Hvordan koke poteter?
Først, vask potetene godt eller skrell de. Legg dem i kokende lettsaltet vann, eller bruk en dampkjele eller rist.
Skru ned varmen når potetene er lagt i, de trenger ikke fosskoke. Koke- og trekketiden varierer selvfølgelig også etter størrelsen.
- Kokefaste poteter som astrix, morene, folva og beate skal koke i 15-25 min.
- Melne poteter som gulløye, ringerikspotet, kerrs pink og pimpernel skal trekke i 20-25 min.
- Mandelpoteter trenger kun 5-15 min.
Damp potetene tørre
Når potetene er ferdig kokt, kan du helle av kokevannet og la potetene dampe seg tørre i kjelen på kjøkkenbenken.
Det er fint å la potetene hvile litt før servering, da kommer potetenes konsistens og smak best frem.
Har du husket poteter`?
Unngå at melne poteter kokes i stykker
Når du skal koke poteter som har lett for å koke i stykker, som pimpernell og mandelpotet, er trikset å ikke koke potetene helt ferdige.
Når de er knapt møre, slå av vannet, ta kjelen av platen og legg et håndkle på toppen under lokket og la potetene etterkoke i dampen.
Kokefaste poteter
De kokefaste egner seg godt til koking som navnet tilsier, men er også velegnet til supper og lapskaus der vi ikke vil ha den jevnende effekten.
Her er de mest kjente kokefaste potetsortene:
- Amadine
- Ariele
- Astrix
- Beate
- Folva
- Galante
- Solist
Velg riktig kjele
Det er viktig å velge en kjele som passer til mengden poteter du skal koke. Ikke for stor, ikke for liten.
Potetene, spesielt melne, skal ikke bevege seg for mye hverken mens de koker eller når du tømmer av vannet. Husk også at vannet aldri skal "fosskoke".
Delikatessepoteter
Stadig flere prøver seg med små delikatessepoteter som Morene og Perlepoteter framfor tradisjonelle sorter som Kerrs Pink og Pimpernell.
Morenepoteter er tilgjengelig i januar, februar, mars, april, juni, juli, august, september, oktober, november, desember.
Slik koker du Morenepoteter:
- Poteter med skall kokes best i saltet vann. 1 spiseskje per liter vann
- Potetene kokes til de er møre i midten. Ca 20 minutter
- Hell av vannet når potetene er kokt og tilsette gjerne 1 skje smør for enda bedre smak
Ovnsbakte Morenepoteter:
- Sett ovnen på 220 grader og varmluft
- Dele potetene i to, dryss over salt, svart pepper og olje. Stekes i ildfast form i ca 25 minutter
- Tips: dryss over hakkede urter og/eller noen dråper sitron før servering