Stavanger ysteri – by-ysteri med lidenskap for rå melk Se video
Bilde: Camilla Jensen

Stavanger ysteri – by-ysteri med lidenskap for rå melk

I et hvitmalt murhus i Østre bydel av Stavanger forvandler Lise økologisk melk fra Leikvoll gard i Randaberg til de lekreste økologiske oster. Vi er hos Stavanger Ysteri i Ryfylkegata!

Kjøp ost fra Stavanger ysteri hos MENY

Dette er de 6 finalistene i MENYs Matskattstipend 2021

Dette er de 6 finalistene i MENYs Matskattstipend 2021

Seks av 450 lokalmatprodusenter har nådd gjennom nåløyet som finalister i MENYs Matskattstipend 2021. Kandidatene brenner for godt håndverk, lokale råvarer, høy kvalitet og produktutvikling. Juryen, bestående av blant annet landbruk- og matminister Olaug Bollestad, offentliggjør vinnerne til høsten.

Dame med pågangsmot

Stavanger Ysteri eies og drives av Lise Brunborg, byjente med over middels interesse for landbrukspolitikk og med mastergrad i kvit geitost. Lise er en dame med pågangsmot og drev det sagnomsuste ysteriet Håøya Naturverksted i Oslofjorden sommersesongen 2014. Uten innlagt strøm og vann, med håndmelking av kasjmirgeiter morgen og kveld og ysting to ganger per dag leverte hun ost til restauranter med Michelin-stjerner og delikatessehandler i Oslo.

Rødkittostene Pan og Konrad modnes i ostegrotten under ysteriet Rødkittostene Pan og Konrad modnes i ostegrotten under ysteriet (Bilde: Camilla Jensen)

Fra teoretisk fysikk til master i ostevitenskap

Lise studerte teoretisk fysikk før et besøk hos to venninner på Rennebu fikk henne over i ostens verden. Besøket førte til at hun søkte seg inn på meieriteknologi på Ås og tok en master i ostevitenskap i 2012. Lise brenner for ost, lokal verdiskaping, bynært landbruk, bærekraftig kvalitetsmat og et levende nærmiljø. Et viktig samarbeid med Leikvoll gard sikrer den beste kvaliteten økologisk kumelk til ysteriet.

Ostene ystes av rå økolgisk melk fra Leikvoll gård Ostene ystes av rå økolgisk melk fra Leikvoll gård (Bilde: Tommy Ellingsen)

Første by-ysteri

Osteproduksjonen foregår i sentrum av Stavanger, i en gammel hermetikkfabrikk, og regnes som Nord-Europas første by-ysteri. Vegg i vegg ligger Fermenten, og besøkende kan følge osteproduksjonen fra Fermentens atrium. Melken leveres dagsfersk av bonden Kolbjørn Anda fra hans økologiske gård Leikvoll som ligger 10 minutter utenfor byen.

Daglig leveres fersk økologisk melk fra Leikvoll gård Daglig leveres fersk økologisk melk fra Leikvoll gård (Bilde: Camilla Jensen)

Lidenskap for rå melk

Ysteriets lidenskap er å yste ost av rå melk og modne den naturlig over lengre tid for å lokke fram alle de gode og komplekse smakene fra melka. Det produseres flere oster i småskala, men det er Fønix som er fanebærer. «Jeg er spesielt stolt av blåmuggosten Fønix», forteller Lise. «Det er så moro å lage noe som andre matmennesker verdsetter, og Fønix er så bra at den fikk en egen rett på Maaemo!»

Det er så moro å lage noe som andre matmennesker verdsetter, og Fønix er så bra at den fikk en egen rett på Maaemo!

Fønix er en relativt fast blåmuggost Fønix er en relativt fast blåmuggost (Bilde: Camilla Jensen)

Fønix

Ysteriets flaggskip. En aromatisk blåmuggost, balansert med søte og nøtteaktige smaksnoter. Fønix er en relativt fast blåmuggost og den lange modningstiden - rundt 6 månder, ved lav temperatur gir en kremet konsistens og kompleks smak. Osten er ystet av økologisk, dagsfersk rå melk. Hver ost er ca. 2,8 kg.

Pan er en halvfast rødkittost Pan er en halvfast rødkittost (Bilde: Camilla Jensen)

Pan

I kjelleren under ysteriet har vi bygget en ostegrotte, der modnes osten ved de naturlige forholdene. Pan, en halvfast rødkittost, modnes i kjelleren i 6 uker med vår egen klassiske morge-kultur. Osten blir deretter pakket inn i vokset papir og lagret kaldt for å fullføre modningen. Osten er ystet av økologisk, dagsfersk rå melk. Hver ost er ca. 1,4 kg.

Konrad er modnet med kultur basert på Konrad Stout fra Lervig bryggeri Konrad er modnet med kultur basert på Konrad Stout fra Lervig bryggeri (Bilde: Camilla Jensen)

Konrad

Ved siden av Pan i kjelleren hviler Konrad. Konrad, en halvfast rødkittost, modnes med en kultur basert på Lervig Bryggeri’s Konrad Stout i 6 uker. Osten pakkes deretter inn i vokspapir og lagres kaldt for å fullføre modningen. Osten er ystet av økologisk, daglig fersk rå melk. Hver ost er ca. 1,4 kg.

Ostene fra Stavanger ysteri får du kjøpt hos MENY Helgø og MENY i Rogaland og i utvalgte MENY-butikker i hele Norge.