Krydderurter - hva passer de til? Se video

Krydderurter - hva passer de til?

Få ting er så appetittvekkende som duften av friske urter, men kan du forskjell på alle urtene? Her får du en urteguide med de mest kjente urtene i det norske kjøkken. Krydderurter gir maten et løft, men det er ikke alltid lett å vite hvilke urter som passer til hva. Her får du noen tips!

Friske krydderurter er ferskvare og bør oppbevares kjølig. Unntaket er basilikum - som bør oppbevares i romtemperatur. Man regner gjerne å bruke minst dobbel mengde frisk krydder sammenliknet med tørket.

  • Klikk på bildet i topp for video med tips om hvordan bruke friske urter til nydelig kryddersmør!

Basilikum

Basilikum har en søtaktig og mild smak. Du kan bruke den til mye og gjerne i store mengder. Bruk bladene hele, eller riv eller fin snitt dem. Stilkene kan også hakkes og brukes. Smaken blir forsterket ved oppvarming, men forsvinner om du koker basilikum for lenge.  

Tilsett urten mot slutten av matlagingen. Basilikum kler alle tomatretter, er utsøkt i salater, obligatorisk til pasta, nydelig på pizza, og går også godt sammen med gresskar, squash, bønner, sopp og fisk. 

Oppskrifter som løftes med basilikum:

 

Visste du at basilikum holder fluene borte?

Dill

Dill er på sitt beste når planten er 15-20 cm høy. Man bruker de smale, velsmakende bladene som krydder. Smaken av dill kan minne om anis og persille og er karakteristisk og litt kraftig. Skyll bunten godt. Fjernde groveste stilkene (disse kan eventuelt brukes tilå koke kraft). 

Dill passer ypperlig til fisk og skalldyr. Finhakkes til dressinger, marinader og sauser. Dill har sin selvfølgelige plass sammen med gravlaks, dillsaus, reker, krepseanretninger, potetretter og salater. 

Estragon

Estragon er lett bitter. Fransk estragon, også kalt “ekte estragon”, er rikere på smak, russisk er mer hardfør i hage. Estragon bør brukes nøkternt i matlagingen, men gir da en fyldig og fin aroma. Uunnværlig i béarnaise- og hollandaisesaus, supper, fiskeretter, god i fyll til kylling og i eggretter. 

Hakk eller klipp bladene og bruk det som krydder. Man kan lett lage estragoneddik ved å legge hele stilker med blad i eddikflasken. Det ser dekorativt ut, og kan for eksempel brukes til gaver.

Ellers bør man ikke bruke stilkene, da de har en veldig kraftig og skarp smak.

Koriander

Koriander er favoritturten i det meksikanske kjøkken og brukes i mange typer salsa. Bladene har en nydelig lukt og en litt skarpere smak som egner seg godt i salater, til grønnsaker, laks og til fjørferetter. 

Bruk gjerne hele planten og la stilkene være med når du kutter eller hakker. Koriander bør tilsettes heltmot slutten av varmebehandlingen for aller best smak. Koriander inngår også i mange curryblandinger. Korianderfrø brukes bl.a. som brødkrydder, i ris- og grønnsakretter, kaker og desserter. Ofte brukes koriander sammen med for eksempel kanel, ingefær og nellik.

Korianderfrøene har en mye kraftigere smak enn bladene og skal knuses i en morter.

Oregano

Oregano vil ha det tørt og solrikt. På Kreta vokser oregano vilt under nøyaktig disse varme forhold. Det gir oreganoen ekstra god fylde og naturlig smak. Likevel vil mange si at oregano har sin rette plass i det italienske kjøkken, til pasta og pizza. Brukes også til kjøtt, fjærfe, grønnsaker og eggretter, sauser, supper og risretter. 

Oregano er litt skarp på smak og bør derfor brukes med forsiktighet. I kokte retter bør oregano tilsettes straks før servering, da koking ødelegger smaksemnene.

I butikken får du kjøpt frisk oregano i potte og som avskåret, og dette er hovedsakelig planter som er produsert i Norge. Du kan også finne tørket oregano i krydderhyllen, eller du kan tørke oregano selv.

Persille 

Persille er en av våre gamle kulturplanter og har blitt dyrket i minst 2000 år. I det gamle Grekenland var persille et symbol for sorg, mens romerne brukte den som legeurt og mente den hadde dempende effekt på "bakrus" dagen derpå. 

Finhakket persille har utallige bruksområder og bruker til alt fra enkle rømmedressinger, til i salater og gryter.

Rosmarin

Rosmarin betyr opprinnelig “havets dugg” og er fremforalt elsket av det franske kjøkken. Rosmarinblomstene kan du kandisere og bruke som garnityr. 

Rosmarin inneholder eteriske oljer og bitre smaksemner som gir en søt, litt bitter smak som kan minne om kamfer. Smaken er veldig gjennomtrengende og man bør krydre med varsomhet. Tåler å koke med i matretter. Rosmarin passer bra til vilt og fete kjøtt- og fiskeretter, da den kraftige smaken bryter en litt fet smak.

Husk rosmarin til lammesesongen!

Timian

Timian er en anvendelig urt med sterkt aromatiske blader som er ypperlige i kjøtt- og fiskesupper, gryteretter, mat fra frysedisk, spagettisaus, pateer og kjøtt av alle slag – alt løftes opp ett hakk med litt timian.

Prøv litt finhakket timian i kålrotstappen eller fårikålen – ny, smaksrik og eksotisk vri. Det er bladene og de unge skuddene som brukes som krydder og de klippes av straks før planten blomstrer.

Salvie

Salvie har en bitter, aromatisk og veldig dominerende smak, og bør av den grunn brukes med forsiktighet. Det er bare de unge bladene som brukes som krydder. Det er ikke alltid nødvendig å hakke bladene, om man griller kjøtt eller fisk kan man legge på hele salvieblader.

Bruk gjerne salvie når du koker bønner og kjøtt med mye fett - som svin, gås og and, til fet fisk og i retter med kalvelever eller pasta.

 Bladene kan også kokes med i retter. Salvie kan brukes sammen med mange andre krydderurter, som persille, mynte, merian, oregano og basilikum. Til fet fisk brukes salvie ofte sammen med timian og til svinekjøtt sammen med rosmarin. 

Gressløk 

Gressløk har en mild, god løkaroma. Skyll bunten og hakk, klipp eller skjær den opp slik det passer. Ved varmebehandling tilsettes gjerne gressløken mot slutten av koketiden.

Gressløk er deilig i alle retter der du ellers bruker løk – til fisk, kjøtt og grønt. Frisk, finhakket, gressløk drysses  på supper, salater, kylling, poteter, kokte grønnsaker og eggretter. Også  godt på grillet kjøtt og fisk.

Sitronmelisse 

Sitronmelisse smaker og dufter svakt av sitron. Dette er en typisk desserturt som kan brukes både som ingrediens og pynt. Bladene brukes hele som pynt eller opphakket som smakstilsetning. 

Sitronmelisse må ikke koke, da forsvinner smaken. Plukk av de ytterste bladene ved bruk. Friske blader kan blant annet smaksette matolje og eddik, eller de kan brukes til te. Finhakkede, unge blader er fine i drikker, fruktkompotter, konfekt, eplegele, kaker og hjemmelaget iskrem.