Slik bruker du aubergine

Slik bruker du aubergine

Aubergine er en grønnsak med mild smak som lett trekker til seg smaker fra annen mat og endrer karakter. Den er mye brukt i det sør-europeiske kjøkken og er kanskje mest kjent som ingrediens i ratatouille og moussaka.

Aubergine kom fra Asia til Europa på 700-tallet og har siden vært en viktig del av det sør-europeiske kjøkken.

Aubergine er frukten av en plante som tilhører samme familie som potet og tomat. Konsistensen er svampaktig, tørr og myk med et fruktkjøtt som er lyst med en rad små kjerner.

Aubergine
  • I sesong: August - oktober. 
  • Smak: Mild, en anelse bitter.
  • Oppbevaring: I plast (8–10 ºC)

Slik tilbereder du aubergine

Vask og skjær aubergine i tykke skiver, eller kutt den i to. For å fjerne den bitre smaken, gnis auberginen inn med litt salt og sitron. La ligge i 20-30 minutter og skyll bort.

Aubergine er uunværlig  i moussaka og ratatouille. Den er mye brukt i kjøkken over hele verden til bl.a salat etter forvelling, gryteretter, pålegg, i gratenger, supper og som egne retter. Den er fin å bake hel i ovnen eller på grillen.

Den kan med andre ord stekes, kokes, moses, ovnsbakes og grilles.

Den kan fylles med for eksempel kjøtt og ost å gratineres. Eller erstatte kjøtt om man ønsker en kjøttfri rett.

 

Grillet aubergine

Aubergine er ypperlig å grille. Topp med gremolata og revet sitronskall for en ekstra god smak. Retten kan nytes alene, som tilbehør til grillet kjøtt eller med en enkel salat.

Deler du auberginen i to på langs, snitt et dypt rutemønster i kuttsiden. Det gjør at salt og olje trenger lettere inn og gir smak, og den blir jevnere stekt.

 

Moussaka

Oppskrift på moussaka, en gresk rett som minner om lasagne, men med lammekjøttdeig og aubergine. Litt kanel gir denne retten en autentisk og god smak. Gratineres i stekeovn til osten er smeltet og gyllen.

Ratatouille

Ratatouille er et klassiskt og fargerikt grønnsakstilbehør som opprinnelig kommer fra Provence i Frankrike. Kjempegodt som tilbehør til både kjøtt, fisk og pasta.

Grillet auberginekompott

Når du griller aubergine får kjøttet en utpreget røyksmak. Server kompotten som dipp med grillet brød eller som spennende tilbehør til lammekjøtt eller hvit fisk.