Slik tilbereder du kveite til hverdag og fest
Kveite er en fisk mange forbinder med julefeiring, festmiddag eller restaurantbesøk, men kveite kan også brukes til hverdagsmiddag.
Denne flyndrefisken passer nemlig til det aller meste, og her er våre beste tips for å lykkes med kveitemiddagen.
Kveite i mange varianter
Kveite er en stor flyndrefisk med delikat, hvitt kjøtt. Siden fisken er så stor, får man lekre stykningsdeler som egner seg godt til alt fra større selskaper til hverdagsmat.
- Kveitefilet er flott å servere til finere selskap eller når dere skal kose dere litt ekstra.
- Kveitebiff er tykke skiver som helst stekes i ovnen. De blir ekstra saftige og er perfekt helgemat.
- Kveiteskiver går vi aldri lei - disse delikate, store skivene passer til alt fra store selskaper til hverdagsmat.
- Kveitestek er gjerne den nederste delen av kveita. Helstek den i ovnen og dra av skinnet rett før servering - garantert en suksess!
Så mye kveite trenger du
- Filet: ca 150-200g per person
- Skiver: 300-350g per person
- Hel: ca 400g per person
Slik steker du kveite i pannen
Temperer gjerne fileten en halvtimes tid før den skal i pannen for best resultat.
- Tørk godt av fileten og ha på salt og pepper. Del opp i ønskede serveringsstykker.
- Smelt smør i en stekepanne til det blir nøttebrunt. Legg i filetene med skinnsiden ned.
- Stek i ca. 3-4 minutter på medium varme med skinnsiden ned. Ikke snu fisken.
- Når fiskekjøttet begynner å bli melkehvitt, legger du fisken med skinnsiden opp på en asjett, og heller mesteparten av smøret over.
Slik steker du kveite i ovn
Det aller viktigste å tenke på når kveita skal ovnsbakes, er å ikke oversteke den. Bruk gjerne steketermometer, da er du sikret et godt resultat!
Så lang tid trenger kveita i ovnen
Tiden det tar å steke kveita i ovnen er avhengig av tykkelsen på fiskestykket. En tynn filet eller vanlig kveiteskive bruker mye kortere tid i ovnen enn helstekt kveite eller kveitebiffer.
Tid i ovnen på 150 grader:
- Kveitefilet og kveiteskiver: ca 12-15 min
- Kveitebiff: Ca 15-20 minutter
- Helstekt kveite/kveitestek: Ca 25-45 minutter. Husk å la kveita hvile i 10 minutter etter steking.
Slik koker og trekker du kveite
Vi kaller det gjerne koking, men kveite og annen fisk skal aldri ligge i kokende vann. Å trekke fisk betyr å koke opp vannet (uten fisk oppi) for deretter å la vannet holde varmen rett under kokepunktet.
- Kok opp vann i en stor, vid kjele.
- Trekk kjelen av platen (eller skru ned varmen så det ikke lenger koker) og legg i kveiteskivene
- La skivene ligge i vannet i ca 15 minutter, eller til kjøttet slipper bena.
Du kan også tilsette gode smaker i kokevannet - dette gir det lille ekstra til kokt kveite.
Til 3 liter kokevann:
- 6 ss salt
- 1 dl eddik
- 1 ss hel pepper
- 2 laubærblader
- 0,5 sjalottløk i skiver
- Revet sitronskall fra 0,5 sitron.
Er kveite og blåkveite den samme fisken?
Den vanlige kveita og blåkveita er forskjellige fisk i kveitefamilien, men begge er svært gode matfisker.
- Blåkveita er en villfisk og fangsten er sterkt regulert.
- Blåkveite selges stort sett utelukkende som kaldrøkt fisk. Visste du at røkt blåkveite er populært til sushi i Asia?
- Vanlig kveite er stort sett oppdrettsfisk og har dermed stor tilgang nesten året rundt. Man får også tak i vanligvillkveite i sesong.