Alt om biff
Biff er ikke bare biff! De fem filetene er de møreste stykkene fra storfe, men alle har ikke lik mørningsgrad. Felles for dem alle er at de ikke trenger å tilberedes lenge for å bli møre, det er de allerede.
Hvorfor er biff mørt?
Mørhet handler i stor grad om hvor på dyret kjøttet befinner seg. Kjøtt er muskler, og muskler som blir brukt mye får sterkere, grovere muskelfibre. Dette betyr at kjøttet må tilberedes lenge slik at muskelfibrene mykner. Bog, høyrygg og bibringe er typiske eksempler på slikt kjøtt.
Mørt kjøtt er dermed muskler som befinner seg steder som ikke brukes like aktivt, og her finner vi de typiske biffene våre - indrefilet, ytrefilet, entrecôte, mørbrad og flatbiff.
Hvilken biff er den beste?
Ja, hvilken biff skal man egentlig velge? Aller først er det lurt å tenke på hva du selv liker med biffen du vanligvis velger. Liker du best at den er mør, skal den helst smake mye eller skal den være så mager som mulig?
Dette er de vanligste biffene:
Indrefilet
Sitter på insiden, helt bakerst på filetkammen. Dette er det absolutt møreste kjøttet på dyret og et godt valg for deg som ønsker det møreste av det møre.
Det er magert og egner seg like godt til helsteking som til biff i skiver.
Ytrefilet
Ytrefileten sitter på ryggens ytterside og strekker seg fra låret og langt fram på ryggen. Egner seg godt til både helsteking og skiver, men er halvparten så mør som indrefileten.
Ikke la deg skremme av den grunn, ytrefileten er fremdeles svært mør og velegnet som biff!
Entrecôte
Dette er den eneste bifftypen som kommer fra forparten av dyret. Den har ofte fin marmorering, som kan ses ved de mange hvite fettstripene i kjøttet.
Dette fettet smelter under stekingen og gir ekstra god smak, og gjør entrecôten til den saftigste og mest smaksrike biffen. Egner seg godt til helsteking.
Mørbrad
Mørbraden kommer fra den øverste delen på låret, og er et finfibret og ganske mørt kjøtt.
Den passer utmerket til biffstykker, men kan også strimles eller stekes hel. En kjempefin allrounder!
Kjøttfe - garantert mør og smakfull
Kjøttfe er storfe spesielt avlet for kjøtt. Her finner du raser som limousine, charolais og vår egne MENY Angus.
Kjøttet kjennetegnes som svært mørt og smakfullt. Limousine og charolais gir magert kjøtt, mens MENY Angus har mye intramuskulært fett (marmorering) - noe som gjør biffen svært saftig og smakfull.
Spennende biffer av MENY Angus
Har du lyst på noe litt annet enn den vanlige entrecôten? Prøv en av disse biffene:
- Flank steak
Flank steak er en god og smaksrik hverdagsbiff som hentes fra siden av dyret. Den har noe mer bindevev og er noe mindre mør, men er likevel et lekkert stykke biffkjøtt og velegnet som helstekt og skåret i tynne strimler til fajitas og biffsalater. - Teres major
Også kalt shoulder tender på engelsk, er blant de møreste biffstykkene som finnes. Det krever ekstremt dyktige slaktere for å hente ut en teres major uten å ødelegge kvaliteten, og du finner den i utvalgte kjøttdisker hos oss. Teres major kan også bestilles. - Culotte
Culotte ligger som et lokk over mørbraden, og har et fettlokk som gir fantastisk smak til kjøttet. Ofte havner flank steak og culotte i karbonadedeigen fordi folk ikke vet hvordan kjøttet skal tilberedes.