Slik lager du ceviche

Slik lager du ceviche

Har du hørt om ceviche og lurer på hvordan du kan lage dette selv? Ceviche er nesten litt magisk, der man "koker" rå fisk uten å tilsette varme - og det smaker himmelsk! Her er våre beste tips og oppskrifter på frisk ceviche.

Det er kanskje en trendy rett for oss, men denne måten å tilberede fisk på har eksistert i flere år. Det er nettopp det som er så spesielt med denne retten - måten den blir tilberedt på.

Chevice er rå fisk (eller annen sjømat) tilberedt i sitrussaft med grønnsaker til. Denne tilberedingsmetoden gjør at fisken får et kokt utseende, men den friske, rå smaken er fremdeles bevart. 

Dette er trendretten poke

Dette er trendretten poke

Det minner om sushi, men skal ikke sammenliknes med smaksbomben poke. Hva skiller poke og sushi, hva betyr poke og hvilken fisk kan du bruke? Her får du svarene!

Hvordan blir fisken kokt i ceviche?

Denne spesielle tilberedingsmetoden fungerer takket være den syrlige marinaden.

Den inneholder store deler lime, sitron, appelsin eller annen sitrusfrukt, og ved å marinere fisken i et slikt syrebad vil fisken få et kokt utseende men femdeles beholde den friske, rå smaken.

Syren fra sitrusfrukt tilbereder fisken

Hvordan er dette mulig? Syre er sterke saker, også i matlaging. Ved å legge fisken i den syrlige marinaden, vil proteinene i fiskekjøttet denaturere.

 • Denaturere vil si at syren sørger for en fullstendig eller delvis ødeleggelse av proteinstrukturen – og dermed får fisken det "kokte" utseendet.

 • En annen måte å denaturere mat på er ved å tilføre varme. Du kan selv legge merke til prosessen når du steker egg - når eggehviten går fra hvit til gjennomsiktig, denaturerer proteinet.
Selv om sitrus og fisk går hånd i hånd, kan du også lage ceviche med eddik. Prøv eplecidereddik, for eksempel!

Fisk som egner seg til ceviche

Selv om fisken blir tilberedt og tilnærmet kokt på utsiden, er den fremdeles rå. Det vil si at man bør velge fisk av høy kvalitet, som sushi eller sashimi-kvalitet på fisken, eller ved å fryse den før bruk.

Fisken bør også være svært fersk, så spør gjerne våre flinke matarbeidere i fiskedisken om de har noen spennende fisk de nylig fikk inn.

Villfanget fisk som skal spises rå, bør alltid fryses før de spises. Det er for å ta knekken på eventuelle parasitter, disse dør kun ved frysing eller varmebehandling.

Fisk og skalldyr til ceviche

 • Laks
 • Torsk
 • Kveite
 • Kamskjell
 • Scampi (kokt)
 • Reker (kokt)

Slik lykkes du med ceviche

Når du skal marinere fisken, er det viktig å tenke på hva slags fisk du bruker.

En fisk som fort flaker seg, trenger ikke lange tiden i marinade - ellers vil den falle fra hverandre. Fastere fisk kan ligge lenger i marinaden.

 • Fisk som torsk og flyndre som lett flaker seg, trenger ikke stort mer enn 15-20 minutter i marinade
 • Delikate skalldyr som kamskjell trenger heller ikke lange tiden i marinaden, ca 15 minutter.
 • Fastere fisk, som laks og steinbit kan fint ligge i opptil 1 time. 

Spennende fisk og skalldyr i ceviche:

Uansett hva slags fisk du bruker, er det viktig at den skjæres opp i tynne strimler - da får du lettest et godt resultat.

Godt tilbehør til ceviche

Selv om sjømaten spiller hovedrollen i denne retten, er tilbehøret vel så viktig for å balansere smakene. 

Det fine med ceviche er at det det kler mange smaker, så her kan man bruke det meste!

Typiske grønnsaker som agurk, squash, paprika og reddik passer godt til - men du må gjerne bruke mer eksotiske frukt og grønnsaker som avokado og frisk mango. Prøv gjerne også eple og pærer!

Godt tilbehør: