre. Fastere fisk kan ligge lenger i marinaden.
- Fisk som torsk og flyndre som lett flaker seg, trenger ikke stort mer enn 15-20 minutter i marinade
- Delikate skalldyr som kamskjell trenger heller ikke lange tiden i marinaden, ca 15 minutter.
- Fastere fisk, som laks og steinbit kan fint ligge i opptil 1 time.
Spennende fisk og skalldyr i ceviche:
Godt tilbehør til ceviche
Selv om sjømaten spiller hovedrollen i denne retten, er tilbehøret vel så viktig for å balansere smakene.
Det fine med ceviche er at det det kler mange smaker, så her kan man bruke det meste!
Typiske grønnsaker som agurk, squash, paprika og reddik passer godt til - men du må gjerne bruke mer eksotiske frukt og grønnsaker som avokado og frisk mango. Prøv gjerne også eple og pærer!