Hvasser asparges - Færder i Vestfold Se video

Hvasser asparges - Færder i Vestfold

På sommerøya Hvasser, ytterst i Oslofjorden, dyrkes grønn og hvit asparges.

Der hav møter land, soltimene er mange, jordsmonnet rikt og sandholdig, dyrker de tre brødrene Freberg – som kanskje de eneste i Norge, asparges. Legger du til havbrisen som drar inn over åkrene i havgapet, har du oppskriften for lokal, smakfull, sprø, frisk asparges – både grønn og hvit.

Bernt, Edvart og Anstein Freberg Bernt, Edvart og Anstein Freberg

Sprø med smak av nøtter og gress

Norsk asparges rangeres høyt av norske kokker og en smakstest gjennomført av Nofima viser at de norske aspargesene smaker langt bedre enn de importerte, forteller Bernt Freberg.

Ifølge testen smaker norsk asparges av nøtter og gress, og når det gjelder asparges er dette positivt.

Årevis med aspargesproduksjon

I 2012 tok brødrene Bernt, Anstein og Edvart over driften, men i over 20 år har det vært aspargesproduksjon på Hvasser. Og var du riktig heldig og tidlig ute, fikk du kjøpt en bunt eller to i bua til Per Gjertsen midt på øya. Gjertsen fortsatte som brødrenes mentor og har vært en stor kilde til kunnskap for dem.

Strandplante

Det er ikke likegyldig hvor man dyrker asparges som er en strandplante. Jordsmonnet må være helt spesielt, med mye sand. Det er en varmekrevende grønnsak, og morplanta lever i flere år før man kan begynne å høste skuddene, det er skuddene som er den ferdige aspargesen.

- Men når planten først setter i gang å spire, kan den vokse 10 cm i døgnet. Da setter vi inn et arbeidslag som skjærer hver enkelt for hånd. Så når vi sier det er håndplukka, så er det virkelig det, forteller Bernt.

I Norge har det tradisjonelt gått mest grønn asparges, mens særlig i Tyskland, Nederland og Belgia foretrekker de den hvit. Da er den tatt opp før den kommer i sollyset.

Når skuddene stikker opp av jorden er de lilla, men blir fort grønne når sollyset treffer Når skuddene stikker opp av jorden er de lilla, men blir fort grønne når sollyset treffer

Plantene vokser under sandjorden og skuddene som kommer opp er lilla, men når de utsettes for sollys blir de grønne. Sesongen er kort.

Avhengig av sol og varme, kan de første aspargesene høstes i månedsskiftet april-mai. Ved Sankt Hans er det slutt, da får skuddene vokse og blir til opptil to meter høye planter. Deretter blomstrer plantene, biene kommer, og det ser ut som grønne busker dekker jordet. Når høsten kommer, visner buskene og rota kan nyte godt av næringen de gir tilbake. Det er matpakken den skal leve av gjennom høsten og vinteren, før den igjen vekkes til live av vårsolen.

De første hvite norske

Brødrene Freberg overtok produksjonen av grønn asparges på Hvasser, men hadde lyst til å satse også på hvit.

De første hvite aspargesene fra Hvasser De første hvite aspargesene fra Hvasser

- Etter at vi ble tildelt MENYs matskattstipend i 2018 har vi fått fart på prosjektet og nå - våren 2020, har vi høstet våre første hvite asparges, forteller Bernt stolt.

Mange arbeidstimer gjenstår for at Hvasser Asparges skal kunne tilby hvit asparges til MENY-butikker i hele landet, men MENY er med hele veien.

- Vi heier på de små produsentene og norsk matmangfold, derfor fortsetter vi å dele ut stipender og gi hylleplass til norske matskatter, sier MENY-sjef Vegard Kjus.

Hvasser asparges får du kjøpt i utvalgte MENY-butikker i Vestfold, Oslo og Akershus