Hvasser Asparges - Færder i Vestfold Se video

Hvasser Asparges - Færder i Vestfold

Hvasser Asparges - en smak av sommer

Der man ikke skulle tro at asparges kunne gro, dyrker brødrene Freberg nettopp det. Og smaken? Så god at du skulle ønske du hadde en ekstra munn å spise dem med.

🔊 Hør Matskattpodden og lær mer om grønn og hvit asparges

Ytterst på den solrike sommerøya Hvasser er soltimene mange, jordsmonnet rikt og forholdene for asparges helt perfekte. Nettopp det utnytter de tre brødrene Freberg til det fulle. Herfra kommer nemlig matskatten Hvasser Asparges.

- En lokal og håndplukka asparges som er utrolig smakfull, frisk og sprø, forteller Bernt Freberg, storebror i bondeflokken på tre.

Kok hvit asparges i lettsaltet vann, tilsatt en sukkerbit, i seks minutter og server med hollandaise og finhakket gressløk

En smak av sommer

Når vi sier "sprø", snakker vi ikke om brødrenes sinnstilstand da de bestemte seg for å dyrke asparges i Færder, men om selve aspargesen. For selv om dette er et noe unormalt satsningsområde i norske havgap, har Hvasser Asparges for mange blitt den virkelige smaken av sommer. Både blant norske kokker og folk flest, har asprgesen blitt en favoritt på matfatet. Ikke uten grunn.

- Det stemmer, en smakstest gjennomført av Nofima viser at de norske aspargesene smaker langt bedre enn de importerte, forteller Bernt videre.

Ifølge testen smaker norsk asparges av nøtter og gress, og når det gjelder asparges er dette positivt.

Bernt, Edvart og Anstein Freberg Bernt, Edvart og Anstein Freberg

Lokal og håndplukka

I mer enn 30 år har det vært dyrket asparges i Færder. Alt startet med Per Gjertsen på Hvasser, en mann som også har fungert som læremester for brødrene Freberg. Produksjonen hans var kanskje ikke stor i omfang, men aspargesen gikk det gjetord om.

Var man riktig heldig og tidlig ute, fikk man kjøpt en bunt eller to i bua hans midt på øya, forteller Bernt.

I 2012 overtok brødrene driften, videreførte mye av kunnskapen og utviklet nye prosesser. Nå dyrkes det asparges både på Hvasser og Nøtterøy som blir håndplukka og levert til en rekke MENY-butikker.

I Norge har det tradisjonelt gått mest grønn asparges. Men i andre land foretrekker de den hvit. Da ville vi selvfølgelig prøve å dyrke det også.

Vinner MENY matskattstipend

Hvasser Asparges ble tildelt MENYs Matskattstipend, Norges største lokalmatpris, i 2018 for å utvikle Norges første hvite asparges. I den fine sandjorda på Hvasser og Nøtterøy dyrkes nå både grønn og hvit asparges av ypperste kvalitet.

Når skuddene stikker opp av jorden er de lilla, men blir fort grønne når sollyset treffer Når skuddene stikker opp av jorden er de lilla, men blir fort grønne når sollyset treffer

Først ute med hvit asparges

Suksessen med grønn Hvasser Asparges har gitt mersmak. I 2020 satset derfor brødrene Freberg på noe som aldri hadde vært gjort her til lands før – hvit asparges!

Dette er et mer vanlig syn i sydligere strøk, og er asparges som plukkes før den kommer i sollyset. Det er nemlig solen som gjør aspargesen grønn. Resultatet? En asparges som er lekker å se på, crispy og søtere enn den grønne.

De første hvite aspargesene fra Hvasser De første hvite aspargesene fra Hvasser

- Åh, den er så god den, sier Bernt og blir blank i øynene bare ved tanken. Det er det fort gjort å bli når tre ekte bønder, som også er brødre, går sammen om å bruke sin høye kunnskap og dype kjærlighet til jorda det dyrkes i for å lage helnorske grønnsaker med utmerket smak.

Hvasser asparges får du kjøpt i MENY-butikker over hele landet