Gode julepølser av utegris hos MENY

Gode julepølser av utegris hos MENY

Utegrisene på Bjuland lever fritt på store områder og driver med sitt. Det gir julens beste pølser i ferskvaredisken vår!

En skikkelig ribbe trenger følge av gode håndverkpølser. I år er MENY-Laugets julepølser produsert på utegriser fra Bjuland gård i Rogaland. Her finner du både rå, grove og kokte julepølser i tillegg til sosisser.

Det er andre året Prima Jæren, Albert Idsøe, Bjuland gård og MENY samarbeider om å lage pølser av aktive utegriser.

- For de som er opptatt av dyrevelferd, er disse pølsene de beste du får, sier leder i MENY-Lauget Espen Schøning Lie.

MENYs julepølser av utegris

Velg din favoritt, enten det er rå eller kokt, grov eller finmalt - eller kanskje sosisser. Her finnes noe for enhver smak!

  • Rå, grovkvernet julepølse - En grov og saftig variant med 91 prosent kjøttinnhold, som er laget på deilig dansk vis med nellik, allehånde, hvit pepper og løk.
  • Rå julepølse
  • Kokt julepølse - en litt spesiell liten tjukkas, som er grovkvernet og tilsett røkt svineknoke. Den svineknoken gir et hint av røkt og en behagelig konsistens
  • Sosisser - passelig julekrydret, saftige og gode. 
Rå pølse er pølsemakerens svar på bakerens ferskeste brød - bedre blir det ikke!

Ikke lagt på svøm enda

En utegris er en travel gris. Grisene på Bjuland gård går turer i skauen, tråkker oppi lia, roter etter røtter og de har sin egen strand inntil ferskvann, hvor de vasser og koser seg.

- Griser kan svømme, men jeg har ikke sett at de har lagt på svøm enda. Jeg er glad for at de ikke driver og svømmer over til naboene, sier bonde Andreas Handeland.

Selv om griser kan svømme, har de så langt ikke lagt på svøm til naboen Selv om griser kan svømme, har de så langt ikke lagt på svøm til naboen

Han har 400 griser om gangen, som blir rundt 800 i løpet av en sesong. I tillegg driver han med ammekyr for MENY Angus. De hardeste vintermånedene er det pause i svineproduksjonen på Bjuland.

Bonden er glad for at han startet med utegris, han ser at dyrene trives og har det bra. 

Det er nybrottsarbeid her i Rogaland å drive med utegris med et så stort antall dyr, og jeg håper at flere tør å satse på det

Gården hans har et stort areal med heier og utmark. Han skjønte at det best egnede dyret å drive med på et så romslig område var utegris.

Griser er sosiale dyr og når Andreas går rundt på gården, dilter de etter ham på korte, raske ben. Griser er sosiale dyr og når Andreas går rundt på gården, dilter de etter ham på korte, raske ben.

- Grisene er morsomme. Det er vanvittig hvordan de jobber og snur opp ned på jorda i jakten etter rotvekster som de kan tygge på. Men de er også late, de har av-og-på-knapp, sier bonden. 

Julens beste medisterkaker og medisterpølser

Julens beste medisterkaker og medisterpølser

Medister i alle varianter hører med på alt fra ribbetallerken, til julefrokostbordet, juletapas og som deilig restemat. Hos MENY finner du alt du trenger av medisterdeig, medisterkaker, julepølse og sosisser.

Robuste kosegriser

De spiser når de vil og sover når de vil. Når det regner, som det ofte gjør i Rogaland, ligger de tett inntil hverandre i hyttene sine og gosser seg. Grisene er flokkdyr, som betyr at alle stort sett gjør det samme. 

- Hvis de ikke gidder å stå opp før ett, så gjør de ikke det. Ingen av dem. Da sover de til langt på dag, forteller Andreas, som er overrasket over hvor robuste og selvstendige de er.

I naturskjønne omgivelser får grisene boltre seg, grave og være aktive. Slikt blir det gode julepølser av! I naturskjønne omgivelser får grisene boltre seg, grave og være aktive. Slikt blir det gode julepølser av!

Umulig uten godt samarbeid

Utegrisene blir også til høye og fine juleribber hos MENY, og for Andreas betyr produksjonen av julepølsene at hele grisen kan benyttes til unike produkter.

Det var ingen selvfølge, og han er takknemlig for et samarbeid som gjør det mulig for ham å drive med utegris i stor skala. Bonden håper flere følger etter når de ser at det er mulig.

Samarbeidet med Prima Jæren og Meny er helt vesentlig for at dette skal gå.

- Vi trenger alle parter som er med på å heie frem en omstilling i næringen, som tør å satse på nye og foreløpig små produksjonslinjer, sier han. 

Den beste ribba til jul - dette er ribbene du finner hos MENY

Den beste ribba til jul - dette er ribbene du finner hos MENY

Ribbe er ikke lenger bare ribbe. Velg mellom et stort utvalg ribbe - alt fra fryst, fersk, krydret og ferdig stekt. Her er noe av utvalget du finner på nett og i din lokale MENY-butikk!