God julestemning med hjemmelaget julepynt

God julestemning med hjemmelaget julepynt

Du trenger ikke kjøpe mye nytt for å pynte til jul. Julepynt kan du enkelt lage selv av ting du allerede har liggende. Bli inspirert og se våre beste tips til hjemmelaget julepynt.

Det blir mye julepynt som hoper seg opp etter årevis med julehandling - så hvorfor ikke lage julepynt av noe du allerede har om du ønsker noe nytt? Få god julestemning hjemme med våre tips til enkel og koselig julepynt.

Emblem
Du enkelt lage din egen, rustikke julepynt til juletreet. Prøv noen av tipsene nedenfor - bare husk å lage hull til tråden så du får hengt opp pynten!

Appelsiner og klementiner til pynt

Appelsiner og klementiner hører julen til, så hvorfor ikke bruke dem til pynt? Lag flotte lykter, heng opp en klassisk appelsin med nellikspiker eller pynt huset med tørkede appelsinskiver.

Lykter av klementinskall

Deilig lukt av jul med koselige lykter av klementinskall! Det eneste du må gjøre, er å skrelle klementinene på en litt annen måte for å få finest mulige lykter.

Ved å skrelle klementinene og stikke eller skjære ut mønster i skallet. Ved å skrelle klementinene og stikke eller skjære ut mønster i skallet.

Slik lager du klementinlykter:

 1. Skjær gjennom skallet rundt midten av hele klemeninten.
 2. Bruk en skje til å løsne skallet fra kjøttet, da slipper du at skallet revner og lykten blir ødelagt.
 3. Vipp fruktkjøttet ut av skallet så det halve skallet er intakt
 4. Finn frem små pepperkakeformer, eller skjær ut små hjerter, stjerner eller andre former i lyktene. Pynt med nellikspiker.
Slik lager du stemningsfulle julelys

Slik lager du stemningsfulle julelys

Vær kreativ når du skal lyse opp julen. Her får du gode tips om hvordan du kan lage fine løsninger med levende lys.

Tørkede appelsinskiver

Her kommer julestemningen snikende med en gang den behagelige lukten av de tørkede appelsinskivene kommer fram. I tillegg er de svært dekorative, og passer det meste av farger og annen pynt. 

Tørkede appelsinskiver passer godt som pynt til juletreet - og de lukter i utrolig godt! Tørkede appelsinskiver passer godt som pynt til juletreet - og de lukter i utrolig godt!

Slik tørker du appelsinskiver:

 1. Sett ovnen på 50-60 grader.
 2. Vask appelsinene og tørk dem godt.
 3. Skjær de opp i tynne skiver og legg skivene på stekebrett med bakepapir.
 4. Stek dem i ovnen i ca 2-3 timer, avhengig av hvor tykke skivene er.
 5. Ta ut stekebrettet og la skivene lufttørke på brettet til de blir sprø. Dette tar opptil et døgn.
Heng appelsinskivene på juletreet, på veggen, bruk dem i blomsteroppsatser, som bordpynt eller bruk dem som pynt på bordkort, julekort eller pakkelapper.

Enkel julepynt på 1-2-3:

Pynt med nøtter

Valnøtter og hasselnøtter er nøtter som gir skikkelig julestemning. De fleste har dem hele i skål - der er de både dekorative og enkle å forsyne seg av - men du kan også lage pynt med dem! 

Spesielt skallet på valnøttene kan brukes til mye spennende dekor. Klarer du å ikke knuse skallet, kan du lage mye gøyal pynt! 

Hele valnøtter kan bli dekorativ og rustikk julepynt. Alt du trenger er valnøtter og tråd! Hele valnøtter kan bli dekorativ og rustikk julepynt. Alt du trenger er valnøtter og tråd!
 • Heng opp valnøtter på juletreet
  Har du noen gamle eller ødelagte juletrekuler som ikke lenger trenger toppdelen hvor løkken er? Lim dem på valnøttene, så har du julepynt på 1-2-3. Du kan også binde tråd i ønsket farge rundt valnøtten, og lage dusker og oppheng etter eget ønske. 
 • Lag salt- og pepperbøsse av tomme valnøttskall
  Bruk et halvt valnøttskall og fyll med salt, grovkvernet pepper eller annet ønsket krydder.
 • Spraylakkerte valnøttskall til pynt
  Du kan også spraylakkere valnøttskallene i gull, sølv eller andre farger. Bruk dem i blomsteroppsatser, som bordpynt eller på julekort og bordkort.

Lag lys av valnøttskall
Skjær til stearin fra telys og dytt det i et nøtteskall sammen med veken. Du kan også lage de fra bunnen av.

Julens krydder som pynt

Kanelstang, nellikspiker og tørket stjerneanis egner seg godt til julepynt. Vil du gjøre det veldig enkelt kan du anrette krydderet i skåler, på fat eller i en vase og ha på bordet. 

Du kan også henge opp stjerneanis på treet ved å bare tre en tråd og knyte en passende løkke på. 

Stjerneanis, nellik og kanelstenger passer godt å pynte til jul med - og disse krydderne oser av julestemning. Stjerneanis, nellik og kanelstenger passer godt å pynte til jul med - og disse krydderne oser av julestemning.

Nellik, kanel og stjerneanis lukter godt av jul. Sett fram små, dekorative skåler rundt om i huset. Du kan også ha med de tørkede appelsinskivene.

Julepynt av flasker og hermetikkbokser

Har du flasker, hermetikkbokser, hyssing og annet liggende, er det enkelt å lage fin pynt om man tenker litt utenfor boksen.

Hermetikkbokser kan bli fine blomstervaser eller -potter, syltetøyglass kan bli flotte telysholdere.

Hermetikkbokser kan brukes til mer enn du tror! Hvorfor ikke bruke dem som en lekker adventsstake? Hermetikkbokser kan brukes til mer enn du tror! Hvorfor ikke bruke dem som en lekker adventsstake?

Enkle tips til julepynten

 • Bruk hermetikkbokser som blomsterpotter og vaser
  Riv av etiketten og vask hermetikkboksen. Du kan spraylakkere den i en annen farge om du vil, eller beholde den som den er. Ha gjerne oppi en liten julestjerne i eller en annen, passende blomst. 
 • Glassflasker som lysestake
  Visste du at glassflaskene enkelt kan brukes som lysestake? Vask dem godt og fjern etiketten. Du kan fylle flasken med fine ting, som tørket, hele krydder, tørkede appelsinskiver eller kristtorn - eller la de forbli tomme. Sett lyset i tuten og du har flotte lysestaker!
Emblem
Har du røde bånd liggende? Disse kan knytes rundt vaser, kubbelys og blomsterpotter. En enkel måte å skape julestemning på!

Pynt til jul med pepperkaker

Pepperkaker er perfekt å pynte til jul med! Ikke bare er det moro å bake dem, du kan også bestemme helt selv hvordan julepynten skal se ut.

Klassisk og enkel julepynt - pepperkakehjerter i vinduene Klassisk og enkel julepynt - pepperkakehjerter i vinduene

Vil du ha vanlige hjerter du kan henge i vinduene, eller er det kanskje på tide å henge opp noen pepperkakekatter? La barna bli med på pepperkakebakingen og pyntingen - moro for store og små!

Slik lager du pepperkakekalender

Slik lager du pepperkakekalender

En pepperkake om dagen, hele julen gjennom! Imponere med en adventskalender av pepperkaker - enkelt og veldig hyggelig å lage.

Tips til pepperkakepynt

 • Pepperkakehjerter som henges opp
  Store hjerteformer kan du få kjøpt i de fleste kjøkkenbutikker. Husk å lage hull til snoren pepperkaken skal henge i før pepperkaken stekes!
 • Pepperkakekalender
  Lag 24 pepperkaker i ønsket form og pynt dem med nummer fra 1-24. Henges opp på en krans, i vinduet eller på veggen. Har dere juletreet oppe tidlig, kan dere også henge dem på treet og lete etter dagens pepperkake. 
Slik bygger du pepperkakehus

Slik bygger du pepperkakehus

Det blir fort liv i stua når pepperkakehuset skal bakes og bygges. Men hvordan lykkes man egentlig med å lage et pepperkakehus som henger sammen og som står? Her er våre beste tips!

Lag pepperkakehus

Pepperkakehus er kjempepopulært å lage i førjulstiden! Ikke bare er det gøy å lage, det gir mye julestemning når pepperkakehuset står til pynt på sin faste plass.

Er du av den kreative sorten, kan du lage vinduer og putte lys inni huset. Har du god tid før jul? Lag flere hus og hytter - eller kanskje et helt pepperkakeslott?

Alt du trenger til pepperkakene