Rørosmeieriet - Røros

Rørosmeieriet - Røros

Røros på sitt beste.

Siden 2001 har Rørosmeieriet tatt vare på de rike mattradisjonene og de gode råvarene fra Rørostraktene.

Rørosmeieriet ble stiftet 5. januar 2001 for å videreføre drift i anlegget til tidligere TINE Midt-Norge på Røros. Meieriet befinner seg i en region med lange meieritradisjoner, og Norges første andelsmeieri Rausjødalen, ligger i Tolga i Rørostraktene.

Rørosrømme hever smaken

Rørosrømme hever smaken

Har du prøvd Økologisk Røros Rømme og lagt merke til den gode, syrlige smaken? Her får du svaret på hvorfor den er så god, og hvordan den løfter maten til nye høyder.

Rørosmeieriet tilbyr økologiske meieriprodukter av høy kvalitet med utspring i rike mattradisjoner og gode råvarer fra Rørostraktene. De har som mål å være Norges fremste økologiske meieri, og har produksjon på to avdelinger; på Røros og på Tolga – tre mil lengre sør.

- Vi produserer heløkologiske meieriprodukter av høy kvalitet gjennom industrialisert håndverksproduksjon. Norsk økologisk mjølk er vår hovedråvare, forteller meieribestyrer Trond V. Lund.

(Bilde: Geir Foden)

Fra nedleggelse til gründervirksomhet

Røros' første meieri ble bygget i Røros sentrum i 1953, rett ved dagens Turistkontor. Dette meieriet tok over rollen til de mange smørlagene, og produksjonen var kun smør.

- Anlegget vårt i Sollihagaen på Røros er fra 1970 og ble bygd av Røros Meieri A/L. Det er disse lokalene som i dag utgjør hovedkontoret til Rørosmeieret AS. Lokalene er bygd om flere ganger for å tilfredsstille næringsmiddelteknologiske krav, forteller Trond.

Tine avdeling Røros drev meieriet i flere år, før det ble vedtatt nedlagt i 2000. Da gikk fire av de ansatte – Inge Broen, Ola Arvid Feragen, Arnt Langen og Reidar Sommer –  sammen om å starte Rørosmeieriet AS.

Kjøp produktene fra Rørosmeieriet på MENY

(Bilde: Geir Foden)

Sammen satte de seg tre ambisiøse mål

Å bruke all tilgjengelig økomelk fra Rørostraktene i produksjonen sin, få flere ansatte enn de 10 årsverkene meieriet hadde da Tine la ned avdelingen sin og skape god, økonomisk og bærekraftig drift med utbytte til eierne.

- De fire gründerne var de eneste som jobbet på Rørosmeieriet i starten og fylte alle rollene selv. Etter hardt arbeid, dugnadsarbeid og våkenetter, begynte endelig pilene å peke oppover i 2009. I dag har vi nasjonal distribusjon gjennom kjeder som for eksempel MENY og er cirka 30 ansatte, sier Trond.

(Bilde: Tom Gustavsen)

Produkter basert på tradisjonsrike oppskrifter fra Røros-traktene

Rørostraktene er en region med sterke mattradisjoner som Rørosmeieriet strekker seg langt for å ivareta. Oppskriftene de bruker er eldre enn kunstgjødsel og sprøytemidler, og derfor mener de den beste og mest naturtro råvare er økologisk. Med økoligske råvarer har de det beste utgangspunktet for å lage kvalitetsprodukter.

- I produksjonen vår legger vi også til grunn at økologiske råvarer fortjener en mest mulig skånsom behandling, og at skånsomme produksjonsmetoder gir en kvalitet som ivaretar mest mulig av råvarens opprinnelige egenskaper, sier Trond.

(Bilde: Geir Foden)

Blant produktene Rørosmeieriet produserer, får du økologisk cottage cheese, fløte, søtmjølk, laktosefri mjølk, rømme, smør og yoghurt. Produktene bærer Debios Ø-merke – det norske godkjenningsmerket for økologisk mat.

Produktene har god smak og er et svært godt økologisk alternativ i butikken. Selv heier de på lokale produkter på grunn av mangfold, kosthold og hva man ønsker å legge pengene sine i.

- Vi synes det er viktig at det er mangfold i butikkhylla, at kunden kan velge hva han/hun vil putte i kroppen sin og hvilken produksjon og verdiskapning en ønsker å støtte, forteller Trond.

Rørosmeieriets økologisk rømme er kokefast og kan brukes på samme måte som du bruker creme fraîche. Ellers er den perfekt til annen norsk tradisjonsmat som rømmegrøt og rakfisk!

Produkter fra Rørosmeieriet får du i alle MENY-butikker, men utvalget varierer fra butikk til butikk. Du kan også kjøpe utvalgte produkter i nettbutikken.