Alt du trenger å vite om fiken Se video

Alt du trenger å vite om fiken

Fiken er en av de eldste fruktene vi har som fortsatt brukes i dag. Med sin søte og milde smak er den prefekt sammen med ost, spekemat, som dessert og i salater. Slik kan du kan bruke fiken.

Fiken er en meget gammel frukt, og er omtalt både i Det gamle testamentet og Det nye testamentet. Å spise fersk fiken til dessert kan faktisk spores helt tilbake til oldtiden!

En ting er sikkert, vi er minst like glade i den søte frukten den dag i dag. Den passer nemlig godt både til søte desserter, salater, til kjøttretter og ostefatet.

  • Smak: Søt, mild og nøtteaktig.
  • Oppbevaring: I kjøleskap (2-4 grader)

Moden fiken har kort holdbarhet og bør spises så fort som mulig. Frukten er skjør, og får lett trykk- og støtskader.

Kjøp fersk fiken hos MENY:

Hva smaker fiken?

Fiken er en søt frukt med en mild, nøtteaktig smak som kan minne litt om honning. Den har et mykt og saftig fruktkjøtt med små frø som gir litt crunch.

Fiken har et tynt skall som nesten kan føles som lær. Fargen varierer mellom sortene, men den er ofte lilla, grønn eller gul på utsiden. Fruktkjøttet kan også variere i farge, gjerne fra rosa til rødt.

Kan skallet spises?

Det silkemyke skallet kan fint spises! Det eneste som ikke smaker så godt på en fiken er det harde stilkfestet helt i toppen.

Emblem
Fikentrær ikke har blomster? Blomsten er nemlig på innsiden av frukten! De karakteristiske frøene inni fikenene er nemlig laget av mange, små blomster.

Slik deler du fiken

Den søte fikenen kan spises akkurat som den er, men det kan være fordel å ta av den harde delen av stilkfestet. Du kan enkelt fjerne det med en kniv, eller vri det av med fingrene. 

Del gjerne fiken i skiver, båter eller lag en dekorativ variant ved å skjære på kryss over frukten.

Slik bruker du fiken

Fersk fiken er en lekker delikatesse, og kan brukes i en rekke ulike matretter. Den kan nytes naturell som snacks, i salater eller på sprø bruschetta.

Fiken blir ekstra god når den varmebehandles. Da får den en deilig, karamellisert smak som passer utmerket til ost eller kjøtt. 

Den er også super i kaker og paier eller som en base for syltetøy eller chutney. Prøv den gjerne også på pizza med blåmuggost og aromatisk rødløk.

Lag din egen fikenmarmelade

Prøv crostini med fiken

Crostini er en italiensk smårett av ristet brød med noe godt på. Chevre og fiken er en kjempegod kombinasjon, og ser imponerende ut. Enkelt og veldig godt!

Fiken med sjokolade og havsalt

Søt fiken passer ypperlig til en deilig, mørk sjokolade. Perfekt som en enkel dessert! Dryss over litt havsalt rett før servering for å balansere smakene.

Du trenger:

  • 4 fiken
  • 200 g mørk sjokolade
  • Flaksalt

Slik gjør du: 

  1. Del sjokoladen i mindre biter og smelt i vannbad. 
  2. Kutt fiken i ca. 1 cm brede skiver, og dypp halvparten av frukten i smeltet sjokolade. 
  3. Legg sjokoladedyppet fiken på et stekebrett med bakepapir og dryss over litt havsalt.
Frys gjerne fikenskivene i ca. 15 minutter – da blir det en deilig, kjølig snacks.

Ravioli med stekte fiken

Visste du at fiken smaker ekstra godt når de blir varmebehandlet? Da får de en dyp, karamellisert smak som passer utmerket til middagsretter som pasta. Topp med brunet salviesmør og parmesan.

Emblem
Fiken i dag ansett som en av de eldste fruktene som finnes? Antakeligvis begynte dyrkingen av planten allerede for 11.000 år siden!