Krydderurter - hva passer de til? Se video

Krydderurter - hva passer de til?

Få ting er så appetittvekkende som duften av friske urter, men kan du forskjell på alle urtene? Krydderurter gir maten et løft, men det er ikke alltid lett å vite hvilke urter som passer til hva. Her får du noen tips!

Urter er dekorative på kjøkkenbenken og lukter godt - men hvordan bruker man egentlig urtene i maten? Noen urter bør ikke koke lenge eller varmebehandles i det hele tatt, mens andre tåler mye koking og blir bare bedre av å trekke lenge med andre råvarer.

Her er alt du trenger å vite om de ulike urtene og hvordan du bruker dem.

Friske krydderurter er ferskvare, og bør oppbevares kjølig dersom du ikke har en solfylt plass til dem.

Slik bruker du basilikum

Basilikum kler alle tomatretter, er utsøkt i salater, obligatorisk til pasta, nydelig på pizza, og går også godt sammen med gresskar, squash, bønner, sopp og fisk. 

  • Smak: Søtaktig og mild smak. Kan gjerne brukes i store mengder.
  • Tilbereding: Bruk bladene hele, revet eller finhakket. Stilkene kan også hakkes og brukes.

Smaken blir forsterket ved oppvarming, men forsvinner om du varmebehandler basilikum for lenge.

Slik bruker du dill

Dill passer ypperlig til fisk og skalldyr, og kan finhakkes til dressinger, marinader og sauser.

Dill har sin selvfølgelige plass sammen med gravlaks, dillsaus, reker, krepseanretninger, potetretter og salater. 

  • Smak: Smaken av dill kan minne om anis og persille og er karakteristisk og litt kraftig
  • Tilbereding: Skyll bunten godt. Man bruker de smale bladene, de grove stilkene kan eventuelt brukes til å koke kraft.

Slik bruker du estragon

Uunnværlig i béarnaise- og hollandaisesaus, men passer også godt i supper, fiskeretter. Prøv den også i fyll til kylling og i eggretter. 

  • Smak: Lett bitter
  • Tilbereding: Hakk eller klipp bladene og bruk det som krydder. Stilkene bør ikke brukes, de har en veldig kraftig og skarp smak. 

Estragon bør brukes forsikrig i matlagingen, men gir en fyldig og fin aroma.

Man kan lett lage estragoneddik ved å legge hele stilker med blad i eddikflasken. Det ser dekorativt ut, og kan for eksempel brukes til gaver.

Slik bruker du koriander 

Koriander er favoritturten i det meksikanske kjøkken og brukes i mange typer salsa. Koriander inngår også i mange curryblandinger.

Korianderfrø brukes som brødkrydder, i ris- og grønnsakretter, kaker og desserter. Ofte brukes koriander sammen med for eksempel kanel, ingefær og nellik.

  • Smak: Bladene har en nydelig lukt og en litt skarpere smak
  • Tilbereding: Bruk gjerne hele planten og la stilkene være med når du skal finhakke koriander.

 Koriander bør tilsettes helt mot slutten av varmebehandlingen for aller best smak.

Korianderfrøene har en mye kraftigere smak enn bladene og skal knuses i en morter.

Slik bruker du oregano

Selv om oreganoen har sitt opphav i Hellas, vil mange si at oregano har sin rette plass i det italienske kjøkken.

Den er uunværlig til pasta og pizza, men passer også til kjøtt, fjærfe, grønnsaker og eggretter, sauser, supper og risretter. 

  • Smak: Oregano er litt skarp på smak og bør derfor brukes med forsiktighet.
  • Tilbereding: Hele urten kan brukes, både stilk og blad.

I kokte retter bør oregano tilsettes rett før servering, ellers koker smaken bort. 

I butikken får du kjøpt frisk oregano i potte og som avskåret, og dette er hovedsakelig planter som er produsert i Norge. Du kan også finne tørket oregano i krydderhyllen, eller du kan tørke oregano selv.

Slik bruker du persille

Persille kan brukes som krydder i mange ulike materetter. Den er god alt fra saus, dip, på poteter, smørbrød og til kjøtt og fisk.

  • Smak: Mild men karakteristisk smak.
  • Tilbereding: Skyll bunten og ta av stilkene. Buketter kan brukes hele til pynt, men bør finhakkes om de skal brukes i mat. Stilkene kan brukes til kraft. 

Persille fremhever også andre smaker når den kokes, og passer dermed utmerket i både supper og gryter.

Slik bruker du rosmarin

Rosmarin betyr opprinnelig “havets dugg” og er spesielt elsket av det franske kjøkken. Rosmarin passer bra til vilt og fete kjøtt- og fiskeretter, da den kraftige smaken bryter en litt fet smak.

  • Smak: Søt og litt bitter smak som kan minne om kamfer.
  • Tilbereding: Kun bladene brukes. Bruk dem hele eller finhakket. Kvister med rosmarin kan med fordel brukes til å stikke i lammestek eller fisk.

Smaken er veldig gjennomtrengende og man bør krydre med varsomhet. Tåler å koke med i matretter. 

Slik bruker du timian

Timian er en anvendelig urt med sterkt aromatiske blader som er ypperlige i kjøtt- og fiskesupper, gryteretter, mat fra frysedisk, spagettisaus, pateer og kjøtt av alle slag – alt løftes opp ett hakk med litt timian.

  • Smak: Sterk krydret, sitronaktig smak. Minner nesten litt om oregano.
  • Tilbereding: Både stilker og blader brukes. Kan brukes hele eller finhakket.

Prøv litt finhakket timian i kålrotstappen eller fårikålen – ny, smaksrik og eksotisk vri. 

Slik bruker du salvie

Salvie har en kraftig smak, og brukes ofte i varme retter med andre urter. Persille, mynte, oregano og basilikum er gode sammen med salvie.

Til fet fisk brukes salvie ofte sammen med timian og til svinekjøtt sammen med rosmarin. 

  • Smak: Salvie har en bitter, aromatisk og veldig dominerende smak, og bør brukes med forsiktighet.
  • Tilbereding: Kun bladene brukes. De kan finhakkes eller legge på hele salvieblader på kjøtt- eller fiskestykker. 

Bruk gjerne salvie når du koker bønner og kjøtt med mye fett - som svin, and, fet fisk og i pastaretter.

Slik bruker du gressløk

Gressløk er deilig i alle retter der du ellers bruker løk – til fisk, kjøtt og grønt. Frisk, finhakket gressløk drysses på supper, salater, kylling, poteter, kokte grønnsaker og eggretter.

  • Smak: Gressløk har en mild, god løkaroma. 
  • Tilbereding: Skyll bunten og hakk, klipp eller skjær den opp slik det passer.

Ved varmebehandling tilsettes gjerne gressløken mot slutten av koketiden.

Kjøp fersk og tørket gressløk hos MENY:

Slik bruker du sitronmelisse

En typisk desserturt som kan brukes både som ingrediens og pynt. 

Friske blader kan blant annet smaksette matolje og eddik, eller de kan brukes til te. Finhakkede, unge blader er fine i drikker, fruktkompotter, konfekt, eplegele, kaker og hjemmelaget iskrem.

  • Smak: Smaker og dufter svakt av sitron.
  • Tilbereding: Plukk av de ytterste bladene. Finhakk eller bruk bladene hele som smakstilsetning eller pynt.

Sitronmelisse må ikke koke, da forsvinner smaken.