Slik tilbereder du kveite til hverdag og fest

Slik tilbereder du kveite til hverdag og fest

Har du ikke helt fått dreisen på å steke eller ovnsbake kveite uten at den blir tørr? Med våre tips blir den saftig og god - hver gang.

Kveite er en fisk mange forbinder med julefeiring, festmiddag eller restaurantbesøk, men kveite kan også brukes til hverdagsmiddag.

Denne flyndrefisken passer nemlig til det aller meste, og her er våre beste tips for å lykkes med kveitemiddagen.

Kveite i mange varianter

Kveite er en stor flyndrefisk med delikat, hvitt kjøtt. Siden fisken er så stor, får man lekre stykningsdeler som egner seg godt til alt fra større selskaper til hverdagsmat. 

  • Kveitefilet er flott å servere til finere selskap eller når dere skal kose dere litt ekstra. 
  • Kveitebiff er tykke skiver som helst stekes i ovnen. De blir ekstra saftige og er perfekt helgemat.
  • Kveiteskiver går vi aldri lei - disse delikate, store skivene passer til alt fra store selskaper til hverdagsmat.
  • Kveitestek er gjerne den nederste delen av kveita. Helstek den i ovnen og dra av skinnet rett før servering - garantert en suksess!
Emblem
Kveite også kalles hellefisk?
Slik steker du skrei og annen hvit fisk

Slik steker du skrei og annen hvit fisk

Hvit fisk er en fantastisk råvare, men hvordan steker man egentlig fisk som skrei, torsk, steinbit, brosme, kolje og kveite? Enten du skal steke eller ovnsbake ønsker man at resultatet blir saftig og godt. Vi viser deg hvordan!

Så mye kveite trenger du

  • Filet: ca 150-200g per person
  • Skiver: 300-350g per person
  • Hel: ca 400g per person

Slik steker du kveite i pannen

Temperer gjerne fileten en halvtimes tid før den skal i pannen for best resultat.

  1. Tørk godt av fileten og ha på salt og pepper. Del opp i ønskede serveringsstykker.
  2. Smelt smør i en stekepanne til det blir nøttebrunt. Legg i filetene med skinnsiden ned. 
  3. Stek i ca. 3-4 minutter på medium varme med skinnsiden ned. Ikke snu fisken.
  4. Når fiskekjøttet begynner å bli melkehvitt, legger du fisken med skinnsiden opp på en asjett, og heller mesteparten av smøret over. 
Den høye temperaturen på smøret vil trekke fisken ferdig, og du får en saftig kveite med masse smak.

Slik steker du kveite i ovn

Det aller viktigste å tenke på når kveita skal ovnsbakes, er å ikke oversteke den. Bruk gjerne steketermometer, da er du sikret et godt resultat!

Så lang tid trenger kveita i ovnen

Tiden det tar å steke kveita i ovnen er avhengig av tykkelsen på fiskestykket. En tynn filet eller vanlig kveiteskive bruker mye kortere tid i ovnen enn helstekt kveite eller kveitebiffer. 

Tid i ovnen på 150 grader:

  • Kveitefilet og kveiteskiver: ca 12-15 min
  • Kveitebiff: Ca 15-20 minutter
  • Helstekt kveite/kveitestek: Ca 25-45 minutter. Husk å la kveita hvile i 10 minutter etter steking.
Emblem
Når fisken har 47 grader i kjernetemperatur er den ferdig. Bruker du steketermometer er du sikret et godt og saftig resultat!
Så enkelt trekker du fisk

Så enkelt trekker du fisk

Saftig, kokt fisk er lett å lage og minst like enkelt å servere. Til tross for at vi ofte sier at man koker fisk, skal den faktisk ikke koke. Se hvor enkelt du kan posjere rød og hvit fisk som laks, ørret, skrei, kveite og torsk!

Slik koker og trekker du kveite

Vi kaller det gjerne koking, men kveite og annen fisk skal aldri ligge i kokende vann. Å trekke fisk betyr å koke opp vannet (uten fisk oppi) for deretter å la vannet holde varmen rett under kokepunktet. 

  1. Kok opp vann i en stor, vid kjele. 
  2. Trekk kjelen av platen (eller skru ned varmen så det ikke lenger koker) og legg i kveiteskivene
  3. La skivene ligge i vannet i ca 15 minutter, eller til kjøttet slipper bena. 

Du kan også tilsette gode smaker i kokevannet - dette gir det lille ekstra til kokt kveite.

Til 3 liter kokevann:

  • 6 ss salt
  • 1 dl eddik
  • 1 ss hel pepper
  • 2 laubærblader
  • 0,5 sjalottløk i skiver
  • Revet sitronskall fra 0,5 sitron. 
Kveiteskivene kan gjerne avkjøles i vannet om du ikke spiser opp alt med en gang - kald kveite smaker godt på flatbrød med majones og litt pepper.

Er kveite og blåkveite den samme fisken?

Den vanlige kveita og blåkveita er forskjellige fisk i kveitefamilien, men begge er svært gode matfisker. 

  • Blåkveita er en villfisk og fangsten er sterkt regulert.
  • Blåkveite selges stort sett utelukkende som kaldrøkt fisk. Visste du at røkt blåkveite er populært til sushi i Asia? 
  • Vanlig kveite er stort sett oppdrettsfisk og har dermed stor tilgang nesten året rundt. Man får også tak i vanligvillkveite i sesong. 

Lag noe godt med kveite