Dybvik - klippfisk i særklasse fra Borgundfjorden

Dybvik - klippfisk i særklasse fra Borgundfjorden

I snart 100 år har Dybvik laget klippfisk i verdensklasse. I dag er det tredje generasjon som fører det tradisjonsrike håndverket og kjærligheten til klippfisken videre.

På Fiskarstrand - nærmere bestemt i Djupvika på øya Sula, utenfor Ålesund holder Dybvik-brødrene Petter, Sindre og Jakob til. Sammen driver de farfarens familiebedrift videre.  

– Det er verdens beste klippfisk som kommer fra disse traktene, smiler Jakob Dybvik. Vi synes håndverket og kvaliteten er så fantastisk.

Da brødrene tok over, ønsket de å formidle historien til familiebedriften, men også historien til norsk klippfisk.

Det er den norske grundigheten, håndverket og fokus på kvalitet som er så viktig. Vi tar ikke noen snarveier!

Klippfisk er havets spekeskinke

Dybviks klippfisk er et miljøvennlig produkt. Torsken er villfanget i kalde, klare havområder før den blir saltet, tørket og modnet på fabrikken ved Borgundfjorden.

– Det begynner alltid med et godt råstoff for å få det beste sluttproduktet. At produksjonen og torskestammen er bærekraftig, er kjempeviktig for oss, understreker Jakob. 

– Når fisken kommer inn på anlegget vårt, er det behandlingen av den som er avgjørende. Alt som går på smak og kvalitet har førsteprioritet. 

For selv om ingrediensene er få, er det håndverket og kvaliteten som er hemmeligheten bak.

Klippfisken er fantastisk når det gjelder smak, kvalitet og næringsstoff. Det er derfor den blir kalt «havets spekeskinke».

Mer tilgjengelig for folk i farta

Dybvik har klart å ivareta den tradisjonelle foredlingsprosessen samtidig som de har videreutviklet produktutvalget etter folks endrede matvaner.

I 2018 ble Dybvik en av tre leverandører som fikk MENYs Matskattstipend og ble tildelt et stipend for å videreutvikle produktene sine. Samme år vant Dybvik-brødrene «Årets sjømat foredlet» i Det Norske Måltid. Ifølge Jakob har slike priser hjulpet merkevaren videre.

Matskattstipendet gikk til å lage ferdig utvannet klippfisk, og gjøre klippfisken mer tilgjengelig og praktisk for folk i farta.

- Det er mange som vet hva bacalao er, men det er et stykke derfra til å snu matvanene til folk og få dem til å velge vår fisk i dagligvare. ­Det tar lang tid å bygge opp en merkevare, og særlig et smalt produkt.

- Produktet kommer ikke fra ønsket om å bli kjent selv, men fra kjærligheten til klippfisken, understreker Jakob. 

Ferdigretter med klippfisk

I dag selger Dybvik ferdigretter som bacalaogryte, bolinhos (portugiske klippfiskboller) og klippfiskburger i dagligvare. I kjøledisken har de ulike varianter som er gasspakket og klare til bruk.

– Det er ikke lenger kun i den klassiske bacalaogryta du kan bruke klippfisken. Den fungerer like godt i alt fra wraps til pizza. 

Selv har Jakob en favorittmåte å tilberede fisken på:

– Min favoritt er pannestekt klippfisk i smør med rotmos og rotgrønnsaker til. Det smaker himmelsk godt! 

I de latinske landene har klippfisken alltid vært det man spiser under høytiden. Derfor har også klippfisk blitt en rett her hjemme som ofte nytes i påsken.

Emblem
Skjærtorsdag er den nasjonale klippfiskdagen?

Dybvik-produktene finner du i alle MENY-butikker.