Slik bruker du aubergine
Aubergine kom fra Asia til Europa på 700-tallet og har siden vært en viktig del av det sør-europeiske kjøkken.
Aubergine er frukten av en plante som tilhører samme familie som potet og tomat. Konsistensen er svampaktig, tørr og myk med et fruktkjøtt som er lyst med en rad små kjerner.
- I sesong: August - oktober.
- Smak: Mild, en anelse bitter.
- Oppbevaring: I plast (8–10 ºC)
Slik tilbereder du aubergine
Vask og skjær aubergine i tykke skiver, eller kutt den i to. For å fjerne den bitre smaken, gnis auberginen inn med litt salt og sitron. La ligge i 20-30 minutter og skyll bort.
Aubergine er uunværlig i moussaka og ratatouille. Den er mye brukt i kjøkken over hele verden til bl.a salat etter forvelling, gryteretter, pålegg, i gratenger, supper og som egne retter. Den er fin å bake hel i ovnen eller på grillen.
Den kan med andre ord stekes, kokes, moses, ovnsbakes og grilles.
Den kan fylles med for eksempel kjøtt og ost å gratineres. Eller erstatte kjøtt om man ønsker en kjøttfri rett.
Grillet aubergine
Aubergine er ypperlig å grille. Topp med gremolata og revet sitronskall for en ekstra god smak. Retten kan nytes alene, som tilbehør til grillet kjøtt eller med en enkel salat.
Moussaka
Oppskrift på moussaka, en gresk rett som minner om lasagne, men med lammekjøttdeig og aubergine. Litt kanel gir denne retten en autentisk og god smak. Gratineres i stekeovn til osten er smeltet og gyllen.
Baba Ganoush - smaksrik dipp
Baba ganoush serveres ofte med godt brød og flere gode småretter kalt meze. Dippen lages med grillet aubergine og toppes gjerne med syrlige granateplefrø. Hvorfor ikke prøve å lage det selv?
Ratatouille
Ratatouille er et klassisk og fargerikt grønnsakstilbehør som opprinnelig kommer fra Provence i Frankrike. Kjempegodt som tilbehør til både kjøtt, fisk og pasta.
Grillet auberginekompott
Når du griller aubergine får kjøttet en utpreget røyksmak. Server kompotten som dipp med grillet brød eller som spennende tilbehør til lammekjøtt eller hvit fisk.