Thorbjørnrud Ysteri – prisvinnende oster fra Hadeland Se video

Thorbjørnrud Ysteri – prisvinnende oster fra Hadeland

På Hadeland, nærmere bestemt på vakre Jevnaker, ligger ærverdige Thorbjørnrud hotell der bonde, eier og hotell-direktør Olav Lie-Nielsen gir sine gjester helt spesielle matopplevelser.

Kjøp ostene fra Thorbjørnrud hos MENY

Anretning med ost fra Thorbjørnrud Anretning med ost fra Thorbjørnrud (Bilde: Josefin Linder)

Utmerkelser i oste-VM

Under World Cheese Awards i Bergen i november 2018 vant ysteriet Supergull med osten som nå heter Rød Ku, noe som er en bragd. Supergull betyr at den på sitt dommerbord, i konkurranse med ca. 50 oster, kåres til bordets beste. I tillegg til sølv i blåmugg samme år. 

I 2022  stakk Rød Ku igjen av med Supergull. Imponerende!

Ysteriet lager også en ypperlig cheddar, og snart vil meieribestyrer Yngve Strøm Tingstad gi folk kortreist mozzarella fra Hadeland.

Øvre Kjeksrud gård Øvre Kjeksrud gård (Bilde: Josefin Linder)

På Thorbjørnrud er de selvforsynt med kjøtt og melk fra egen gård, Øvre Kjekshus. I hotellhagen dyrkes grønnsaker, frukt og urter. De lager sine egne spekepølser, skinker og pateer, og i ysteriet på hotellet produseres velsmakende oster og andre meieriprodukter.

Jersey-ku Jersey-ku (Bilde: Josefin Linder)

Ysteriet holder til i det gamle svømmebassenget. For de fleste vil det høres rart ut å anlegge ysteri i et svømmebasseng – ja, på et hotell i det hele tatt. For oss på Thorbjørnrud fremstår det imidlertid logisk. Vi er langt mer opptatt av mat enn klorvann, og har nærmest ubegrenset tilgang på melk fra gården vår, Øvre Kjekshus.

Da vi bestemte oss for å ha ysteri på hotellet, var kongstanken å kunne servere helt unike Thorbjørnrud-oster i hotellrestauranten.

Men den tanken hadde allerede vokst da Olav skulle velge utstyr: Hvis vi skulle legge inn så mye arbeid for å spre osteglede på hotellet – hvorfor ikke lage ost til hele det norske folk? Olav så en ny mulighet for å kombinere business og glede. Ost gir bedre fortjeneste enn melk, og har man først knekt ostegåten, kan man like gjerne øke volumet! Han ansatte Yngve Strøm Tingstad som meieribestyrer og begynte testproduksjon av ost med melken fra Jersey-kyrene på gården.

Å eksperimentere frem en god ost er veldig annerledes enn å lage saus. Tenk deg selv å måtte vente i uker og måneder før du får vite om du er på sporet av noe spektakulært!

Heldigvis gir all den vonde prøvingen og feilingen resultater, og Olavs drøm om å lage skikkelig god cheddar her i Norge, er fullbyrdet. 

Yngve med raclett Yngve med raclett (Bilde: Josefin Linder)

Ostene fra Thorbjørnrud ysteri får du i de fleste MENY-butikkene.