Dette kan du bruke squash til

Dette kan du bruke squash til

Squash eller zucchini likner kanskje mye på agurk, men i motsetning til sin grønne slektning, er den perfekt til både varme og kalde retter. Slik bruker du den på nye og spennende måter!

Squash er kanskje ikke så spennende på egenhånd, men den har en utrolig evne til å suge til seg smaker. Denne egenskapen gjør den velegnet i de aller fleste retter.

Den er en viktig ingrediens i ratatouille, og dukker ofte opp i indisk mat. Du kan også prøve den i en grønnsakslasagne!

  • Sesong: Juni - september (norsk)
  • Smak: Mild og nøytral
  • Oppbevaring: Svalt, men ikke under 10 grader. 

Squashen får kuldeskader om den oppbevares kaldt, og bør dermed ikke ligge i kjøleskapet. Den trives best ved 12-14 grader. 

Få fersk squash levert hjem:

Slik tilbereder du squash

Squashen er enkel å bruke. Den trenger lite tilbereding og kan omtrent brukes som den er!

  1. Skjær av stilken og endene
  2. Vask squashen
  3. Skjær opp i ønsket størrelse

Til salat og garnityr kan den skjæres i skiver som en agurk, eller du kan skjære den i strimler ved hjelp av en ostehøvel eller potetskreller.

Til gryteretter og supper kan den kuttes i biter. Squashen bør tilsettes i slutten av koketiden, ettersom den ikke trenger å varmebehandles lenge. 

Emblem
Grønn squash kan også spises rå, mens gul squash bør varmebehandles før du spiser den
Squash er alltid godt sammen med middelhavsgrønnsaker som tomat og aubergine. Lag en nydelig grønnsaksform som et godt tilbehør til kjøtt, eller hva med en digg grønnsakslasagne? Squash er alltid godt sammen med middelhavsgrønnsaker som tomat og aubergine. Lag en nydelig grønnsaksform som et godt tilbehør til kjøtt, eller hva med en digg grønnsakslasagne?

Slik koker, steker og ovnsbaker du squash

Squash er også en grønnsak som tåler mye, noe som gjør den godt egnet i supper, gryter, ovnsbakt i form eller stekt. 

Den er også ekspert på å suge opp gode smaker! Skal du steke den, kan det lønne seg å salte den først for å trekke ut vannet og få fram mer smak. Den passer i det aller meste, og kan også rives og brukes i grønnsakspannekaker, grønnsakspizza og til og med i brød! 

Alt du trenger å vite om agurk

Alt du trenger å vite om agurk

Agurken er en velkjent grønnsak, og anvendelig som den er, kan den brukes til det aller meste. Her kan du lære noen nyttige fakta, som når agurken er i sesong, oppbevaring, og hva den kan brukes til!

Squashpizza med mozzarella og tomat

En spennende vegetarpizza med bunn laget av squash, egg og persille. Toppingen består av gode tomater,  mozzarella og spinat. En super måte å få i seg mer grønnsaker på!

Har du alt du trenger?

Saftig squashbrød

Squash gjør brødet ekstra saftig! Dette brødet blir søtt og godt, men kan likevel nytes med god samvittighet. Perfekt å ta med seg i matpakka eller på tur.

Squashpannekaker med tomat- og ingefærchutney

Alle elsker pannekaker! Denne ganger lager vi grønnsakspannekaker med squash, vårløk og mynte.

Til disse serverer vi hjemmelaget chutney av modne tomater, chili, ingefær, garam masala og koriander. 

Emblem
Squash får kuldeskade under 10 ºC og bør derfor ikke oppbevares i kjøleskap.

Råmarinert squash

Rå squash i lange, flate bånd marinert med god olivenolje, finhakket chili, friske urter, hvitløk og ferskpresset lime. Nydelig, friskt tilbehør til fisk og kjøtt.

Skivet squash med ristede valnøtter og fetaost

En dekorativ og mild salat med ost og nøtter. Passer svært godt til sjømat.

Emblem
I flere land kalles squash for zuccini, som er italiensk og betyr lite gresskar.

Squashsalat med tahinidressing

Lag en digg, grønn bowl proppfull av næringsstoffer! Salaten topper vi med quinoa og en fløyelsmyk tahinidressing. Nydelig tilbehør til grillmat, eller en middag i seg selv.

Slik bruker du aubergine

Slik bruker du aubergine

Aubergine er en grønnsak med mild smak som lett trekker til seg smaker fra annen mat og endrer karakter. Den er mye brukt i det sør-europeiske kjøkken og er kanskje mest kjent som ingrediens i ratatouille og moussaka.