10 matskatter du må prøve til jul
Prøv disse matskattene
1. Jæren Smak ribbe
For mange blir det ikke jul før ribba står på middagsbordet selve julaften. Takket være ildsjeler som Bredo og familien på Jæren får du ribbe av ypperste klasse. Bøndene brenner for grisenes velferd, som igjen resulterer i godt kjøtt.
Ribba fra Jæren Smak er marmorert og har et naturlig fettlag i kjøttet. Råvarer som dette lager nesten seg selv, så du kan bare lene deg tilbake og la svoren poppe!
2. Sosisser, rå og grov julepølse av utegris fra Bjuland
Tilbehøret til julens store middag får du fra Bjuland. De smaksrike julepølsene et resultat av samarbeidet mellom MENY, Prima Jæren, Albert Idsøe og Bjuland gård, der grisene går ute på store beiter.
Den grove pølsen er laget på dansk vis med nellik, allehånde, hvit pepper og løk. Den rå julepølsen er en tykkere, grovkornet variant tilsatt røkt svineknoke. Sosissene er julekrydret, saftige og gode.
Du finner alle julepølsene i ferskvaredisken.
3. Julefripa fra Klokk & Co
Ta deg en pause fra juleforberedelsene og nyt en frisk tørsteslukker fra Klokk & Co. Det Oslo-baserte bryggeriet er lidenskapelig opptatt av å lage spennende og smaksrike alternativer til alkoholholdig drikke.
Julevarianten er en fruktig IPA, kalt Julefripa. Med hint av norske epler og kanel, er Julefripa den perfekte kombinasjonen til julens mange mektige måltider.
Årets nyhet er FripaRadler Julebrus. Radler er en forfriskende blanding av 50% øl og 50% limonade, og en deilig trøsteslukker. FripaRadler Julebrus er laget med ekte frukt og alkoholfri IPA og har en tydelig julebrussmak. Prøv den!
4. Emma fra Balholm
Servere en sprudlende velkomst til juleselskapene. Balholms "Emma" er produsert av flittige fruktdyrkere i Sogn som også er opptatt av å foredle frukten til leskende drikker. "Emma" er balansert og anvendelig, med perlende friskhet og tydelig eplesmak som gjør den lett å like. Og mange av gjestene vil nok ta "Emma" med til julebordet uansett om det står torsk, ribbe eller pinnekjøtt på menyen.
5. Formost fra Heidal ysteri
La julefreden senke seg med lange, bugnende frokoster. Et fast inventar til julefrokosten er brunosten fra Heidal Ysteri.
Den har sin opprinnelse fra Gudbrandsdalen, og osten er som en nasjonalskatt å regne. En 100 år gammel godt bevart oppskrift er hemmeligheten bak den fyldige og karamellaktige smaken. Ostens vakre form er laget av en treskjærer fra lokalområdet.
6. Edamerost fra Myrdal
Ingen jul uten edamer på frokostbordet. På Myrdal gård som ligger på Tysnes, sør for Bergen, lages edamer etter en tradisjonell, nederlandsk oppskrift.
Myrdal ysteri bruker førsteklasses råvarer og foredler melk fra gårder på Vestlandet. Den røde voksen gjør at osten oppbevares og modnes bedre. Myrdals edamer har en mild, litt salt smak og er perfekt som pålegg til julebrød.
7. Sjokoladefryd fra Jentene på Tunet
Selv om det blir mange mektige julemåltider, bør du unne deg søtsaker av beste sort! I Selbu holder Jentene på Tunet til. Her lages kvalitetssjokolade fylt med alt fra friske bær, frukt, nøtter og krydder.
Hver eneste bit er håndlaget og kalles sjokoladefryd siden smaksopplevelsen skal være en fryd for både øyne og gane.
8. Julekrydret kryddersildfilet fra Juviksild
Sild hører julen til, og en av de beste produsentene finner du i Juvika – på øya Gossen ytterst på Romsdalskysten.
Her er det kun vinterfanget vårgytende sild som blir brukt i produksjonen og kvalitet er det som kjennetegner bedriften. En spesialkrydret modningslake gir den rike smaken og julesilden har enda mer av de gode krydderne, som gjør veien til den hjemmelagde julesilden kortere.
9. Tromsørull fra Aron Mat
Skal du unne deg litt mer luksus til julefrokosten, bør du se mot nord. På yttersida av Kvaløya, holder familien Aronsen til der de produserer pinnekjøtt, fenalår og pålegg av beste kvalitet. Lammerullen lager de etter en oppskrift som har fulgt familien gjennom flere generasjoner. Og Tromsøsylte er en deilig ribberull med rik smak av allehånde og nellik.
10. Økologisk flatbrød fra Rørosbaker'n
Sprøtt og smakfult flatbrød passer til både sild og spekemat, rull og pinnekjøtt, og er et "must" til rakfisken på alle julebord. Og, knasende sprøtt flatbrød med søt karamellsmakende brunost er jo nærmest en dessert.
Røros økologisk Flatbrød er bakt etter gammel oppskrift. Det er takkestekt, grovt og sprøtt, og har en tykkelse som gjør det lett å smøre.
Rørosbaker'n steker også andre spennende varianter som Flatbrød av spelt, flatbrød med tyttebær og grovt & sprøtt flatbrød.